ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό ΒΕΚΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ » Παρ 07/01/2005 03:11

Πρωτοποριακό ημερολόγιο ισχύει όλες τις χρονιές!!!

Ένας Αμερικανός φυσικός δημιούργησε ένα νέο ημερολογιακό σύστημα στο οποίο όλες οι ημερομηνίες πέφτουν πάντα την ίδια ημέρα - π.χ. τα Χριστούγεννα θα γιορτάζονταν πάντα Κυριακή. Το νέο σύστημα θα επέτρεπε να χρησιμοποιείται το ίδιο ημερολόγιο για οποιοδήποτε έτος.

Το πρωτοποριακό ημερολόγιο του Δρ Ντικ Χένρι του Πανεπιστημίου John Hopkins περιλαμβάνει 364 ημέρες, αριθμός που διαιρείται ακριβώς με το επτά. Αυτό εξασφαλίζει ότι σε κάθε ημερομηνία του έτους να αντιστοιχεί πάντα η ίδια ημέρα.

Κάθε έτος περιλάμβάνει 52 εβδομάδες και 12 μήνες. Μόνο ο Μάρτιος, ο Ιούνιος ο Σεπτέμβριος και ο Δεκέμβριος έχουν 31 ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι μήνες περιορίζονται στις 30. Έτσι, η 31η Ιανουαρίου, για παράδειγμα, πλέον δεν υπάρχει.

Προκειμένου να καθορίσει τη διάρκεια κάθε μήνα, ο ερευνητής έθεσε δύο περιορισμούς: Πρώτον, το νέο ημερολόγιο δεν μπορεί να διαφέρει ποτέ από το παλιό κατά περισσότερο από πέντε ημέρες. Δεύτερον, τα Χριστούγεννα πρέπει πάντα να πέφτουν Κυριακή.

Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο που ισχύει σήμερα, καθιερώθηκε το 1582 από τον Πάπα Γρηγόριο προκειμένου το ημερολογιακό έτος να συγχρονίζεται με τις εποχές. Επειδή όμως η Γη συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 365,24 ημέρες, και όχι κάθε 365,00, κάθε τέταρτο έτος είναι δίσεκτο, με μια επιπλέον ημέρα που καλύπτει τη συσσωρευμένη διαφορά.

Οι επιπλέον ημέρες είναι απαραίτητες και για το σύστημα του Χένρι, ώστε το ημερολόγιο να παραμένει συγχρονισμένο με τις εποχές. Αντί για τα δίσεκτα έτη ο Αμερικανός φυσικός προτείνει την εισαγωγή μιας ολόκληρης έξτρα εβδομάδας κάθε πέντε ή έξι χρόνια.

Η επιπλέον εβδομάδα, που δεν ανήκει σε κανέναν μήνα, ονομάστηκε «Εβδομάδα Νεύτωνα» προς τιμήν του Ισαάκ Νεύτωνα, αγαπημένου επιστήμονα του Χένρι.

Το σύστημα του Χένρι είναι το πρώτο κανονικό (σταθερό) ημερολόγιο που δεν διαταράσσει την εβδομάδα των επτά ημερών, η οποία θεωρείται ιερή για πολλά θρησκεύματα.

Ο Αμερικανός ελπίζει ότι το ημερολόγιό του θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2006, ημέρα Κυριακή τόσο στο παλιο όσο και στο καινούργιο σύστημα.

Το πιθανότερο είναι όμως ότι το νέο σύστημα θα χρειαστεί να περιμένει ή απλά θα ξεχαστεί, όπως άλλωσε έχει συμβεί και με άλλα ημερολόγια. Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που ισχύει σήμερα σε όλες τις χώρες της Δύσης, υιοθετήθηκε από την Αγγλία και τις αποικίες της 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Ρώμη.

Ο Χένρι πάντως είναι πεπεισμένος ότι τελικά ο κόσμος θα διαλέξει το δικό του σύστημα, το οποίο θεωρεί βολικότερο. Προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, και προτείνει και την κατάργηση των ζωνών ώρας. Όλος ο πλανήτης, υποστηρίζει, πρέπει να χρησιμοποεί αποκλειστικά την ώρα Γκρίνουιτς.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=591287&lngDtrID=252

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα.
ΒΕΚΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 747
Ἐγγραφή: Τετ 31/10/2001 01:06

Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης