Αναμένουν τον μεσία τους (μάγδης)

Συζήτηση γιὰ διάφορα θέματα

Δημοσίευσηἀπό ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ » Κυρ 07/05/2006 18:22

Τα δάκρυα τρέχουν ποτάμι στα πρόσωπα αυτών που πιστεύουν αληθινά, που αδημονούν για την επιστροφή του Μαχντί, για να φέρει τη δικαιοσύνη και την ειρήνη σε ένα διεφθαρμένο κόσμο. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις στρατιές των φτωχών του Ιράν, που κατά κανόνα είναι οπαδοί του προέδρου Αχμαντινετζάντ.

Κάθε Τρίτη με το σούρουπο, φθάνουν κατά χιλιάδες, με αυτοκίνητα λεωφορεία. Κάτω από τα φώτα του μεγαλοπρεπούς τεμένους του Μαχντί - παραγγελία του ίδιου του Ιμάμη, σύμφωνα με την παράδοση στο Τζαμκαράν, προάστιο της πόλης Κομ και δεύτερη πιο ιερή τοποθεσία των σιιτών στη χώρα, στρώνουν τα κιλίμια μετά την απογευματινή προσευχή. Οικογένειες από μακρινές επαρχίες, νέοι με την προσδοκία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, γυναίκες που περιμένουν ένα θαύμα για να θεραπευτούν.
Γράφουν τις ελπίδες τους, τα όνειρα τους, σε ένα κομμάτι χαρτί και το ρίχνουν σε δύο πηγάδια-ένα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες. Από εκεί τα μηνύματα θα φτάσουν στον ιμάμη. Λέγεται ότι εάν κάποιος καταφέρει να επισκεφθεί το τζαμί 40 Τρίτες στην σειρά , οι επιθυμίες του θα εκπληρωθούν.
Πολλοί Ιρανοί πιστεύουν ότι αυτό είναι το <μέρος των θαυμάτων>.

Ο 12ος ΑΠΟΓΟΝΟΣ

Σύμφωνα με την εκδοχή των σιιτών για το ισλάμ, ο 12ος απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, γνωστός ως 12ος ιμάμης ή Μαχντί ή <<κρυμμένος ιμάμης>>, που πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 868 μ.χ εξαφανίστηκε σε ηλικία πέντε ή επτά ετών, πριν από περίπου 11 αιώνες. Φοβούμενος την καταδίωξη από το ισχυρό τότε Χαλιφάτο των Σουνιτών στη Βαγδάτη, ο Μαχντί που ανακηρύχθηκε 12 ος ιμάμης στην πόλη Σαμάρα του Ιράκ μετά τον θάνατο του επίσης ιμάμη πατέρα του- έπεσε σε μια κατάσταση που οι σιίτες αποκαλούν <απόκρυψη>, κάτι σαν αναστολή της υπαρξής του. Λέγεται ότι αναζήτησε καταφύγιο σε μια σπηλιά κάτω από το τέμενος της Σαμάρα, που στη συνέχεια σφραγίστηκε με μια πύλη, η οποία αποκαλείτε Πύλη της Απόκρυψης. Ο θεός - πιστεύουν οι σιίτες - θέλησε να προφυλάξει τον Μαχντι από τους ανθρώπους για να τον εμφανίσει ξανά, όταν οι συνθήκες θα είναι οι κατάλληλες, δηλαδή όταν ο κόσμος βιώνει πια ολοκληρωτικά την καταπίεση, την τυραννία, τους πολέμους και την αιματοχυσία, για να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα στην σωτηρία.

Αυτή η επιστροφή του 12 ου ιμάμη θα γίνει λίγο πρίν από την Ημέρα της Κρίσεως και το <τέλος της ιστορίας>.
Ο μάχντι θα γυρίσει επικεφαλής του στρατού του Καλού και της δικαιοσύνης και θα πολεμήση τις δυνάμεις του Κακού, σε μια τελευταία ολοκληρωτική, αποκαλυπτική μάχη.
Όταν το κακό θα έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά, ο ιμάμης θα ενώσει τους μουσουλμάνους, θα φέρει την ειρήνη και την δικαιοσύνη στον πλανήτη και θα ηγηθεί προσευχής στη Μέκκα, όπου θα παρίσταται και ο Ιησούς, ο HADHRAT ISA, όπως τον κόσμο και την διάρκεια της εξουσίας του καθορίζεται από τον αριθμό - σύμβολο <7> - μπορεί επτά μήνες ή επτά χρόνια ή και 70 - και θα επιτύχει την απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των λαών.
Αν και για την πλειονότητα των σιιτών ο Μάχντι είναι ο τελευταίος από τους 12 αληθινούς κληρονόμους του Μωάμεθ, αρκετοί είναι αυτοί - μεταξύ των οποίων και κληρικοί - που αντιμετωπίζουν την προφητεία της επιστροφής του ως αλληγορία. Αλλά αυτή την περίοδο, που πολλοί Ιρανοί πιστεύουν ότι η χώρα τους απειλείτε από την Δύση, ο Μάχντι μπορεί να αναδειχθεί σε ένα χρήσιμο σύμβολο για να συσπειρώσει η κυβέρνηση τον λαό.
Στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες τα κηρύγματα για την επερχόμενη αποκάλυψη προκαλούν ανησυχία. Ειδικά η προσήλωση του προέδρου του Ιράν.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ

Από την περίοδο που ήταν δήμαρχος της Τεχεράνης, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν έχει κρύψει την πίστη του στην επανεμφάνιση του Μάχντι.
Λέγεται ότι μυστικά το 2004 είχε ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να φτιάξει μια μεγάλη λεωφόρο για την επιστροφή του <κρυμμένου ιμάμη>.
Ενώ, ένα χρόνο αργότερα, ως πρόεδρος - πλέον - αφιέρωσε κονδύλι 17 εκατομμυρίων δολαρίων για το τζαμί στο Τζαμκαράν, παροτρύνοντας να κατασκευαστεί και σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την ιερή τοποθεσία με την πρωτεύουσα.
Ο Ιρανός πρόεδρος συχνά αναφέρεται στον προφήτη, όπως για παράδειγμα στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου προσευχήθηκε <να επισπεύσει ο Θεός την επιστροφή του>.
Πολλοί επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Αχμαντινετζάντ θέλει έτσι να χειραγωγήσει τα εκατομμύρια των πιστών, ωστόσο ελάχιστοι αμφισβητούν την ειλικρίνεια της πίστης του.
<<Ο Μπούς διακηρύσσει ότι ο Θεός του είπε να επιτεθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν>> - λέει ο Αμίρ Μοχέμπάν, δημοσιογράφος της συντηρητικής εφημερίδας <<Ρεσαλάτ>> και ο Αχμαντινετζάντ έχει αναλάβει μια συγκεκριμένη αποστολή. Εάν εκτιμά κάποιος ότι ο Μαχντί θα επιστρέψει σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια για να είναι διαλλακτικός; Το αντίθετο. Αυτή θα είναι η στιγμή για να φανεί σκληρός και αποφασιστικός και να προετοιμάσει την εκπλήρωση των προφητειών>>.

Και η κλιμακούμενη κρίση, κυρίως με την Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι ανοίγει κάποιο δρόμο. Ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, φέρεται να προέβλεψε ότι η επιστροφή του ιμάμη θα γίνει στα επόμενα δύο χρόνια.
Η δήλωση έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Επομένως η αναμενόμενη εμφάνιση του Μάχντι θα γίνει , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, στα μέσα του 2007.
Ήδη λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή για όσους έχουν απορίες για το πότε και το πώς θα γυρίσει ο Μάχντι και έχει ανοίξει και ειδική ιστοσελίδα του Ινστιτούτου με την ονομασία Λμπρό Μέλλον (bright future).
<< Tι πρέπει να κάνουμε για να επιστρέψει πιο γρήγορα ο ιμάμης;>> είναι η συνηθισμένη ερώτηση.
<< Ο κόσμος αγωνιά να μάθει>>, λέει ο Αλί Λάρι, κληρικός στο Ινστιτούτο, << ο χρόνος δεν είναι σαφής, αλλά οι συνθήκες είναι πιο ξεκάθαρες>>.
Και οι γραφές των σιιτών περιγράφουν σκηνές παρόμοιες με αυτές της Αποκάλυψης.
Όπως, για παράδειγμα, όταν οι δυνάμεις του κακού θα έρθουν από την Συρία και το Ιράκ και η μεγάλη μάχη θα γίνει στη πόλη Κούφα του Ιράκ - κοντά στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ.
Οι αρχηγοί τους, που ονομάζονται Σοφιάνι και Ντατζόλ (κάτι σαν τον Αντίχριστο) , θα σκοτωθούν από τις δυνάμεις του Καλού, που θα έχουν ηγέτη τους έναν <<άνδρα από το Χορασάν>>, μια επαρχεία στο Βόρειοανατολικό Ιράν.
<< Από την αποκατάσταση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, μέχρι την πρόκληση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και την ανάδειξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, όλα τα μεγάλα θέματα του Ιράν σχεδιάζονται με στόχο να θέσουν τα θεμέλια για την επιστροφή του Μαχντί>>, υποστηρίζει ο Σκοτ Πέτερσον στην εφημερίδα <<Christian science monitor>>.

O MEΝΤΟΡΑΣ

Μέχρι τώρα ο ανώτατος πνευματικά ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεί δεν έχει <<διαμαρτυρηθεί>>, έτσι κι αλλιώς όμως ο Αχμαντινετζάντ φαίνεται ότι έχει καλυμμένα τα νώτα του.
Καθοδηγητής και μέντορας του είναι ο Αγιατολάχ Μεσμπά Γιαζντί, ο οποίος πιθανώς να είναι ο επόμενος πνευματικός ηγέτης της χώρας.
Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι το καλοκαίρι ή το αργότερο το φθινόπωρο θα διεξαχθούν οι κρίσιμες εκλογές του λεγόμενου Συμβουλίου των Ειδικών - των 86 κληρικών, που εκλέγει τελικά με τη σειρά του τον πανίσχυρο πνευματικό ηγέτη του Ιράν - και ο Γιαζντί λέγεται ότι προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδειξη του.
Θεωρείτε από τους κορυφαίους ειδικούς στη φιλοσοφία των σιιτών, αλλά και ακραίος σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, με έντονη περιφρόνηση για τον δυτικό πολιτισμό.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αυτή η εκλογή αναμέτρηση θα έχει επιπτώσεις στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Εάν επικρατήσει η νέα ακραία ελίτ, μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις των πολιτικών δομών της χώρας, με στόχο <<την επερχόμενη σύγκρουση των πολιτισμών>>, όπως προβλέπεται μέσα από τις προφητείες για την επιστροφή του Μαχντί.
Εάν χάσει, όμως, η <<παλιά φρουρά>>, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Ραφσανζανί, μπορεί να συνάψει συμμαχία με τον Χαμενεί και να εκδιώξη τον Αχμαντινετζάντ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σε δύο χρόνια.

Εφημερίδα <<Επενδυτής>> 30/4/2006
"Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν»..

ΟΜΗΡΟΣ Ιλιάδα, Ζ 208
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ
Μάκιστος
 
Δημοσ.: 1595
Ἐγγραφή: Πέμ 10/03/2005 15:24
Τοποθεσία: Ν38 36' 41" Ε23 31' 18"

Ἐπιστροφὴ στην ΓενικάΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron