ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Συζήτηση γιὰ τὶς τρέχουσες ἐξελίξεις

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Δημοσίευσηἀπό ΖΥΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ » Τρί 14/09/2010 16:21

Επειδή ακούσαμε πολλές φορές τελευταία (παρ'όλο που ο γράφων δεν είναι φανατικός θεατής της τηλεόρασης και των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου) τα περί φοροδιαφυγής και το πόσο κακό κάναμε οι Έλληνες πολίτες που φοροδιαφεύγαμε τόσα χρόνια, κλπ κλπ.

Θα ήθελα να εξηγήσω γιατί διαφωνώ με την λογική αυτή του "φταίξατε επειδή είσαστε φοροφυγάδες" και αν σφάλω μπορείτε να με διορθώσετε.

Υποστηρίζω λοιπόν πως οι Έλληνες, στο σχετικό ζήτημα με την φοροδιαφυγή, όχι μόνο δεν έχουν ευθύνη, αλλά μάλιστα είναι τόσο ξεκάθαρο πως είναι αθώοι και θύματα απάτης που θα έπρεπε από μέρα σε μέρα και ώρα σε ώρα να τους πάρουν με τις πέτρες(το λιγότερο), όλους όσους συνεχίζουν να διαδίδουν πως έχουμε ευθύνη για την φοροδιαφυγή.
Να ξεκαθαρίσουμε τουλάχιστον ποιός έχει την ευθύνη για την φοροδιαφυγή και να καταλάβουμε επιτέλους πόσο κορόιδα είμαστε αλλά και για πόσο μας έχουν. Με μια πρώτη σκέψη, καταλαβαίνουμε πως την ευθύνη για την φοροδιαφυγή την έχει το κράτος. Αυτός ο οποίος συλλέγει τους φόρους, έχει την ευθύνη...να τους συλλέξει. Πολύ απλό. Ο πρώτος στόχος της κριτικής μας πρέπει να είναι λοιπόν το κράτος. Αυτό όμως, όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά κατηγορούνται, ξεδιάντροπα, κατά την γνώμη μου, οι πολίτες, ως υπαίτιοι ενός φαινομένου για το οποίο την απόλυτη ευθύνη έχει το κράτος. Οι πολίτες, δεν έχουν καμία ευθύνη για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, ασχέτως αν έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Άλλο όμως "ευθύνη" και άλλο "υποχρέωση". Εφ όσον το κράτος έχει ευθύνη ώστε να καταβάλλουν οι πολίτες τους φόρους, έχει ευθύνη και να επιβληθεί σε όποιον δεν τους καταβάλλει. Στην περίπτωσή μας, οι πολίτες έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν τους φόρους τους, και το κράτος, εκτός από υποχρέωση να εισπράξει, έχει και την ευθύνη γι'αυτό. Ο πολίτης δεν έχει ευθύνη για την καταβολή των φόρων. Ο πολίτης έχει την ευθύνη μόνον απέναντι στον εαυτό του. Δεν έχει ο πολίτης ευθύνη, όταν ο γείτονάς του είναι φοροφυγάς. Δεν έχει ο πολίτης την ευθύνη να ελέγξει και να επιβάλλει ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν. Φυσικά την ευθύνη γι'αυτά έχει το κράτος. Ο πολίτης έχει ευθύνη να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Δηλαδή, η ευθύνη του πολίτη είναι, σε αυτήν την περίπτωση, υποδεέστερη της υποχρέωσής του. Εαν ο πολίτης δεν κάνει αυτό το οποίο είναι υποχρεωμένος να κάνει , απέναντι στο κράτος, τότε το κράτος θα επιβάλλει ποινή στον πολίτη. Όταν αυτό δεν γίνεται, τότε έχουμε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, το οποίο μάλιστα, φυσικό είναι, να αναπτύσσεται ραγδαία.

Γιατί τότε τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να μας μιλάνε για την φοροδιαφυγή;
Διότι προσπαθούν να γεμίσουν με τύψεις τους πολίτες. Διότι ένα αποτυχημένο σύστημα είσπραξης φόρων, έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και για να πετάξουν από επάνω τους τις ευθύνες που τους αναλογούν(το 100%), ρίχνουν τις αιτίες του φαινομένου, αλλού.
Μα ποιός άλλος θα μπορούσε να έχει ευθύνη για την φοροδιαφυγή, για ένα φαινόμενο αποκλειστικής ευθύνης του κράτους;

Προσπάθησαν λοιπόν τα μέσα ενημέρωσης να μας πουν, πως αν και το κράτος δεν έκανε σωστά αυτό που έπρεπε, αυτό για το οποίο πήρε εντολή όπως λένε από τον λαό να πράξει, αυτό για το οποίο έχει ευθύνη, δεν έχει και τόση σημασία από την στιγμή που οι απλοί πολίτες φοροδιαφεύγουν. Ξαφνικά το κράτος έγινε αόρατο. Εξαφανίστηκαν, λες και έγινε κάποιο ταχυδακτυλουργικό τέχνασμα και χάθηκαν. Θέλησαν να μας πείσουν οτι υπάρχουν πολίτες, υπάρχει φοροδιαφυγή, υπάρχουν χαμένα (ή κλεμμένα) χρήματα και αυτό που σίγουρα δεν υπάρχει είναι ...ελληνικό κράτος. Τι ωραία; Όταν τα πράγματα σκουραίνουν, το κράτος θα γίνεται αόρατο. Αυτό πρέπει να είναι το καλύτερο σχέδιο στην ιστορία. Όταν η ευθύνη είναι βαρια και ασήκωτη, γινόμαστε αόρατοι και εξαφανιζόμαστε ρίχνοντάς την στους υπόλοιπους μ..... .

Τα μέσα ενημέρωσης διέδιδαν πως οι πολίτες φοροδιαφεύγουν, θέλοντας να θίξουν την εντιμότητα των φιλότιμων Ελλήνων. Η σημαντική λεπτομέρεια όμως βρίσκεται στο οτι το θέμα δεν είναι το πόσο έντιμοι είναι ή όχι οι πολίτες! Δεν είναι θέμα εντιμότητας των πολιτών. Έχουμε να κάνουμε με χρήματα, με χαμένο χρήμα και με έλλειψη ικανότητας από το κράτος και θα το ρίξουμε στην έλλειψη εντιμότητας; Έχουμε ουσιαστικό και πρακτικό πρόβλημα. Πρόβλημα ποσότητας χρήματος και όχι ποιότητας των πολιτών. Γι'αυτό υπάρχει το κράτος για να διαχωρίζονται αυτά τα προβλήματα. Όταν λείπουν χρήματα, ψάχνουμε αυτόν που τα έκλεψε και όχι το ποιός είναι ο πιο ανέντιμος. Δηλαδή τα μέσα ενημέρωσης κρίνουν και κατακρίνουν τους πολίτες για την συμπεριφορά τους και για ...τον χαρακτήρα τους. Κρίνουν τους πολίτες για το κατά πόσο είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ειλικρινά τέτοιο θράσος, δεν πρέπει να έχουμε ξαναδεί ποτέ πριν. Από την στιγμή και μόνο που μπήκαν στην διαδικασία να ασκήσουν τέτοιου είδους κριτική σε βάρος των πολιτών, αυτομάτως η ευθύνη του κράτους έχει κάνει φτερά. Έτσι ξέφυγε το κράτος από την τεράστια ευθύνη που έχει για την φοροδιαφυγή! Αυτό είναι το τέχνασμα που σκέφτηκαν, για να ρίξουν αλλού την ευθύνη. Να ρίξουν την ευθύνη στον λαό, ο οποίος όχι μόνο ευθύνη δεν έχει, αλλά θα έπρεπε να τους ρίξει και ένα χέρι ξύλο, μαζί με τα μέσα ενημέρωσης, που τους βοήθησαν σε αυτό. Σε λίγο θα μπαίνουν στα σπίτια των πολιτών και θα καταγράφουν την συμπεριφόρα τους και κρίνοντας από αυτήν, θα επιβάλλουν και τους αντίστοιχους φόρους.
Για τα δίκαια μέσα ενημέρωσης λοιπόν, οι πολίτες φταίνε γιατί δεν είναι έντιμοι και εξαπάτησαν το κράτος. Η φοροδιαφυγή δηλαδή οφείλεται αποκλειστικά στους πολίτες και όχι στους σαπισμένους μηχανισμούς του κράτους η χαλαρότητα των οποίων άνοιξε τον δρόμο προς αυτήν.
ΖΥΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 

Ἐπιστροφὴ στην ΤεκταινόμεναΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron