ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό ΣΚΑΛΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ » Πέμ 27/03/2003 18:00

Ολο και περισσότεροι έφηβοι με κατάθλιψη


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Η κατάθλιψη κερδίζει έδαφος ανάμεσα στα κυριότερα παιδοψυχιατρικά προβλήματα, τα οποία είναι το άγχος, η φοβία και οι μαθησιακές δυσκολίες. Στην εφηβική ηλικία, η κατάθλιψη αποτελεί ίσως το κυριότερο πρόβλημα.


Τα παραπάνω υπογράμμισε ο διευθυντής του ψυχιατρικού τμήματος παίδων και εφήβων του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Κρίτων Χριστιανόπουλος εν όψει του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Η κατάθλιψη πριν από τα είκοσι χρόνια της ηλικίας», που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το «Ιπποκράτειο», την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και την Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, στις 28 και 29 Μαρτίου.

Οπως είπε ο κ. Χριστιανόπουλος, η συχνότητα της κατάθλιψης είναι περίπου 5%-10% στην εφηβεία και αποτελεί μία από τις συχνότερα απαντώμενες ψυχοπαθολογίες σ' αυτή την ηλικία και ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι αυξημένος. Οι δυσλειτουργίες που προκαλεί η κατάθλιψη αποτελούν πηγή σχολικών δυσκολιών, οικογενειακών προβλημάτων, δυσκολιών σωστής αντιμετώπισης συνομήλικων και ενδεχόμενης άκαιρης υποχωρητικότητας.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές ιδιαίτερα αν η κατάσταση παραταθεί. Η κατάθλιψη πριν από τα είκοσι χρόνια της ηλικίας απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση, τόνισε ο Κρ. Χριστιανόπουλος, και αφορά όλους: γονείς, τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό, τον παιδαγωγό. Ολοι χρειάζονται για την κατανόηση και τη συνοχή της θεραπείας όπου τα προβλήματα είναι τεράστια και οι σκοποί σημαντικοί: ελάττωση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, αρμονική ανάπτυξη του νέου ατόμου, πρόληψη των υποτροπών και των αυτοκτονιών.
ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2003
ΣΚΑΛΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1069
Ἐγγραφή: Σάβ 30/03/2002 00:37

Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron