ΠΕΡΙ "ΕΥΡΩΟΡΑΣΕΩΣ" ΒΑΡΒΑΡΙΣΤΙ EUROVISION

Συζήτηση γιὰ διάφορα θέματα

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Δευ 03/04/2006 18:53

Θέμα: Από το Everything στο Nothing…
Συντάκτης: Του Χρύσανθου Λαζαρίδη, Γ.Γ. Δικτύου 21
Ημερομηνία καταχώρησης: 2α Απριλίου 2006


Ακόμα και τα πιο ασήμαντα, συχνά κρύβουν σοβαρές πτυχές…
Τα τελευταία χρόνια στη Eurovision βραβεύονται, κατά κανόνα, τραγούδια «έθνικ». Δηλαδή τραγούδια με δικό τους εθνικό χρώμα, με γεύση της δικής τους μουσικής παράδοσης, σε παραλλαγή που θα τα καταστήσει «εύπεπτα» πέραν των συνόρων τους. Και με στίχο – κατά προτίμηση αγγλικό – που θα τα καταστήσει προσιτά στο ευρύτερο νεανικό κοινό της Ευρώπης.
Δεν είναι όλα τα «έθνικ» τραγούδια επιτυχημένα. Και δεν βραβεύονται όλα τα επιτυχημένα «έθνικ». Αλλά σχεδόν όλα τα τραγούδια που βραβεύονται, πλέον, είναι «έθνικ». Και τα περισσότερα απ’ όσα διακρίνονται είναι επίσης «έθνικ». Κι αυτό κάτι σημαίνει: Ότι η Eurovision εξελίχθηκε σε πεδίο προβολής της μουσικής-πολιτιστικής ιδιαιτερότητας κάθε λαού με τρόπο προσιτό στους υπόλοιπους.
Τέτοια ήταν η συνταγή επιτυχίας του Τουρκικού τραγουδιού (της Σερντά) το 2003, του Ουκρανικού τραγουδιού (της Ρουσλάνα) το 2004, του Ελληνικού τραγουδιού (της Έλενας Παπαρίζου) το 2005. Όμοια ήταν η συνταγή που οδήγησε σε πολύ υψηλή θέση κι άλλα τραγούδια τις τελευταίες χρονιές, όπως την υπέροχη μπαλάντα της Σερβίας το 2004, και του Βελγίου (σε γλώσσα αρχαία Κέλτικη, παρακαλώ) την ίδια χρονιά.
Αυτή τη συνταγή ούτε που την πήραν χαμπάρι όσοι προετοίμασαν την ελληνική συμμετοχή φέτος, που είμαστε και διοργανώτρια χώρα. Επέλεξαν μια απολύτως κοινότυπη μπαλάντα. Σε μοτίβο χιλιο-ακουσμένο. Που δεν έχει τίποτε το ελληνικό. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχει στίχο στα αγγλικά. Ας είχε κάποιο ελληνικό «χρώμα» στον ήχο του κι ας ήταν αγγλικό στο στίχο του! Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μοτίβο κοινότυπο, ισοπεδωμένο, ανύπαρκτο. Ονομάζεται Everything (Τα Πάντα) . Αλλά είναι Nothing (Τίποτα)…
Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που ενδιαφέρει όλους μας - ακόμα κι όσους αφήνει παγερά αδιάφορους ο «θεσμός» της Eurovision - είναι αυτή η νοοτροπία ισοπέδωσης που έχει επιλέξει ένα τμήμα της ελληνικής ελίτ. Που φαντάζεται ότι θα διακριθούμε διεθνώς με το να απαλλαγούμε ή να αποκρύψουμε την ιδιαίτερη ταυτότητά μας, και να βουτήξουμε μέσα στον παγκόσμιο «χυλό». Ε λοιπόν, πέφτουν τραγικά έξω: Μέσα στο παγκόσμιο χυλό θα πνιγούμε! Θα διακριθούμε μόνο αν μάθουμε να προβάλουμε την ιδιαιτερότητά μας διεθνώς με σύγχρονους ανταγωνιστικούς τρόπους. Αυτό που έκανε πέρσι η Έλενα Παπαρίζου. Αυτό που ΔΕΝ έκανε φέτος η Άννα Βίσση…
Μόλις πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, σε παρέμβασή του στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, μιλώντας για τα ζητήματα του «οικονομικού πατριωτισμού», υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης του καταλήγοντας ως εξής (Agence Europe, 29/3/2006):
«Όσοι επιθυμούν την εξαφάνιση των εθνικών κρατών κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Η (Ενωμένη) Ευρώπη πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της ότι το εθνικό κράτος υπάρχει και θα υπάρχει…τα κράτη δεν είναι προσωρινές εφευρέσεις της Ιστορίας. …Απορρίπτω αυτή τη (δογματική) ιδεολογική προσέγγιση…»
Αυτό που απορρίπτει ο κ. Ζαν Κλώντ Γιούγκερ θυμίζει έντονα αυτό που υποστηρίζει ο Κώστας Σημίτης στο βιβλίο του: όπου καμαρώνει που η Ελλάδα…έπαψε να είναι (μονο)εθνικό κράτος! Όχι μόνο ο κ. Σημίτης, αλλά και μια ολόκληρη ψευτο-ελίτ αναδείχθηκε επί των ημερών του και φαντάζεται τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ως απόρριψη της εθνικής ταυτότητας, ως άνευ όρων κι άνευ αντιστάσεων προσχώρηση στο «χυλό» της παγκοσμιοποίησης. Κι αυτή η ελίτ εξακολουθεί κι επιβάλει τις επιλογές της, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης και οι «εκσυγχρονιστές» του έχουν πάψει να κυβερνούν.
Την πολύ-πολιτισμικότητα τη θέλουν μέσα στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη. Θέλουν να διασώσουμε όλες τις «μειονοτικές κουλτούρες» μέσα στην Ελλάδα, αλλά προωθούν αφανισμό της Ελληνικής ταυτότητας στην Ευρώπη! Και δεν υποπτεύονται καν την αντίφαση στην οποία έχουν περιπέσει
. Το χειρότερο όμως, δεν είναι ότι πιστεύουν αυτά τα πιστεύουν. Το χειρότερο είναι ότι παντού αλλού αποδοκιμάζονται πλέον, αλλά στην Ελλάδα κυριαρχούν. Τραγουδάνε το Everything, αλλά προβάλλουν το Nothing. Αυτό ακριβώς θα εισπράξουν…

http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=254
πρώην μέλος
 

Ἐπιστροφὴ στην ΓενικάΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron