Βρέθηκαν άραγε σκελετοί των Βριλ;

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό ΓΟΥΛΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ » Τετ 12/10/2005 16:31

Εντυπωσιακή ανακάλυψη μικροσκοπικού ανθρωπίδη που ζούσε στην Ινδονησία

Associated Press

Απεικόνιση της πιθανής μορφής του νέου είδους ανθρωποειδούς που εντοπίστηκε στην Ινδονησία
Σίδνεϊ


Επιστήμονες στην Ινδονησία φέρνουν στο «φως» ένα νέο και μικροσκοπικό είδος ανθρωποειδούς, που ζούσε παράλληλα με τον Homo sapiens μέχρι πριν από 12.000 χρόνια. O Homo floresiensis είναι η πλέον συγκλονιστική ανακάλυψη της παλαιοανθρωπολογίας σε διάστημα δεκαετιών.

Τα τέλεια διατηρημένα οστά ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο της ινδονησιακής νήσου Φλόρες, σε απόσταση 600 χιλιομέτρων ανατολικά του Μπαλί. Έχει το ύψος ενός σημερινού παιδιού (περίπου ένα μέτρο), κρανίο ίσο περίπου με ένα γκρέιπφρουτ και μακριά χέρια. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες κατόπιν της απαραίτητης ανάλυσης ανήκει σε 30χρονη γυναίκα.

Στο ίδιο σπήλαιο εντοπίστηκαν τα οστά έξι ακόμη «ανθρώπων» αυτού του είδους, τα οποία... βαφτίστηκαν «χόμπιτ». Βρέθηκε, ακόμη, μία ηφαιστειακή τέφρα από κάποια έκρηξη που ενδεχομένως να οδήγησε στην εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους, το οποίο ζούσε την ίδια εποχή που οι δικοί μας πρόγονοι σχημάτιζαν αποικίες στον κόσμο.

Την ανακάλυψη «υπογράφει» ομάδα Αυστραλών και Ινδονήσιων ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας και το Ινδονησιακό Κέντρο Αρχαιολογίας της Τζακάρτα. «Στην αρχή νομίζαμε ότι επρόκειτο για παιδί. Όμως, τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν μια ενήλικη γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών» δήλωσε ο καθηγητής Μάικ Μόργουντ.

«Είναι ένα νέο είδος ανθρώπου που ζούσε παράλληλα με εμάς, αλλά είχε το μισό μας μέγεθος. Χρησιμοποιούσαν φωτιά για να ψήνουν το φαγητό τους. Έφτιαχναν πέτρινα εργαλεία για να κυνηγούν μεγάλα ζώα, ελέφαντες και γιγάνιους αρουραίους. Παρά το μικρό εγκέφαλό τους, αυτά τα ανθρωποειδή κατασκεύαζαν πολύπλοκα αντικείμενα» προσέθεσε.

Τα μικρά αυτά ανθρωπάκια υπήρχαν παράλληλα με τους ανθρώπους επί χιλιάδες χρόνια. Οι λαϊκοί μύθοι του Φλόρες μιλούν για μια φυλή τριχωτών μικρών ανθρώπων που αποκαλούνταν «έμπο γκόγκο», ζούσαν σε σπηλιές και συνεννοούνταν μεταξύ τους στη δική τους, πρωτόγονη γλώσσα.

«Το εύρημα αυτό είναι απίστευτο. Είναι συναρπαστικό εάν σκεφτούμε ότι ένα τόσο διαφορετικό είδος ανθρωπίδη υπήρχε μέχρι τόσο πρόσφατα» δηλώνει στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ Ρόμπερτ Φόλεϊ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Ηomo floresiensis αποτελεί εξέλιξη του Homo erectus, ενός συγγενή του σύγχρονου ανθρώπου που ζούσε στην Ιάβα πριν από 1,6 εκατ. χρόνια. Oρισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψη των οστών στο νησί Φλόρες «ξαναγράφει την ιστορία του ανθρωπίνου γένους».


Πηγή:http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=576173
Ο «Χόμπιτ» της Ινδονησίας ήταν όντως ένα άλλο είδος ανθρώπου

ΑΠΕ

Το εικονικό κρανίο του Homo florensiensis, με τον εγκέφαλο χρωματισμένο κόκκινο
Ουάσινγκτον


Το μικρόσωμο ανθρωποειδές πλάσμα που ζούσε πριν από 18.000 χρόνια στην Ινδονησία δεν ανήκει στο είδος Homo sapiens, επιβεβαιώνουν τομογραφίες του μοναδικού διαθέσιμου κρανίου. Η ανάλυση φαίνεται να καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι το απολίθωμα προήλθε από μοντέρνο άνθρωπο που έπασχε από μικροκεφαλία.
Ο άνθρωπος «Χόμπιτ», με ύψος μόλις ένα μέτρο, ανακαλύφθηκε πέρυσι στη νήσο Φλόρες της Ινδονησίας και ονομάστηκε Homo florensiensis. Αν και ο εγκέφαλός του είχε όγκο λίγο μεγαλύτερο από του χιμπατζή (περίπου 400 κυβικά εκατοστά), ο Xόμπιτ πιθανότατα ζούσε σε οργανωμένες κοινότητες κυνηγών.

Η ανακάλυψη εξέπληξε τόσο πολύ τους παλαιοανθρωπολόγους ώστε ορισμένοι δεν την πίστεψαν. Υποστήριξαν ότι το μοναδικό κρανίο που έχει βρεθεί προήλθε από μια άγνωστη μέχρι σήμερα φυλή πυγμαίων ή από έναν Homo sapiens με παθολογικά μικρό κρανίο λόγω συγγενούς ανωμαλίας.

Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν στην ηλεκτρονική έκδοση του Science ότι το κρανίο, που αποδίδεται σε γυναίκα 30 ετών, δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά πυγμαίου ή ασθενή μικροκεφαλίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τομογραφίες του κρανίου για να δημιουργήσουν στον υπολογιστή ένα τρισδιάστατο μοντέλο του εγκεφάλου, το οποίο στη συνέχεια συγκρίθηκε με τον εγκέφαλο του σύγχρονου ανθρώπου, του χιμπατζή, του προγόνου του ανθρώπου Homo erectus, καθώς και με τον εγκέφαλο ενός Ευρωπαίου ασθενή με μικροκεφαλία.

Η σύγκριση έδειξε ότι «σίγουρα πρόκειται για νέο είδος» δηλώνει ο Ντιν Φολκ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόρινα, επικεφαλής των ερευνητών.

Το κρανίο του Homo florensiensis πλησιάζει περισσότερο το κρανίο του Homo erectus, στοιχείο που σηνηγορεί στη θεωρία ότι ο «Χόμπιτ» προήλθε από τον H.erectus και είναι, επομένως, ξάδελφος του σύγχρονου ανθρώπου.

Όμως η νέα ανάλυση αποκαλύπτει επίσης ο Homo florensiensis είχε αρκετά ανεπτυγμένους βρεγματικούς και μετωπιαίους λοβούς, τις περιοχές όπου επιτελούνται οι ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Η διαπίστωση συνηγορεί στη θεωρία ότι ο Homo florensiensis είχε εφεύρει εργαλεία.


Πηγή:http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=606459


Διαβάστε, επίσης, για την συγκεκριμένη ανακάλυψη και εις τις παρακάτω διαδικτυακές σέλίδες:

http://www.in.gr/news....=586319

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/3948165.stm
ΓΟΥΛΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 

Δημοσίευσηἀπό ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ » Κυρ 16/10/2005 22:14

Φίλε Παναγιώτη, καλό θα είναι να σκεφτούμε την εκστρατεία του Μεγίστου των ΕΛ-ΛΗΝΩΝ Αλεξάνδρου και να δούμε τα είδη ανθρωποειδών που συνάντησε και ιδιαίτερα ο Νέαρχος εις το ταξίδι της επιστροφής του στρατεύματος όταν ο στόλος διεχωρήσθη από το στρατό ξηράς και να δούμε τι λένε οι χρονικογράφοι σχετικά με τις περίεργες φυλές που ομοίαζαν με πίθηκους και τον εν γένει τρόπο ζωής τους.
ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Νεοεισερχόμενος
 
Δημοσ.: 12
Ἐγγραφή: Δευ 26/09/2005 20:11


Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης