Υπερίων... Το 1ο ερώτημα μου.

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ » Πέμ 03/03/2005 16:47

Ενορατικοί ΣυνΈλληνες προθύστεροι εμού του αδαούς, ...

Ομολογώ ευθαρσώς πως μέχρι πριν λίγους μήνες ήμουν τυφλός οπαδός του < πίστευε,,,, και μη ερεύνα >! ...
...μέχρι που ερευνώντας, από περιέργεια περισσότερο και ως νέος και αδαής χρήστης, τους λαβύρινθους του διαδυκτίου, επιβεβαίωσα τις κατά καιρούς ανίσχυρες υποψίες και αμφιβολίες μου. Τελικά σιγουρεύτηκα πως για 46 συναπτά έτη αεροβατούσα εθελοτυφλώντας, άπραγος, μετέωρος κι αποστασιοποιημένος, μέσα στο ψέμα, την παραπληροφόρηση, την παραπλάνηση, την απάτη ...!

Όχι πλέον! < πίστευε και μη,,,, ερεύνα > είναι το νέο φωτεινό μονοπάτι, που συνειδητά ακολουθώ, προσπαθώντας να κατανοήσω το πώς και το γιατί υπάρχω και διαβιώ σ αυτόν το τρισδιάστατο κοσμικό γίγνεσθαι.

Επίσης συνειδητή μου επιλογή είναι, να είμαι πλέον από απόλυτα επιφυλακτικός μέχρι και τελείως άπιστος, σε κάθε είδους απόψεις, ισχυρισμούς, θέματα η θεωρήματα, πληροφορίες η στοιχεία κλπ, που δεν στηρίζονται σε επιστημονικές επιβεβαιώσεις, ιστορικά γεγονότα, πρακτικές, πραγματικές, αναμφίβολες αποδείξεις η τεκμηριώσεις στοιχείων και δεδομένων.

Καθόλου δεν θα υπερβάλλω κι ούτε βέβαια θα «ευλογήσω τα γένια σας / μας», αν ισχυριστώ πως η Δημοθοινία σαν διάχρονη αρχαία Αθηναϊκή σύναξη μου μοιάζει, με το ελεύθερο και δημοκρατικό βήμα που προσφέρει και τις τεκμηριωμένες αλήθειες που φροντίζει να αναδύει στο πάλλευκο φως της αέναης γνώσης.

Συγχωρήστε μου τον μεγάλο πρόλογο, μα το θεώρησα απαραίτητο, σαν μία πρώτη γνωριμία μου μαζί σας, δίνοντας εξ αρχής το ανάλογο με τις ανησυχίες μου πνευματικό, και όχι μόνο, στίγμα.

Το κύριο θέμα τώρα και η αφορμή για το πρώτο μου ερώτημα ...
< ... Ή επιστήμη όμως έχει διαπιστώσει ότι ή ψυχή του ανθρώπου και το πνεύμα του, εξαφανίζεται όταν σβήσει ή ζωή! ... >
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριάκος Σιμόπουλος στο κείμενό του « ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ» - www.eksegersi.gr .

Ερωτώ λοιπόν πρώτα εσάς τους συμπορευτές μου και ανεξάρτητα από τα πιστεύω σας για το αν υπάρχει η όχι ζωή μετά το φυσικό θάνατο της ύλης, σας ερωτώ...
Γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι «επιστημονικές διαπιστώσεις» η τεκμηριώσεις η αποδεικτικά στοιχεία, που βεβαιώνουν επιστημονικά και πέρα από κάθε αμφιβολία ότι < ... ή ψυχή του ανθρώπου και το πνεύμα του, εξαφανίζονται όταν σβήσει ή ζωή? > ...
Φυσικά έθεσα το ίδιο ερώτημα και στον κο Σιμόπουλο στο site www.eksegersi.gr . ( αναμένω την όποια απάντηση, αν και όποτε υπάρξει κάποια ... )

Σας ευχαριστώ,
με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Υπερίων.
ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Νεοεισερχόμενος
 
Δημοσ.: 2
Ἐγγραφή: Κυρ 20/02/2005 16:23

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Πέμ 03/03/2005 21:39

Φίλτατε Χρήστε,
εν πρώτοις καλώς ήλθες στην Δημοθοινία μας. Τις απόψεις του κυρίου Σιμόπουλου δεν τις έχω υπόψιν μου. Εάν, όμως, η ψυχή χάνεται, τότε δέχεται την ύπαρξή της. Δεν είναι δυνατόν να χάνεται κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Αν υπάρχει τί είναι; Αν είναι ενέργεια, τότε σύμφωνα με τις στοιχειώδεις γνώσεις της φυσικής δεν μπορεί να χάνεται αλλά να μετατρέπεται (δεν είμαι γνώστης των της Φυσικής όρων, επομένως συγχωρήστε με για λεκτικά ατοπήματα). Αν μετατρέπεται ή μεταβάλλεται σε άλλη μορφή ενέργειας, τότε πάλι δεν χάνεται! Θεωρώ ότι ο σεβάσμιος Πλούταρχος και ο αεί Πανεπιστήμων Πλάτων δίδουν αρκετά στοιχεία για το τί είναι ψυχή και τί αυτή παθαίνει μετά θάνατον. ίσως θα ήταν καλό να διερωτηθούμε άπαντες γιατί ονομάζεται ψυχή και εάν σχετίζεται καθόλου με το ρήμα ψύχω - ψύχομαι. Εάν ναί, τότε τί είναι αυτό που ψύχει - ψύχεται; Δεν ξέρω εάν βοήθησα καθόλου, αλλά ελπίζω τουλάχιστον να τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα για περαιτέρω συζήτηση.
Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος
πρώην μέλος
 

Δημοσίευσηἀπό ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΒΑΛΣΑΜΗΣ » Σάβ 05/03/2005 11:33

Αγαπητέ Υπερίων καλώς ήλθες στην Δημοθοινία μας,

Δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα η διαπίστωσή σου πως η Δημοθοινία μοιάζει σαν αρχαία Αθηναϊκή σύναξη. Πιότερο μοιάζει με την αρχαία Αθηναϊκή αγορά, ελεύθερος χώρος διακίνησης ιδεών και όχι μόνο, και ως εκ τούτου μας τιμά η παρουσία σου.

Όσον αφορά τα ερωτήματά σου θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες επισημάνσεις:

Α. Ο Κυριάκος Σιμόπουλος είναι ένας εξαιρετικός ερευνητής με σπουδαίο συγγραφικό έργο και αρκεί κανείς να δει την βιβλιογραφία που χρησιμοποιεί στα έργα του για να καταλάβει το μέγεθος της μελέτης και της σπουδής που κατέβαλλε για την κατάρτιση και την συγγραφή του κάθε βιβλίου του.

Το πρόβλημα του Σιμόπουλου είναι ότι βλέπει τα πράγματα μέσα από τις αριστερίζουσες κυρίαρχες ιδέες του και κατά συνέπεια είναι προκατειλλημένος σφόδρα για τις κρίσεις του, πράγμα που ως ερευνητής θα έπρεπε να είχε αποφύγει.

Επίσης όσον αφορά τα ερώτημα που θέσατε στον κ. Σιμόπουλο στην ιστοσελίδα www.eksegersi.gr, αμφιβάλλω αν θα λάβετε κάποιο απάντηση καθόσον ο ίδιος απεβίωσε προ τριετίας.

Β. Για το ερώτημά σας σχετικά με την αθανασία ή όχι της ψυχής θα ήθελα να σας παραθέσω την άποψη ενός Έλληνος Φιλοσόφου, του Απολλωνίου του Τυανέος, όταν ρωτήθηκε από κάποιον νέον της εποχής του σχετικά με το ζήτημα.

Η απάντηση του Απολλωνίου που προσωπικά πιστεύω ότι απηχεί την κυρίαρχη (άλλα όχι μοναδική) άποψη των Ελλήνων για την αθανασία της ψυχής, αντικείμενο άλλωστε των δρώμενων στα μυστήρια της Δήμητρος και ως εκ τούτου μεγίστης σημασίας, παρατίθεται ακολούθως:


Αθάνατος ψυχήν καί ού χρήμα σόν
αλλά προονοίας.
Η μετά σώμα μαρανθέν ατ΄εκ δεσμών
θοός ίππος ρηδίως προθορούσα
κερράνυται ιέρι κούφω, δεινήν καί πολύτροπον αποστέρξασα λατρείην.
Σύ δέ τί τώνδε ώφελος;
Οποτ΄ούκετι εών τότε δόξεις
η τί μετά ζώισην εών περί τώνδε ματεύεις;

Φιλοστράτου ΄΄Απολλώνιος ο Τυανεύς΄΄


Σε ελεύθερη απόδοση,

Αθάνατος είναι η ψυχή και δεν είναι κτήμα δικό σου
άλλα της θείας πρόνοιας.
Όταν το σώμα ''μαραθεί'' από τα δεσμά (η ψυχή)
ως γρήγορος ίππος γρήγορα θα ανέλθει
και θα μιχθεί με τον αέρα τον αραιό, δεινή και πολύτροπη γλυτώνοντας φροντίδα
Εσύ δε σε τι όφελος αποσκοπείς; (αμύητος γαρ)
Όταν πλέον δεν θα υπάρχεις (θα έχεις αποβιώσει) τότε θα καταλάβεις
γιατί ενόσω ζεις περί αυτών εις μάτην αναζητείς;


Έρρωσθε,
ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΒΑΛΣΑΜΗΣ
 


Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron