Σήμα κινδύνου από Δ.Τριχόπουλο

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό ΣΚΑΛΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ » Τρί 04/03/2003 21:51

Σήμα κινδύνου από Δ.Τριχόπουλο
Από την 1η στη 12η θέση από άποψη μακροβιότητας βρέθηκε η Ελλάδα σε διάστημα 30 ετών
Αθήνα: Στη 12η θέση από άποψη μακροβιότητας κατρακύλησε η Ελλάδα -από την 1η στην οποία βρίσκονταν προ 30 ετών- επισημαίνει ο ακαδημαϊκός και καθηγητής, Δ.Τριχόπουλος, στέλνοντας σήμα κινδύνου για την υγεία του μέσου Έλληνα, ο οποίος σήμερα «πληροί και τους πέντε παράγοντες κινδύνου για χρόνιες σοβαρές νόσους».
Όπως αναφέρει στα Νέα της Τρίτης ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Χάρβαρντ, ο μέσος Έλληνας σήμερα «καπνίζει, είναι παχύσαρκος, δεν ασκείται, έχει υψηλή χοληστερόλη και δεν ελέγχει την υπέρτασή του». Η θνησιμότητα εξηγεί ο Δ.Τριχόπουλος, είναι ο συμβατικά αποδεκτός ως ο καλύτερος δείκτης υγείας ενός πληθυσμού.
«Η θνησιμότητα ολοένα και μειώνεται παγκοσμίως, εκτός από τις χώρες στις οποίες επικρατούν κοινωνικές αναταραχές· στην Ελλάδα, όμως, συμβαίνει κάτι περίεργο που θα έπρεπε να μας έχει ήδη κινητοποιήσει: αν και η θνησιμότητα των Ελλήνων μειώνεται συνεχώς και το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται για κάθε ηλικία, η υπεροχή μας στη μακροβιότητα σε σχέση με τους άλλους λαούς σιγά σιγά εξαφανίζεται.
»Έτσι, ενώ είμασταν ο μακροβιότερος λαός έως το 1965, σήμερα την πρώτη θέση κατέχει η Ιαπωνία και τη δεύτερη η Ισλανδία για να ακολουθήσουν άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ολλανδία» επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τριχόπουλο δύο λόγοι (μόνοι ή σε συνδυασμό) ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση. «Κατ' αρχήν, έχει χαλάσει ο συνεκτικός ιστός μεταξύ του ιατρικού σώματος και του κόσμου» αναφέρει, εξηγώνοντας πως «ο γιατρός έπαψε πια να είναι ο λειτουργός, ο συμπαραστάτης -λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των γιατρών που οδήγησε στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του ιατρικού σώματος».
Κατά δεύτερον, έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί: «Έχουμε καταστρατηγήσει και τους πέντε θεωρούμενους σήμερα διεθνώς ως μείζονες τρόπους πρόληψης. [...] είμαστε οι πιο παχύσαρκοι μέσα στην ΕΕ, οι νέοι μας καπνίζουν σε εκπληκτικό ποσοστό, τα επίπεδα χοληστερόλης ανευρίσκονται υψηλά, ενώ η υπέρταση δεν ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στον ελληνικό πληθυσμό».

ΠΗΓΗ : news.in.gr

ΣΧΟΛΙΟ : Άντε παιδιά , παμε goodys και Mac Donald ?


??? :help:
ΣΚΑΛΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1069
Ἐγγραφή: Σάβ 30/03/2002 00:37

Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron