Η Ονειροπόληση προκαλεί κατάθλιψη;

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Η Ονειροπόληση προκαλεί κατάθλιψη;

Δημοσίευσηἀπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ » Τρί 16/11/2010 15:32

Το συγκεκριμένο άρθρο το διάβασα στο ΙΟ9.

Τελευταία, από τις αμφιλεγόμενες έρευνες αποφαίνεται ότι: Το να αφήνεις το μυαλό σου να ταξιδεύει προκαλεί κατάθλιψη. Δεν είναι ακριβώς συνώνυμο της ονειροπόλησης αλλά πλησιάζει.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, σχεδόν 50% από το χρόνο μας τον ξοδεύουμε στο να σκεφτόμαστε κάτι άλλο από αυτό που κάνουμε. Και αυτό μας κάνει δυστυχισμένους.

Το να αφήνεις το μυαλό σου να ταξιδεύει ακούγεται λάθος, αλλά στην πραγματικότητα είναι φυσιολογικό επακόλουθο του πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Όλοι μας έχουμε έμφυτη την ικανότητα να κάνουμε αφηρημένες σκέψεις. Οι άνθρωποι μπορούν να σκέφτονται τα πράγματα που έχουν συμβεί, τα πράγματα που μπορεί να συμβούν, και τα πράγματα που δε θα συμβούν ποτέ.

Η έρευνα του Χάρβαρντ λοιπόν καταλήγει στο εξής: “ Το ανθρώπινο μυαλό είναι περιπλανώμενο μυαλό, κα το περιπλανώμενο μυαλό είναι δυστυχισμένο μυαλό. Η ικανότητα του μυαλού να μπορεί να σκέφτεται και να επικεντρώνεται σε αυτά που δε συμβαίνουν είναι νοητική κατάκτηση αλλά το τίμημα είναι μεγάλο.”

Η έρευνα συνεχίζει και επισημαίνει ότι “Τα πόσο συχνά ονειροπολούμε είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης ευτυχίας. Τα πράγματα που σκεφτόμαστε και το που τείνουμε να ταξιδεύουμε δείχνει τι θεωρούμε σημαντικό στη ζωή μας.”
Στην έρευνα συμμετείχαν 2500 εθελοντές. Η έρευνα βασίστηκε στη χρήση στοιχείων από εφαρμογή iPhone. Οι εθελοντές στη διάρκεια της ημέρας ερωτιόντουσαν τι κάνανε τη δεδομένη χρονική στιγμή, αν τους ικανοποιούσε, και τι σκεφτόντουσαν. Για να γίνει πιο εύκολη η συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν 22 ομαδοποιημένες κατηγορίες. Συνολικά μαζεύτηκαν 250.000 απαντήσεις.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι περίπου 50% του χρόνου μας σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, το μυαλό μας ταξιδεύει αλλού. Η μόνη δραστηριότητα στην οποία στην οποία το μυαλό των εθελοντών δεν ταξίδευε ήταν στις ιδιαίτερες στιγμές με το σύντροφο τους. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν η μοναδική που έκανε απόλυτα ευτυχισμένους τους εθελοντές. Κατά μέσο όρο, οι δραστηριότητες που προκαλούσαν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια ήταν η εργασία, η χρήση υπολογιστή, και η ξεκούραση!!!

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα ότι το πόσο ευτυχισμένοι ήταν οι εθελοντές είχε να κάνει αποκλειστικά με το τι σκεφτόντουσαν. Μόνο 4% δήλωνε ευτυχισμένο από αυτό που έκανε.
Συμπερασματικά η έρευνα επιβεβαίωσε τη στάση πολλών φιλοσόφων:

“Η ευτυχία βρίσκεται στο να ζεις τη στιγμή”, κάτι που οι περισσότεροι ψυχαναλυτές προσπαθούν να διδάξουν στους ασθενείς τους – πώς να επικεντρώνονται στο ΤΩΡΑ.”

Αξίζει να διαβάσετε τα σχόλια των αναγνωστών και το πόσο ΠΟΛΥ διαφωνούν με την έρευνα και τα συμπεράσματα της.

Πηγή:http://technewsin5.com/?p=1220
Αρχικό άρθρο (στα αγγλικά) : http://io9.com/5687282/
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 676
Ἐγγραφή: Σάβ 06/11/2004 15:09
Τοποθεσία: Κρήτη

Η Ονειροπόληση προκαλεί κατάθλιψη;

Δημοσίευσηἀπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ » Τρί 16/11/2010 15:43

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αυτό που ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου ονομάζει ονειροπόληση είναι αυτό που διάφορες θρησκείες και φιλοσοφικά συστήματα αναφέρουν ότι πρέπει να περιοριστεί.

Στην Ανατολή, εδώ και αιώνες, πιστεύεται ότι ο καλύτερος τρόπος σκέψης είναι η "μη σκέψη", το να μη σκέφτεσαι δηλαδή ώστε να δεις τα πράγματα όπως είναι (σε όλες τους τις διαστάσεις). Ο διαλογισμός αρχικά έχει σαν στόχο την εκπαίδευση του νου σε μία μόνο σκέψη, το οποίο και είναι το απαραίτητο στάδιο για τον υπέρτατο στόχο που είναι το καθάρισμα του νου από οποιαδήποτε σκέψη.

Στον Χριστιανισμό, και πιο συγκεκριμένα στην Ορθοδοξία, η προσευχή (η προσευχή-θέληση, και όχι η απλά απαγγελία) είναι επίσης η εστίαση σε μία μοναδική σκέψη.

Γενικά ο νους του ανθρώπου δείχνει να είναι αρκετά κακομαθημένος και να πετάει συνέχεια σκέψεις, ιδέες, κλπ ακόμα και ασύνδετα ή άσχετα μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο, εκτός από σπατάλη χρόνου και ενέργειας, προσδίδει άγχος, κούραση, και πολύ συχνά έλλειψη αυτοπεποίθησης, κατάθλιψη, μειωμένη αποφασιστικότητα, κλπ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 676
Ἐγγραφή: Σάβ 06/11/2004 15:09
Τοποθεσία: Κρήτη


Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron