Η ΖΩΗ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚ

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Δευ 07/11/2005 22:36

Ουάσινγκτον

Τα οργανικά μόρια από τα οποία σχηματίστηκαν οι πρώτες μορφές ζωής ίσως δημιουργήθηκαν μέσα σε πηλό σε ηφαιστειογενείς περιοχές του ωκεάνιου πυθμένα, υποδεικνύει πείραμα Αμερικανών ερευνητών.

Η ομάδα της Δρ Λίντα Ουίλιαμς στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αναδημιούργησε στο εργαστήριο τις συνθήκες που επικρατούν στα υδροθερμικά φρεάτια, δομές σαν ηφαίστεια στον πυθμένα των ωκεανών από όπου αναβλύζει καυτό νερό και συστατικά από τον γήινο μανδύα.

Ορισμένοι τύποι πηλού στα φρεάτια αυτά, διαπίστωσαν οι ερευνητές, δρουν ως καταλύτες για το σχηματισμό απλών ουσιών από άνθρακα σε πολυπλοκότερα οργανικά μόρια, όπως αυτά που πιστεύεται ότι οδήγησαν στην εμφάνιση ζωής.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Geology, βρίσκονται σε συμφωνία με παλαιότερες μελέτες στις οποίες διάφοροι πηλοί έδρασαν ως καταλύτες για τη σύνθεση μορίων που απαιτούνται για τη σύνθεση πρωτενών και DNA. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ακόμα και μόρια λιπιδίων διατάσσονται αυτόματα σε δομές που θυμίζουν κυτταρικές μεμβράνες.

Τα υδροθερμικά φρεάτια, εξηγεί το Nature.com, εμφανίζονται σε θέσεις όπου το θαλασσινό νερό περνά μέσα σε ρωγμές του πυθμένα και θερμαίνεται από το μάγμα που ρέει στα βαθύτερα στρώματα. Εξαιτίας της υψηλής πίεσης που επικρατεί στο βυθό, το νερό φτάνει ακόμα και τους 400 βαθμούς σε θερμοκρασία χωρίς να βράζει.

Τα φρεάτια αυτά θεωρούνται εδώ και χρόνια υποψήφιες τοποθεσίες για την εμφάνιση της πρώτης ζωής. Η θερμότητα χρησιμεύει ως πηγή ενέργειας, τα υλικά που αναδύονται παρέχουν θρεπτικά συστατικά, ενώ ο ίδιος ο πηλός τους προστατεύει τα οργανικά μόρια από την υπεριώδη ακτινοβολία της επιφάνειας που θα τα κατέστρεφε.

Η Δρ Ουίλιαμς προσομοίωσε το περιβάλλον των υδροθερμικών φρεατίων στο εργαστήριο βυθίζοντας διάφορα είδη πηλού σε νερό που θερμαινόταν υπό πίεση στους 300 βαθμούς Κελσίου για διάστημα αρκετών εβδομάδων. Μέσα στον πηλό είχε πρώτα διοχετεύσει μεθανόλη, μια ουσία με ένα μόριο άνθρακα η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να δημιουργηθεί αυθόρμητα από αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο.

Οι πηλοί αποτελούνται γενικά από αλλεπάλληλα στρώματα ατόμων αλουμινίου, οξυγόνου και πυριτίου, τα οποία συχνά αφήνουν ανάμεσά τους αρκετό κενό χώρο για να χωρέσει άλλα άτομα ή μόρια.

Μέσα στα διάκενα αυτά, η μεθανόλη μετατράπηκε σταδιακά σε πολυπλοκότερα οργανικά μόρια. «Ο πηλός παρέχει ένα ασφαλές 'καταφύγιο' για τα οργανικά μόρια, ουσιαστικά σαν μια 'αρχέγονη μήτρα'» γράφουν οι ερευνητές.

Οι πρώτες οργανικές ουσίες, που ίσως χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια να σχηματιστούν, απελευθερώθηκαν αργότερα στο νερό των ωκεανών και δημιούργησαν μια «σούπα», μέσα από την οποία αναδύθηκαν οι πρώτες δομές με τα χαρακτηριστικά της ζωής.

news.in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=661461&lngDtrID=252
πρώην μέλος
 

Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron