ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Γεωλογία κλπ

Δημοσίευσηἀπό ΒΕΚΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ » Παρ 07/05/2004 01:34

Tο ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει περιπέσει σε βαθύ ύπνο μετά την τελευταία έκρηξή του το 1950 και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν δείχνει καμία διάθεση να ξυπνήσει, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

Δεν παύει, ωστόσο, να είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και ως εκ τούτου, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν μπορεί να αποκλειστεί, στο βάθος του χρόνου, μια πιθανή επαναδραστηριοποίησή του.Aλλά και σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να προβλέψουν τη διέγερση τουλάχιστον δυο-τρεις μήνες προτού αυτή εκδηλωθεί ώστε να ληφθούν, εφόσον χρειαστεί, μέτρα για την προστασία της περιοχής.

Στα καθησυχαστικά αυτά συμπεράσματα καταλήγουν οι συστηματικές έρευνες των ηφαιστειολόγων, γεωλόγων και σεισμολόγων, τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων και δορυφόρων, τα οποία ανακοινώθηκαν στο 5ο διεθνές συνέδριο για τη γεωλογία της Aνατολικής Mεσογείου, που διεξήχθει στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο μήνα.

Ο ηφαιστειακός χώρος της Σαντορίνης παρακολουθείται επί 24ώρου βάσεως από ειδικά μηχανήματα, τα οποία καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια, ερμηνεύουν και μεταδίδουν μέσω δορυφόρου στο ΑΠΘ τα δεδομένα και τις όποιες διεργασίες στο εσωτερικό του. Eτσι οι επιστήμονες γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια, ανά πάσα στιγμή, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ηφαίστειο.

Έτσι σύμφωνα με τον καθ. Μ. Φυτίκα: Tο κεντρικό ηφαίστειο Mικρή και Mεγάλη Kαμένη στην Kαλντέρα κοιμάται εντελώς, ενώ αντιθέτως, το ηφαίστειο Kολούμπος, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 8 χιλιομέτρων βορειοανατολικά τη Σαντορίνης, που είχε ενεργοποιηθεί το 1650 μ.X. φαίνεται να έχει κάποια μικροσκιρτήματα, που σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν ανησυχίες. Kαταγράφονται, δηλαδή, σε 24ωρη βάση, σε συνδυασμό με την τεκτονική της περιοχής, μία-δύο σεισμικές δονήσεις της τάξης 0,5-1 Pίχτερ. Eπ' ουδενί δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή τη σεισμική δράση ως τα προεόρτια μιας ενδεχόμενης ενεργοποίησής του.

Tόσο η Kαλντέρα όσο και ο Kολούμπος, όμως, δεν παύουν να θεωρούνται ενεργά ηφαίστεια και από την άποψη αυτή υπάρχει, μολονότι δεν καταγράφονται τέτοιες ενδείξεις, περίπτωση ενεργοποίησής τους.

Tι θα συμβεί λοιπόν εάν ξεσπάσουν ανησυχίες στα έγκατα της γης; "Aν αρχίσει η διαδικασία ενεργοποίησης θα το εντοπίσουμε δύο με τρεις μήνες προτού σημειωθεί η πιθανή έκρηξη», εξηγεί ο κ. Φυτίκας, «και αυτό γιατί η παρακολούθηση των διεργασιών γίνεται με τρόπο ασφαλή».

Tο ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι «καλωδιωμένο» από το 1994, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια τα συστήματα μετάδοσης και ερμηνείας των δεδομένων τελειοποιήθηκαν με τη βοήθεια και του ευρωπαϊκού δορυφόρου. Άλλωστε, η Kαλντέρα και ο Kολούμπος είναι από τα πλέον γνωστά ενεργά ηφαίστεια της Eυρώπης, αφού το πρώτο ενεργοποιήθηκε τρεις φορές τον περασμένο αιώνα, το 1925, 1940 και 1950, ενώ το άλλο εξερράγη για τελευταία φορά το 1650 προκαλώντας μάλιστα μεγάλο τσουνάμι.

To Iνστιτούτο Mελετών Παρακολούθησης του Hφαιστείου της Σαντορίνης συμμετέχει στο δίκτυο που παρακολουθεί και άλλα ενεργά ηφαίστεια, όπως τον Bεζούβιο, αυτά της Kαραϊβικής και των Aζορών, της Iσλανδίας κ.ά.

Πηγή e.one

ΒΕΚΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 747
Ἐγγραφή: Τετ 31/10/2001 01:06

Δημοσίευσηἀπό ΜΟΥΣΤΡΟΥΦΑΣ ΗΛΙΑΣ » Τετ 02/06/2004 16:22

Αχ καλή μου Δήμητρα τι μου θυμίζεις αναφέροντας το Κολούμπο της Σαντορίνης .....
συμπληρωματικά να δηλώσω ότι μάγμα από το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει σταλεί από δεκαετίας περίπου ,περιέχον πρωταρχική μορφή ζωής (μικροοργανισμούς - - μύκητες ) για να μπολιάσουν τον πλανήτη Άρη (με σκοπό τη δημιουργία ατμόσφαιρας ως και εδώ στην Γη ) ως πρώτο πείραμα για μελλοντική αποίκηση του απ τον άνθρωπο μετά από χιλιάδες χρόνια φυσικά .
ΜΟΥΣΤΡΟΥΦΑΣ ΗΛΙΑΣ
Μέλος
Μέλος
 
Δημοσ.: 60
Ἐγγραφή: Παρ 21/05/2004 11:11

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Τετ 02/06/2004 21:09

ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΥ;
πρώην μέλος
 

Δημοσίευσηἀπό ΝΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ » Πέμ 03/06/2004 21:47

*

ΠΕΡΙ Θ Η Ρ Α Σ


ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΕΣ...

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙ ΕΙΝΑΙ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ( ΕΝΕΤΙΚΟ )

ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ << ΣΑΝΤΑ ΙΡΙΝΙ >>.. ( ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ) ..!

Η Θ Η Ρ Α ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΗΣΟΥΣ...

ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΙΑΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ Α Ι Γ Ι Η Ι Σ..!!!

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΟ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΓΟΝΟ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΤΟΝ Θ Η Ρ Α !!!

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΚΡΗΞΗ 1500/3500 π.χ. (ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ)...

ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΛΟΓΟ ΣΧΗΜΑΤΟΣ...

ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝ..ΔΙΑ..ΦΕΡΕΙ... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ...

Κ Α Λ Λ Ι Σ Τ Η . . . ! ! !ΕΠΕΙΔΗ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ Μ Ε Σ Α . . .

ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙ..ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ..!!!α) ΟΤΑΝ Η Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΗ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ...

Κ Α Λ Λ Ι Σ Τ Η ! ! !β) ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑ..ΘΕΤΕΙ

ΤΟ ΝΗΣΙ << ΛΕΓΕΤΑΙ >> ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ...

ΑΠΟ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΠΟΥ <<ΗΡΘΕ>> ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Α Ρ Η . . . ! ! !γ) ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΜΦΑΝΕΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ( ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΜΕΝΗ )

ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ... ΟΝΟΜΑΤΙ...

Ε Ρ Υ Ν Ι Ε Σ ! ! !δ) Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑ..ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΛΥΧΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ( ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ) ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ

Ε Λ Ε Υ Σ Ι Σ ! ! !ε) Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΞΕΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΡΑΧΟ ( ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΠΥΡΓΟΥ )

<< ΗΤΑΝ >> Ε Ι Ν Α Ι ΤΗΣ Δ Η Μ Η Τ Ρ Α Σ ! ! !στ) ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ( ΚΟΡΥΦΗ ΠΥΡΓΟΥ )

ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ Δ Ε Κ Α Ε Ξ Α Κ Τ Ι Ν Ο ΑΣΤΗΡ Σ Ε Ι Ρ Ι Ο ! ! !ζ ) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΥΤΕΣ ΑΝΑ..ΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΟΛΩΝΕΣ !!!η ) ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΑΝΘΟΣ ( ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ) ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ

Ζ Α Φ Ο Ρ Α ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ( ΣΤΕΙΡΕΣ-ΟΥΣ )

ΣΤΗΝ Γ Ο Ν Ι Μ Ο Π Ο Ι Η Σ Η ! ! !θ ) ΥΨΙΛΟΒΑΘΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ Ε Ν Ω Θ Ε Ι Η ΔΙΩΡΗΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ ( ΖΕΟΥΣ ) ...

ΚΟΠΗΚΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ( ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ) ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ.. ΠΕΡΙΕΡΓΑ...!!!ι ) ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΙΕΘΕΤΑΙ...

Π Ο Ρ Σ Ε Λ Α Ν Η . . . ΥΨΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ...!!! (ΔΕΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ )ια ) Τ Ο Ι Χ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Ε Σ . . .

ΣΕ <<ΠΛΕΟΥΜΕΝΑ>> ΜΕ Σ Π Α Σ Τ Α Κ Ο Υ Π Ι Α

( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΙΣ ΘΑΛΛΑΣΙΟΥ ΥΔΑΤΟΣ? ) !!!...

Κ Ο Μ Π Ο Λ Ο Ι . . .

ΣΕ ΧΕΡΙ ΚΟΡΑΣΙΔΑΣ ( ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ? ) !!!


*


ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...

ΦΘΑΝΩ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑ...

...ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ( ΚΑΛΛΙΣΤΗ ) ΣΤΙΣ 7 / 6 ....

Η ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ( ΥΠΟΘΑΛΛΑΣΙΟΣ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ ) ΣΤΙΣ 6 / 7...

ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΑΡΗ - ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

ΣΤΙΣ 9 / 9 / 2004.................

ΜΕ ΤΟΝ ΗΦΑΙΣΤΟ ( ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ )....

ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΝ << ΕΡΩΤΑ ΤΟΥΣ >> ...

ΑΠΛΩΣΕ Α Ο Ρ Α Τ Ο Δ Ι Χ Τ Υ ? . ? . ? . !!!Ε..Ε..Ε..?ΕΛ ΛΗΝ
*
ΕΝ ΕΛ ΕΥ
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Μέλος
Μέλος
 
Δημοσ.: 148
Ἐγγραφή: Πέμ 02/01/2003 22:07
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηἀπό ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ » Παρ 04/06/2004 06:33

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ,ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ, ΘΗΡΑΣ...ΟΠΩΣ ΕΛΕΧΘΗ ...ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ "ΣΑΝΤΑ ΕΙΡΗΝΗ" ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ "ΘΗΡΑ", "ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ" ΚΑΙ "ΚΑΛΛΙΣΤΗ".ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΟ, ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΕΞΗΓΗΣΕΩΝ...

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΘΗΡΑ" ΟΠΤΙΚΩΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΘΗΡΑ=ΚΥΝΗ-ΓΙ(ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΚΥΝΩΝ),ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΣ ...ΣΤΗΝ ΘΥΡΑ=ΠΥΛΗ...ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΗ <Β> ΑΣ..

ΠΙΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ Η ΝΗΣΟΣ Θ-Η-Ρ-Α ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ=ΘΗΡΑ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ "ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ" ΠΟΥ ΟΜΟΙΩΣ ΚΥΝΗΓΑ-ΘΗΡΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΙΚΟ ΘΟΛΟ.. ΑΛΛΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΝΑ(ΑΠΟΛΛΩΝ) ΑΛΛΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΝΥΜΦΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΜΟΝΑΧΗ, Η ΑΡΤΕΜΙΣ(ΣΕΛΕΝΗ) ΤΟΞΕΥΕ ΜΕ ΤΑ "ΒΕΛΗ" ΤΗΣ, ΤΗΝ ΧΘΟΝΑ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΟ "ΩΚΕΑΝΟ"....( ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ, ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΥ-ΒΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΥΑΝΕΩΣ)

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΡΧΙΚΩΣ.. ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Η "ΘΗΡΑ" ΩΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ "ΘΗΡΕΥΤΙΚΗ" ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ...

ΟΣΟ ΟΜΩΣ ΙΧΝΗΛΑΤΟΥΜΕ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Η "ΘΗΡΑ"..ΙΣΩΣ..ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ...ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΟΤΗΤΑ-ΣΕΛΗΝΗ-ΑΡΤΕΜΙΣ...ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΔΥΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ..

Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΘΩΣ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΗΤΑΝ "ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ"...ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ Η ΣΕΛΗΝΗ ΕΧΕΙ ΚΥΚΛΙΚΟ-"ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ"-ΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΟΕΙΔΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΧΘΟΝΟΣ..ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΒΑΡΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΩΝ ΠΡΟΣΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ..ΕΔΩ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΛΟΓΟΥ.

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ Η ΝΗΣΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ "ΘΗΡΑΣ" ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ,ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΙΑ ΟΨΗ ΤΗΣ "ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ" ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ...

ΠΡΟΧΩΡΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑ ΠΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΩΣ "ΚΑΛΛΙΣΤΗ"...ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ...

"εύμηλος δε καί τίνες έτεροι λέγουσι Λυκάονι καί θυγατέρα ΚΑΛΛΙΣΤΩ γενέσθαι.ΗΣΙΟΔΟΣ μέν γάρ,αυτήν μίαν είναι των νυμφών λέγει,ΑΣΙΟΣ δε Νυκτέως,ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ δε Κητέως.αυτή ΣΥΝΘHΡΟΣ Αρτέμιδος ούσα, την αυτήν εκείνη ΣΤΟΛΗΝ φορούσα αυτή μείναι παρθένος.Ζεύς ερασθείς ακούση συνευνάζεται, εικασθείς, ως μεν ένιοι λέγουσιν,Αρτεμίδι,Απολλώνι. βουλόμενος δε Ηραν λαθείν εις ΑΡΚΤΟΝ μεταμόρφωσεν αυτήν. ΗΡΑΝ δε έπεισεν Αρτεμιν ως άγριον ΘΗΡΙΟΝ κατατοξεύσαι. είσι δε οι λέγοντες ως Αρτεμις αυτήν κατετόξευσεν οτι την παρθενίαν ουκ εφύλαξεν. απολομένης δε ΚΑΛΛΙΣΤΟΥΣ Ζεύς...καταστερίσας...εκαλεσεν ΑΡΚΤΟΝ."(ΑΠΟΛΛΟΔ.VIII 2)


ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΤΟΥΣ Η ΟΠΟΙΑ "ΓΙΝΕΤΑΙ" ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΚΑΛΛΙΣΤΗ"-ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΘΗΡΑ ...ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ,ΤΟΥ (ΘΗΡ)ΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΡΕΚΥΔΗ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ -ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ- ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ-ΣΩΜΑΤΟΣ..ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΤΟΥΣ-ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ..

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ,ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΗΣΙΟΔΟΣ ΗΤΑΝ ΝΥΜΦΗ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΙΚΗ ΤΗΣ-ΚΟΣΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ...Ο ΑΣΙΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΥΚΤΕΩΣ Ή ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ (ΚΑΘΟΤΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΘΟΝΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ "ΝΥΚΤΑ" ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ "ΣΕΛΗΝΗ" ΓΕΝΝΑΤΑΙ..) ΚΑΙ Ο ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ...ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΥΓΑΤΗΡ ΤΟΥ ΚΗΤΕΩΣ..

ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Δ.ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ(ΣΕΛ 190) ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΗΜΜΑ "ΚΗΤΟΣ" ΤΑ ΕΞΗΣ:

ΚΗΤΟΣ:"ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΟΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΕΜΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΟ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ.ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΚΤΑΣΗ 1.231 ΤΕΤΡ. ΜΟΙΡΩΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥΣ:ΤΑΥΡΟΥ-ΚΡΙΟΥ-ΙΧΘΥΟΣ-ΚΑΜΙΝΟΥ-ΓΛΥΠΤΗ-ΗΡΙΔΑΝΟΥ-ΥΔΡΟΧΟΟΥ....Ο "Τ" ΤΟΥ ΚΗΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟΥΣ ΑΠΛΑΝΕΙΣ..ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΚΗΤΟΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΝΗΡΗΙΔΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΣΣΙΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑΤΗΝ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ."

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ-ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΗΤΑΝ ΣΥΝ Θ-Υ-Ρ-Ο-Σ...ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ-ΣΕΛΗΝΗ...ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ..ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΘΗΡΑΣ ..ΕΝΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ...ΟΤΙ ΦΟΡΟΥΣΕ (Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ)..ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΟΤΑΝ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ..ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΥΟ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΟΝΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΙΣΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ-ΟΨΗ(ΣΤΟΛΗ) ΟΜΟΙΑ!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ "ΠΤΩΣΗΣ" Ή ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ...Η ΟΠΟΙΑ.. ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΝΤΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΑΡΘΕΝΑ (ΑΝΕΓΓΙΚΤΗ-ΑΝΕΠΑΦΗ) ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΖΗΝΟΣ...ΣΥΝΕΥΡΕΘΗΚΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ..ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ.

Ο ΖΕΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟΤΕ..ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ..ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ!ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ!

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ..ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ "ΘΑΝΑΤΟ" ΤΗΣ...ΚΑΙ ΟΙ ΕΔΟΧΕΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ Α)Ο ΖΕΥΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕ ΚΡΥΦΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΑ ΣΕ ΑΡΚΤΟ ,ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΕΚΕΙΝΗ ,ΕΠΕΙΣΕ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΗΣ..Β)ΟΤΙ Η ΑΡΤΕΜΗ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΕ ΤΟ ΤΟΞΟ ΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΤΗΣ...

ΑΦΟΥ,ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΧΑΘΗΚΕ Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ..Ο ΖΕΥΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΕΡΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΕ ΑΡΚΤΟ...

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΕΙΣΧΩΡΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ,ΕΑΝ ΟΧΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΘΗΡΑ ....


Α)ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ,ΜΕΡΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΦΘΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΗΤΟΥΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΤΑΥΡΟΥ-ΚΡΙΟΥ-ΙΧΘΥΟΣ-ΚΑΜΙΝΟΥ-ΓΛΥΠΤΗ-ΗΡΙΔΑΝΟΥ-ΥΔΡΟΧΟΟΥ Ή ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙ-ΤΕΛΕΣΕ ΣΥΝ+ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ(ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ) ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΧΘΟΝΟΣ..ΔΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΤΟΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΙΣΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΕΤΕΙΛΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ...

Β)ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΛΟΥΣΕ(ΑΝΑΤΟΛΗ-ΔΥΣΗ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΗΣ ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑΣ..ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΣΑΝ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ("ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ")..ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΣΕ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ..

Γ)ΟΤΙ ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΕΙΣ ΔΥΟ ΚΥΡΙΑ ΣΩΜΑΤΑ..ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ ΩΣ ΚΟΜΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΑΘΗ ΑΠΟ ΧΘΟΝΙΩΣ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΚΤΟΥ(ΔΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ Ο ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ..ΤΟ ΜΙΚΡΗ..Ή ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ)..ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΟΤΙ ΕΞΕΠΕΣΕ ΕΛΚΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΟΝΑ ΕΙΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ ..ΚΑΙ

Δ)ΟΤΙ ΤΟ ΧΘΟΝΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΡΗΓΜΑ ΕΙΣ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ(ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΘΗΡΑΣ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ "ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ"...ΚΟΛΩΝΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ...


ΤΩΡΑ..ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ..ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ..ΕΚΤΟΣ ΧΘΟΝΟΣ..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ

Α)ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΗΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΙΘΗΡ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ "ΘΥΡΑ"-ΠΥΛΗ (ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΣ ΕΦΟΣΟΝ Η ΛΕΞΗ ΠΡΟΦΕΡΕΤΑΙ) ΑΝΟΔΟΥ-ΚΑΘΟΔΟΥ... "ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ-ΙΔΕΩΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ-ΠΕΔΙΩΝ-ΨΥΧΩΝ" ΚΑΙ ΕΧΕΙ *ΛΕΞΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΩΣ ΑΗΡ=Θ+ΗΡΑ ΚΑΙ ΑΙΘΗΡ= ΑΙ+ΘΗΡΑ..*

Β)ΟΤΙ ΕΧΕΙ "ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ" ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ..ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ.. *ΛΕΞΙΚΗ ΣΧΕΣΗ Θ+ΗΡΑ..Θ+ΑΡΗ..*

γ)ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ..ΣΥΝ-ΕΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΑΘΟΡΧΙΔΗ (ΠΕΡΙ ΕΡΥΘΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ..*ΛΕΞΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΘΗ<Ρ>Α ΚΑΙ ΘΗ<Β>Α....*

ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ..ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΣΑ..ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΘΗΡΑ-ΚΑΛΛΙΣΤΗ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΚΟΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ..ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ....


Θ+Η+Ρ+ Α+Σ+Ι+Α Δ+Υ+Ν
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τακτικό μέλος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσ.: 319
Ἐγγραφή: Πέμ 10/01/2002 22:24

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Παρ 04/06/2004 08:08

ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΝΩΪΚΗ ΘΗΡΑ...

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΧΝΗ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ...

ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΤΟΨΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Grant Heiken, Floyd McCoy ΚΑΙ M. Sheridan, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Γ' ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Η ΘΗΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ», ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΦΗΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΣΤΙΣ 3 - 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1989.

ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Η ΔΗΜΗΤΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΟΙ ΔΕ ΙΣΟΫΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ ΑΝΑ 100 ΜΕΤΡΑ.


...ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
Συνημμένα
post-19-25730-THIRA21_s.jpg
post-19-25730-THIRA21_s.jpg (0 Bytes) 756 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Παρ 04/06/2004 08:09

...

ΑΝ ΚΑΙ ΩΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ, ΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ 1.500 π.Χ. (περίπου), Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ, ΚΑΙ Η ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ, ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ 1.630 π.Χ.

Συνημμένη φωτογραφία : ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΜΙΝΩΪΚΗΣ ΘΗΡΑΣ (ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ) ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ... ΑΠΟΨΙΣ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΑ - ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ.

...ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
Συνημμένα
post-19-25783-THIRA18_s.jpg
post-19-25783-THIRA18_s.jpg (0 Bytes) 755 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Παρ 04/06/2004 08:10

...

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΧΘΗΚΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΚΩΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΙΝΩΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ (η οποία είναι ...δύο !), ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΟΡΙΑ.

Συνημμένη φωτογραφία :

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΜΙΝΩΪΚΗΣ ΘΗΡΑΣ (ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ) ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ... ΑΠΟΨΙΣ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΑ ΥΠΟ ΓΩΝΙΑ 20 ΜΟΙΡΩΝ.


ΠΗΓΗ κειμένων και σχεδίων :

Άρθρο της Μαρίας Δημητροπούλου στο περιοδικό «ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ» σειρά PLUS Τόμος 4 σελ. 270,
ΑΛΕΞ. ΛΑΓΚΑΔΑΣ : «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ», εκδόσεις ΧΡΥΣΑΦΗ Ι. ΠΑΝΕΖΗ (Κ. ΣΜΠΙΛΛΙΑΣ Ε. Ε.) ΑΘΗΝΑΙ 1990 και
«THERA AND THE AEGEAN WORLD III - Volume Two : EARTH SCIENCES» PROCEEDINGS OF THE THIRD INTERNATIONAL CONGRESS - SANTORINI GREECE (3 - 9 September 1989) - Published by "The Thera Foundation" - London 1990 - άρθρο των Grant Heiken, Floyd McCoy και M. Sheridan σελ. 370.
Συνημμένα
post-19-25813-THIRA19.jpg
post-19-25813-THIRA19.jpg (0 Bytes) 751 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Παρ 04/06/2004 14:06

"εύμηλος δε καί τίνες έτεροι λέγουσι Λυκάονι καί θυγατέρα ΚΑΛΛΙΣΤΩ γενέσθαι.ΗΣΙΟΔΟΣ μέν γάρ,αυτήν μίαν είναι των νυμφών λέγει,ΑΣΙΟΣ δε Νυκτέως,ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ δε Κητέως.αυτή ΣΥΝΘΥΡΟΣ Αρτέμιδος ούσα, την αυτήν εκείνη ΣΤΟΛΗΝ φορούσα αυτή μείναι παρθένος.Ζεύς ερασθείς ακούση συνευνάζεται, εικασθείς, ως μεν ένιοι λέγουσιν,Αρτεμίδι,Απολλώνι. βουλόμενος δε Ηραν λαθείν εις ΑΡΚΤΟΝ μεταμόρφωσεν αυτήν. ΗΡΑΝ δε έπεισεν Αρτεμιν ως άγριον ΘΗΡΙΟΝ κατατοξεύσαι. είσι δε οι λέγοντες ως Αρτεμις αυτήν κατετόξευσεν οτι την παρθενίαν ουκ εφύλαξεν. απολομένης δε ΚΑΛΛΙΣΤΟΥΣ Ζεύς...καταστερίσας...εκαλεσεν ΑΡΚΤΟΝ."(ΑΠΟΛΛΟΔ.VIII 2)
ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΕΩΡΓΙΕ, ΟΤΑΝ Ο ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΕΥΜΗΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΗΡΑ; ΑΠΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΜΗΛΟΝ" ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΤΗΣ ΜΗΛΕΑΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ Η ΤΑ ΒΟΣΚΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΜΗΛΟΝ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (ΜΗΛΟΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ, ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΚΡΙΑΡΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΗΛΟΝ, ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ ΚΤΛ.) ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
πρώην μέλος
 

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Παρ 04/06/2004 21:28

...
Τελευταία ἐπεξεργασία ἀπὸ πρώην μέλος τὴν Παρ 05/09/2008 16:36, ἐπεξεργάστηκε 1 φορὰ συνολικά.
πρώην μέλος
 

Ἑπόμενο

Ἐπιστροφὴ στην Φυσικὲς ἘπιστῆμεςΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron