Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Συζήτηση περὶ Μυθολογίας - Ἱστορίας

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:03

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΙΣ 1896 μ.Χ.).


Η αναβίωσις του 1896

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασίσθηκε στο Α' Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο, που συγκάλεσε στην Σορβόνη ο Γάλλος παιδαγωγός και ανθρωπιστής βαρώνος Πιέρ Ντε Κουμπερτέν (Pierre de Frédy, Baron de Coubertin), στις 16 Ιουνίου 1894.

Στο Συνέδριο αποφασίστηκαν τα εξής :

• Την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων με διεθνή μορφή.
• Την τέλεσή τους κάθε τέσσερα χρόνια.
• Την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη των Αθηνών το 1896.
• Την ανάθεση της ευθύνης των Ολυμπιακών Αγώνων σε ολιγομελή Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.), της οποίας η Γραμματεία θα εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας. Πρόεδρος της πρώτης Δ.Ο.Ε. εκλέχτηκε ο Έλληνας αντιπρόσωπος Δημήτριος Βικέλας και Γενικός Γραμματέας ο Ντε Κουμπερτέν.

Οι Αγώνες διεξήχθησαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο των Αθηνών, το οποίο ανακατασκευάστηκε μετά από δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ, και διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου του 1896.

Από τα 44 αγωνίσματα, οι Η.Π.Α. νίκησαν σε 11, η Ελλάδα σε 10, η Γερμανία σε 7, η Αγγλία και η Γαλλία σε 5 έκαστη, η Αυστρία και η Ουγγαρία σε 2 έκαστη και η Δανία και η Σουηδία σε 1 έκαστη.


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
LYTRAS-s.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Αναμνηστικό μετάλλιο των Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στο οποίο παριστάνεται επιχρυσωμένη Νίκη, έργο του Νικηφόρου Λύτρα. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών
LYTRAS-s.jpg (63.34 KiB) 6640 προβολές
LYTRAS-ELTA01.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Σχεδιαστική απεικόνισις των δύο πλευρών του αναμνηστικού μεταλλίου των Αγώνων του 1896, συνοδεύει τον Φάκελο Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας της αναμνηστικής σειράς «Ολυμπιακοί Αγώνες Μεξικού» του 1968 που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους από τα ΕΛ.ΤΑ.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:06

Το 1938, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, η σύζυγός του θα μεταφέρει από την Γαλλία και θα εναποθέσει εκεί ένα δοχείο με την καρδιά του μεγάλου Φιλέλληνα.

Αυτή ήταν και η ευχή του : το σώμα να ταθεί στην πατρίδα του, την Γαλλία, και η καρδιά του στην Ολυμπία· εκεί είχε αφήσει το ευγενές του όνειρο, την πραγματική του αγάπη.


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
Coubertin01.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Προς τιμήν του Ντε Κουμπερτέν, η ελληνική κυβέρνηση ανέγειρε μνημείο στην Ολυμπία. Αυτό το μνημείο βρίσκεται στον χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, σε απόσταση ενός ολυμπιακού σταδίου από το αρχαίο Στάδιο
Coubertin01.jpg (74.88 KiB) 3472 προβολές
OLYMP1896-01-s.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Με την ευκαιρία των 75 ετών από την Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τα ΕΛ.ΤΑ. εξέδωσαν το 1971 την αναμνηστική σειρά «Αναβίωση Ολυμπιακών Αγώνων». Στο πρώτο από τα δύο γραμματόσημα απεικονίστηκε ο τερματισμός του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο του 1896…
OLYMP1896-01-s.jpg (67.27 KiB) 3684 προβολές
COUBERTIN02-s.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
…Στο δεύτερο απεικονίστηκε το πορτραίτο του Γάλλου Φιλέλληνα και το Μνημείο του στην Ολυμπία
COUBERTIN02-s.jpg (67.43 KiB) 3446 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:10

Ο Ολυμπιακός Ύμνος

“Αρχαίον πνεύμα αθάνατον, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,
κατέβα, φανερώσου, κι άστραψ' εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλαιμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
και με τ' αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
και τρέχει στον ναόν εδώ προσκυνητής σου,
αρχαίον πνεύμ' αθάνατον, κάθε λαός” .


Σε εποχή που η διαμάχη για το γλωσσικό ζήτημα βρίσκονταν σε έξαρση και κυριαρχούσαν ακόμη οι γλωσσαμύντορες, η προτίμηση της Επιτροπής προς τον Παλαμά θεωρήθηκε ως νίκη του δημοτικισμού.

Μερικοί όμως επέκριναν τον Ύμνο όχι για την γλώσσα του, αλλά για το περιεχόμενό του. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα αντιχριστιανικό διότι αποτέλεσε “…επίκλησιν του αρχαίου ειδωλολατρικού πνεύματος της πλάνης και της κακοήθειας.”…!

Οι στίχοι του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ είναι του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά και η μουσική του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα.

Η επιλογή τους έγινε το 1895 από τον Δημήτριο Βικέλα, τον πρώτο Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε. Έχοντας εκτιμήσει το ποιητικό ταλέντο του 37χρονου (τότε) ποιητή, ο Βικέλας εισηγήθηκε και επέτυχε, με την συνδρομή του Γενικού Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Τιμολέοντα Φιλήμονα, την ανάθεση της “συγγραφής” του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων στον Παλαμά.

Το ποίημα του Κωστή Παλαμά στάλθηκε στον 39 μόλις ετών Σαμάρα (ο οποίος ζούσε και δημιουργούσε στο Μιλάνο) και στα μέσα του Ιανουαρίου του 1896 ο μουσουργός έστειλε την παρτιτούρα στην Οργανωτική Επιτροπή.

Ένας από τους καλύτερους πιανίστες της εποχής, ο Θ. Πολυκράτης, ερμήνευσε τον Ύμνο στο “κλειδοκύμβαλον” στην αίθουσα του Ιστορικού Παρνασσού μπροστά σε επιλεγμένο κοινό, και άρεσε. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως έργον “ωραιότατον και μεγαλοπρεπέστατον”…

Ο Σαμάρας ήρθε από το Μιλάνο στην Αθήνα στις 10 Μαρτίου του 1896 και ασχολήθηκε με την διδασκαλία του Ύμνου στις Φιλαρμονικές και στις Χορωδίες των Αθηνών. Παρτιτούρες είχαν σταλθεί και στα μουσικά σωματεία της περιφέρειας. Σε συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων (20 Απριλίου 1895) συζητήθηκε εκτενέστατα το θέμα του Ύμνου και εγκρίθηκε το ποσό των 5.000 δραχμών για την μετάκληση του Σπύρου Σαμάρα από το Μιλάνο. Σε επιστολή που του στάλθηκε αναφέρονταν η προτίμηση ο Ύμνος των Αγώνων να μελοποιηθεί για έγχορδα και φωνητική μουσική. Στα πρακτικά της συνεδρίασης αναφέρεται ότι προσκλήθηκαν συνολικά 30 Φιλαρμονικές, αλλά τελικά ο αριθμός μειώθηκε σε 18. Εκτός των τότε Ελληνικών Συνόρων, προσκλήθηκαν Φιλαρμονικές από την Σμύρνη, την Σάμο και την Αλεξάνδρεια. Αυτές οι Φιλαρμονικές, μαζί με την Φιλαρμονική της Φρουράς των Αθηνών, υπολογιζόταν ότι συγκέντρωσαν 650 με 700 μουσικούς και χορωδούς… Ο ίδιος ο συνθέτης Σπύρος Σαμάρας διεύθυνε τους μουσικούς στην εκτέλεση του Ολυμπιακού Ύμνου.

Της σιγής αποκατασταθείσης, αι μουσικαί πάσαι συγκεντρούνται εις το μέσον της κονίστρας, ενούται δε μετ' αυτών και πολυμελής θίασος εξ εγχόρδων οργάνων και όμιλος πολυάριθμων αοιδών. Την διεύθυνσιν πάσης ταύτης της μουσικής συναθροίσεως αναλαμβάνει ο διακεκριμένος Έλλην μουσουργός κ. Σπυρίδων Σαμάρας, εις ον το συμβούλιον των Ολυμπιακών Αγώνων ανέθηκε την μελοποίησιν του Ύμνου, ον τη παραγγελία αυτού ανέθηκεν ο εμπνευσμένος ποιητής κ. Κωστής Παλαμάς.” … “…από τα στόματα των αοιδών και τας εκατοστυάς εκείνας των οργάνων διαχέεται κύμα αρμονίας και ποιήσεως και δονείται ο αήρ. Ο ύμνος εκείνος ο ψαλλόμενος υπό το αγλαόν φέγγος του Ηλίου και επί παρουσία μυριάδων θεατών, κατεχομένων υπό ευλαβούς συγκινήσεως έχει τι το εξόχως αρχαιοπρεπές….

– Από το χρονικόν του δημοσιογράφου Χαράλαμπου (Μπάμπη) Αννίνου


Ο ύμνος αυτός συνεχίζει να παιανίζεται κάθε φορά στην εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων... Αν και γράφτηκε το 1896, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τον αναγνώρισε οριστικά ως Ολυμπιακό σύμβολο το 1958 στην 55η Σύνοδό της στο Τόκυο…


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
OLYMP1896-04.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Σύνθεσις των πορτραίτων των δημιουργών του Ολυμπιακού Ύμνου Κωστή Παλαμά και Σπύρου Σαμάρα, και της παρτιτούρας (Αρχείον Ε.Ο.Ε.)
OLYMP1896-04.jpg (96 KiB) 3528 προβολές
OLYMP1896-02-s.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Το εξώφυλλον του Ολυμπιακού Ύμνου (Αρχείον ΕΛΙΑ)
OLYMP1896-02-s.jpg (95.1 KiB) 3417 προβολές
OLYMP1896-03-s.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Η παρτιτούρα του Ολυμπιακού Ύμνου (Αρχείον ΕΛΙΑ)
OLYMP1896-03-s.jpg (80.13 KiB) 3399 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:15

Το Ολυμπιακό Έμβλημα

Το Ολυμπιακό έμβλημα είναι οι Πέντε ενωμένοι Κύκλοι και συμβολίζουν “την ενότητα των πέντε Ηπείρων του πλανήτου μας υπό την αιγίδα του Ολυμπιακού Πνεύματος”...

Δίπλα στο μνημείο του Ντε Κουμπερτέν στην Ολυμπία βρίσκεται ο βωμός της Ολυμπιακής Φλόγας. Κατασκευάστηκε το 1936 και φέρει εγχάρακτους τους 5 Ολυμπιακούς Κύκλους…

Λιγότερο γνωστή είναι η αντιστοιχία μεταξύ των χρωμάτων και των Ηπείρων (βλ. 1η φωτογραφία)

Είναι σημαντικό ν' αναφερθεί ότι ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν ποτέ δεν είπε ή έγραψε ότι υπάρχει η αντιστοιχία μεταξύ Κύκλων και Ηπείρων που καθιερώθηκε. Ακόμη λιγότερο γνωστό είναι ότι οι Πέντε Κύκλοι καθιερώθηκαν ως σήμα των Αγώνων από την Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ το 1928. Σε ένα ταξίδι στους Δελφούς, όπου τελούνταν τα Πύθια, ο ντε Κουμπερτέν πρόσεξε χαραγμένο πάνω σε βωμό ένα έμβλημα που αποτελούνταν από πέντε ενωμένους κύκλους, όπου αναγράφονταν οι όροι της εκεχειρίας των Πυθίων αγώνων.

Το έμβλημα των Πέντε ενωμένων Κύκλων έγινε στην συνέχεια το σύμβολο του Ολυμπισμού.

Εκτός από αυτήν την “αλλαγή” σε εκείνους τους Ολυμπιακούς, ταυτόχρονα εφαρμόστηκε το επίσημο τελετουργικό έναρξης και λήξης των Αγώνων, το οποίο και καθιερώθηκε στις επόμενες Ολυμπιάδες.


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
KYKLOI001-s.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Η αντιστοιχία μεταξύ των χρωμάτων και των Ηπείρων στο Ολυμπιακό Έμβλημα
KYKLOI001-s.jpg (52.34 KiB) 3362 προβολές
OLYMP1984-01-s.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Η Κυπριακή Δημοκρατία τίμησε την 23η Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες εκδίδοντας στις 18 Ιουνίου 1984 σειρά τεσσάρων αναμνηστικών γραμματοσήμων. Σε ένα από αυτά αναπαρίσταται ο Βωμός της Ολυμπιακής Φλόγας
OLYMP1984-01-s.jpg (69.48 KiB) 3331 προβολές
DOE01-s.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Η τελευταία σειρά ελληνικών νομισμάτων (η οποία κυκλοφόρησε το 2000), ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών έκαστο, αποτελείτο από 6 νομίσματα με θέμα την διαχρονική τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητος. Σε ένα από αυτά απεικονίζονται ο Δημήτριος Βικέλας και ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν
DOE01-s.jpg (76.24 KiB) 3327 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:27

Το Σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων/[U]

Citius – Altius – Fortius”.
Πιο γρήγορα – Πιο ψηλά – Πιο δυνατά”.

Το Σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων διατυπώθηκε από τον δομινικανό ιερέα Ερρίκο Ντιντόν (Erric Didon) και υιοθετήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων το 1924, με πρόταση του Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Απευθύνεται σε όλα τα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος καλώντας τα να ενεργούν σύμφωνα με το Ολυμπιακό Πνεύμα.


[u]Η Ολυμπιακή Φλόγα


Στην αρχαιότητα, οι δάδες χρησιμοποιούνταν για τον φωτισμό των χώρων και των δρόμων, αργότερα όμως άναβαν στις λαμπρές λαμπαδηδρομίες που αρχικά είχαν σχέση με την θρησκεία και σταδιακά η χρήση τους μεταφέρθηκε στον αθλητισμό…

Με την Αναβίωση του 1896, Λαμπαδηδρομία πραγματοποιήθηκε την 7η ημέρα των αγώνων στις 9 το βράδυ στην οδό Αθηνάς, μετά μουσικής (εννέα μουσικές μπάντες παιάνιζαν σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών) και με την συμμετοχή ιππέων, σωμάτων ασφαλείας, μαθητών, φοιτητών, αντιπροσώπων επαγγελματικών σωματείων και κόσμου κάθε ηλικίας. Τις δάδες κρατούσαν αναμμένες στρατιώτες, ενώ το κοινό κρατούσε φαναράκια προσαρμοσμένα σε ένα μικρό ακόντιο φωτίζοντας με το αγνό Απολλώνιο Φως όλη την διαδρομή.

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε για πρώτη φορά εντός Σταδίου και σε ξεχωριστό βωμό, κατά την διάρκεια της εναρκτήριας τελετής των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ το 1928…

Λαμπαδηδρομία και Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας τελέστηκαν για πρώτη φορά το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Η ιδέα ήταν του Γερμανού καθηγητή, Γενικού Γραμματέα και Μέλους της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ Καρλ Ντιμ (Carl Diem) ο οποίος και την εισηγήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των XI Ολυμπιακών Αγώνων.

Αλλά, η θέσπιση της τελετής της αέναης φλόγας και οι λαμπαδηδρομίες ήταν άλλη μία αναβίωση δρωμένων από τα αρχαία Παναθήναια, η οποία προσαρμόστηκε στο τελετουργικό των Σύγχρονων Ολυμπιάδων…

Από τότε η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται πάντα στον ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία με την χρήση ειδικού παραβολικού ηλιακού κατόπτρου, το οποίο βρίσκεται μόνιμα στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για ένα από τα δύο του είδους που υπάρχουν. Το δίδυμό του βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας (το Παλαιό Χημείο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Σόλωνος).

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1936, κατά την διάρκεια της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου..


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
OL_FLOX04.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Ιερή Λαμπαδηδρομία από ερυθρόμορφο αγγείο της αρχαιότητος
OL_FLOX04.jpg (66.87 KiB) 3313 προβολές
OL_FLOX05.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Ολυμπία 1936. Ο πρώτος σύγχρονος Λαμπαδηδρόμος Κωνσταντίνος Κονδύλης συνοδεύει τη Φλόγα. © ΕΟΕ
OL_FLOX05.jpg (56.84 KiB) 3377 προβολές
OL_FLOX02.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Το δεύτερο παραβολικό ηλιακό κάτοπτρο Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. (Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Φυσικών Επιστημών)
OL_FLOX02.jpg (65.26 KiB) 3276 προβολές
Τελευταία ἐπεξεργασία ἀπὸ ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τὴν Σάβ 26/04/2008 04:34, ἐπεξεργάστηκε 1 φορὰ συνολικά.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:30

Από τον ναό της Ήρας, η Δάδα αναμμένη ταξιδεύει στα χέρια λαμπαδηδρόμων μέχρι να φτάσει στην πόλη όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες.

Η είσοδος του τελευταίου λαμπαδηδρόμου στο Ολυμπιακό Στάδιο της εκάστοτε διοργανώτριας πόλης και το άναμμα του Βωμού σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη των Αγώνων.

ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΘΕΕ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ,

ΣΤΕΙΛΕ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΣΟΥ
ΚΑΙ ΑΝΑΨΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΤΗΝ ΔΑΔΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.


ΚΙ ΕΣΥ, Ω ΔΙΑ,

ΧΑΡΙΣΕ ΕΙΡΗΝΗ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΩΣΕ
ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΑ.


Από το 1936 μέχρι το 2000 έγιναν συνολικά 16 λαμπαδηδρομίες με μεγαλύτερη αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ η οποία διήρκεσε συνολικά 100 ημέρες.


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
OL_FLOX.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Από την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία με την ευκαιρία των σύγχρονων αγώνων του 1952 στο Ελσίνκυ της Φινλανδίας. Η Ιερή Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρεται από την “πρωθιέρεια” εντός αμφορέα
OL_FLOX.jpg (52.44 KiB) 3360 προβολές
OLYMP2004-05.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Αρχαία Ολυμπία, 25 - 03 – 2004. Η μεταφορά της Ιερής Φλογός από την “πρωθιέρεια” της Τελετής
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:32

Το 2004 η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού φιλοξενήθηκε σε 27 χώρες και στις πέντε ηπείρους, ξεκινώντας από την Ολυμπία, τον γενέθλιο τόπο των πανάρχαιων εκδηλώσεων, και καταλήγοντας στην πόλη όπου έγινε η πρώτη σύγχρονη αναβίωση, στην πόλη των Αθηνών.


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
OLYMP2004-02.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Σχολή του Αριστοτέλους στην Νάουσα από την Ναουσαία χιονοδρόμο Θωμαή Λεφούση, στις 26 Ιουλίου 2004
OLYMP2004-02.jpg (85.6 KiB) 3243 προβολές
OLYMP2004-03.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Έλευσις – Διάχυσις – Κάθαρσις – Ζεύξις
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:34

Η Ολυμπιακή Σημαία

Η Ολυμπιακή Σημαία, όπως και το Ολυμπιακό Έμβλημα, ήταν μια ιδέα του Γάλλου βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν και παρουσιάστηκε στην Σύνοδο της Δ.Ο.Ε. το 1914 στο Παρίσι.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας.

Το φόντο της Ολυμπιακής Σημαίας είναι λευκό και στην μέση έχει τους Πέντε Κύκλους, τα χρώματα των οποίων είναι μπλε, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Σύμφωνα με τον Κουμπερτέν τα χρώματα των κύκλων μαζί με το λευκό αντιπροσωπεύουν όλα τα κράτη της Γης, αφού τουλάχιστον ένα από τα χρώματα της σημαίας περιέχεται στην σημαία κάθε χώρας του πλανήτη.


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
OL_FLAG02.jpg
OL_FLAG02.jpg (64.94 KiB) 3217 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:37

Η Ελληνική Σημαία στα Ιμαλάια

Αποστολή, με σκοπό να τοποθετήσει την ελληνική σημαία μαζί με την σημαία της «Αθήνα 2004» στην κορυφή του κόσμου, οργανώνει δωδεκαμελής ομάδα του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (με την αμέριστη υποστήριξη του Παύλου Αγγελάτου και την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης), με αρχηγό τον Κώστα Τσιβελέκα.

Την σημαία της «Αθήνα 2004» παρέδωσε στους ορειβάτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ιωάννης Σπανουδάκης (βλ. φωτογραφία), ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά : “Είναι συμβολική αυτή η πράξη και θα αναδείξει σε όλον το κόσμο, πέρα από το επίτευγμα της ορειβατικής αυτής ομάδας, και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που, όπως είναι γνωστό, έχουν επίκεντρό τους τον άνθρωπο”.

Η σημαία της «Αθήνα 2004» κυματίζει ήδη στις υψηλότερες κορυφές του Καυκάσου, του Νότιου Πόλου και της Νότιας Αμερικής, έπειτα από αντίστοιχες αποστολές του Βολιώτη ορειβάτη Νίκου Μαγγίτση.

Η αποστολή επιτεύχθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου 2004 στις 5:30' το πρωί.

Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος θα πατήσει πρώτος την κορυφή του κόσμου και θα ακολουθήσουν οι Αντώνης Αντωνόπουλος, Μιχάλης Στύλλας, Παναγιώτης Κοτρωνάρος και Παύλος Τσιαντός, ακολουθώντας όλοι τους την νότια κλασική διαδρομή.

Τα ξημερώματα της 17ης (γύρω στις 6:30') θα πατήσει κατακτήσει το Έβερεστ και ο Νίκος Μαγγίτσης, ο οποίος συμμετείχε σε διεθνή αποστολή. Την 18η θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το ακατόρθωτο και οι Γιώργος Τσιάνος, Κώστας Αποστολόπουλος και Γιώργος Αργύρης, επίσης μέλη της ελληνικής αποστολής, από την βόρεια διαδρομή.

Αναρτήθηκαν : η Ελληνική και η σημαία της «Αθήνα 2004», μαζί με μία φωτογραφία του Χρήστου Μπαρούχα, του ορειβάτη που έχασε την ζωή του κατεβαίνοντας από την κορυφή Cho Oyu το φθινόπωρο του 2003, όπου βρισκόταν για να προετοιμαστεί για το Έβερεστ.


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
OL_FLAG01.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Η παράδοσις της σημαίας της «Αθήνα 2004» στους ορειβάτες από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής
OL_FLAG01.jpg (61.04 KiB) 3210 προβολές
EVEREST02.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Από αριστερά : Μ. Στύλλας, Σ. Σούλης, Π. Τσιαντός, Π. Κοτρωνάρος, Α. Αντωνόπουλος και Γ. Βουτυρόπουλος
EVEREST02.jpg (56.58 KiB) 3212 προβολές
EVEREST06.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Από αριστερά : ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος, ο Μιχάλης Στύλλας και ο Αντώνης Αντωνόπουλος με τις σημαίες της αποστολής στην κορυφή του Έβερεστ...
EVEREST06.jpg (76.89 KiB) 3191 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες – (διεθνής αναβίωσις 1896 μ.Χ.).

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 26/04/2008 03:42

Λίγες πια εθνικές αποστολές επιχειρούν κάθε χρόνο στις πλαγιές του. Σχεδόν όλα τα κράτη που έχουν αναπτύξει την δραστηριότητα της Ορειβασίας έχουν να επιδείξουν αρκετές επιτυχημένες αποστολές στο Έβερεστ.

Ο μεγαλοπρεπέστατος αυτός ορεινός όγκος οφείλει το όνομά του στους Βρετανούς αποικιοκράτες, οι οποίοι το βάφτισαν προς τιμή του sir George Everest, διευθυντή της γεωγραφικής υπηρεσίας των Ινδιών, ο οποίος ξεκίνησε το μεγαλόπνοο σχέδιο χαρτογράφησης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολή.

Η χώρα μας δεν είχε ευτυχήσει ακόμη να διοργανώσει με επιτυχία αποστολή στην “Στέγη του Κόσμου” . Η πρώτη Ελληνική αποστολή που βρέθηκε στους πρόποδες του βουνού ήταν του Α.Ο.Σ. το 1989 από την βόρεια πλευρά (Θιβέτ) με αρχηγό τον Σ. Παρασκευαΐδη, η οποία όμως δεν είχε καμία τύχη.

Το 1993 ο Α.Ο.Σ. διοργάνωσε ξανά αποστολή στο βουνό με αρχηγό τον Κώστα Τσιβελέκα, η οποία σταμάτησε στα 7.000 περίπου μέτρα. Η πιο σοβαρή προσπάθεια όμως έγινε το 1996 από τον ίδιο σύλλογο στην βόρεια πλευρά του βουνού με αρχηγό πάλι τον Κ. Τσιβελέκα, ο οποίος κατάφερε να προσεγγίσει ένα ύψος γύρω στα 8.100 μέτρα.


… συνεχίζεται …
Συνημμένα
EVEREST07.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος (δεξιά) και ο Σέρπα Pema (αριστερά) με την ελληνική σημαία στην κορυφή του κόσμου (ύψος 8.850 μ.)...
EVEREST07.jpg (69.66 KiB) 3260 προβολές
EVEREST04.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Ο Παύλος Τσιαντός στην κορυφή του Έβερεστ..!
EVEREST04.jpg (53.81 KiB) 3153 προβολές
EVEREST01.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Η κατασκήνωση της αποστολής
EVEREST01.jpg (60.68 KiB) 3152 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Ἑπόμενο

Ἐπιστροφὴ στην Μυθολογία - ἹστορίαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron