Monsanto

Χαρακτηριστικά, Δράση καὶ Στόχοι τους

Monsanto

Δημοσίευσηἀπό ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ » Πέμ 23/05/2013 21:32

5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΗΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΣΑΝΤΟ ΖΗΤΩΝΤΑΣ 7.7 ΔΙΣ$ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ;‏Εἰκόνα


Εξ' ατίας της αυτοκτονεί ένας αγρότης κάθε μισή ώρα. Ολόκληρες αγροτικές περιοχές του πλανήτη
χαρακτηρίζονται πλέον ως "ζώνες αυτοκτονίας" εξ' αιτίας της... Η Μονσαντο συλλέγει χρήματα απο φτωχούς αγρότες ως δικαιώματα (royalties) όταν αυτοί επιχειρούν να κρατούν σπόρο προηγούμενων καλλιεργειών για να σπείρουν στην επόμενη.....

ΚΑΙ μ' αυτή την ευκαιρία ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που ακούει στο όνομα ΕΛΛΑΣ:

Κανένα ΜΕΓΑΛΟ κανάλι του τόπου δεν ΣΚΑει μύτη να ρεπορτάρει τέτοια γεγονότα που ταλανίζουν τόσους συνανθρώπους της αγροτιάς και κρατούν στον ύπνο εκατομύρια ανυποψίαστους καταναλωτές... Κανάλια και Κόμματα κλαψουρίζουν για το περιβάλλον και για την υγεία μας αλλά δεν τα βάζουν με τους υπαίτιους, ούτε το όνομά τους τολμούν να αναφέρουν για ευνόητους λόγους (η διαφθορά, η διαφήμιση και οι χορηγίες φιμώνουν και δηλητηριάζουν την αλήθεια). Πολλάκις γεωπόνοι και άλλοι επιστήμονες πέφτουν στην παγίδα να συνεργάζονται μ' αυτούς και να κουβαλούν νερό στον μύλο της "περιβαλλοντικής" επικοινωνίας χωρίς προηγούμενη ώριμη σκέψη..... Η λερναία ύδρα έχει πλοκάμια παντού.

Τα τελευταία χρόνια στοχεύει στο να ελέγξει την παραγωγή, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.... Τα ανθρώπινα ένστικτα και τα κινήματα αυτοσυντήρησης, αστικής γεωργίας και λαχανοκομίας, υδροπονίας σε μικρούς χώρους βεράντες και κήπους, περιαστικής γεωργικής παραγωγής, επιστροφής σε ντόπιες ποικιλίες και παραδοσιακές πρακτικές φουντώνουν όλο και περισσότερο και καλά κάνουν... Η λύση έρχεται πάντοτε απο τους ασυμβίβαστους που ενδημούν παντού και δεν συμμαχούν με τη "νέα τάξη πραγμάτων"... Δυστυχώς, στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται και ο απόλυτος έλεγχος της τροφής.
Απέναντι ΌχθηΕἰκόναhttp://thesecretrealtruth.blogspot.com/ ... z2TeAseY1X
http://www.triklopodia.gr/2013/05/5-77.html
"Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν»..

ΟΜΗΡΟΣ Ιλιάδα, Ζ 208
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ
Μάκιστος
 
Δημοσ.: 1595
Ἐγγραφή: Πέμ 10/03/2005 15:24
Τοποθεσία: Ν38 36' 41" Ε23 31' 18"

Monsanto

Δημοσίευσηἀπό ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ » Δευ 10/06/2013 19:31

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΤΗΣ MONSANTO


Εἰκόνα


Η Ουγγαρία έλαβε μια τολμηρή στάση έναντι του βιοτεχνολογικού γίγαντα Monsanto και της γενετικής τροποποίηση με την καταστροφή 1000 στρεμμάτων καλαμποκιού που βρέθηκαν να έχουν καλλιεργηθεί με.....
γενετικά τροποποιημένους σπόρους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υφυπουργό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ουγγαρία Lajos Μπόγκναρ. Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγαρία είναι μια χώρα όπου απαγορεύονται οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι. Σε μια παρόμοια στάση απέναντι στα γενετικώς τροποποιημένα συστατικά, το Περού έχει περάσει επίσης μία 10ετη απαγόρευση για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.
Σχεδόν 1000 στρέμματα καλαμποκιού που βρέθηκαν να έχουν έδαφος με γενετικά τροποποιημένους σπόρους έχουν καταστραφεί σε όλη την Ουγγαρία, δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Lajos Μπόγκναρ. Το καλαμπόκι έχει φυτευθεί, πρόσθεσε ο Lajos Μπόγκναρ, αλλά η γύρη δεν έχει εξαπλωθεί.
Σε αντίθεση με πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι απαγορεύονται στην Ουγγαρία. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, παρά το γεγονός ότι οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να βεβαιώνουν ότι τα προϊόντα τους είναι χωρίς ΓΤΣ, είπε ο Μπόγκναρ.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ελεγκτές έχουν βρει τα προϊόντα της Pioneer Monsanto μεταξύ των σπόρων που έχουν φυτευτεί.
Η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων εντός της ΕΕ, σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα ερευνήσουν το πώς οι σπόροι έφτασαν στην Ουγγαρία, αλλά θα ελέγξουν που τα εμπορεύματα μπορούν να βρεθούν, είπε ο Μπόγκναρ. Το Περιφερειακό δημόσιο ραδιόφωνο ανέφερε ότι οι δύο μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες παραγωγής σπόρων έχουν εμπλοκή στην υπόθεση και οι ΓΤ σπόροι θα μπορούσαν να έχουν σπαρθεί σε χιλιάδες εκτάρια σε όλη τη χώρα. Οι περισσότεροι από τους ντόπιους αγρότες διαμαρτύρονται γιατί μόλις ανακάλυψαν ότι έκαναν χρήση ΓΤ σπόρων.
Με την εποχή να ήδη σε εξέλιξη, είναι πάρα πολύ αργά για να σπείρουν νέους σπόρους, έτσι η συγκομιδή του τρέχοντος έτους έχει χαθεί.
Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τους αγρότες, καθώς η εταιρεία που διανέμει τους σπόρους στο νομό του Baranya είναι υπό εκκαθάριση. Ως εκ τούτου, εάν υπάρξει καταβολή αποζημίωσης από τους διεθνείς παραγωγούς σπόρων, τα χρήματα θα δοθούν κατά κύριο λόγο στους πιστωτές της εταιρίας, και όχι στους αγρότες.

Read more: http://www.oparlapipas.com/2013/05/mons ... z2VpcuDHQ1" onclick="window.open(this.href);return false;
"Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν»..

ΟΜΗΡΟΣ Ιλιάδα, Ζ 208
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ
Μάκιστος
 
Δημοσ.: 1595
Ἐγγραφή: Πέμ 10/03/2005 15:24
Τοποθεσία: Ν38 36' 41" Ε23 31' 18"

Monsanto

Δημοσίευσηἀπό ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ » Τετ 12/06/2013 18:33

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ. Ένας γενετικός εφιάλτης


Εἰκόνα


Με 17500 υπαλλήλους, με πωλήσεις που το 2009 έφτασαν τα 11,7 δισ δολάρια και με παρουσία σε 46 έξι χώρες η Μονσάντο είναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), αλλά και μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες εταιρείες στην ιστορία της βιομηχανίας. Από το 1901, έτος της ίδρυσής της, η εταιρεία οδηγήθηκε επανειλημμένα στη δικαιοσύνη κατηγορούμενη για την τοξικότητα των προϊόντων της, στα οποία περιλαμβάνονται το PCB (πυραλένιο), πολλά καταστρεπτικά ζιζανιοκτόνα (όπως το αποφυλλωτικό agent orange, με τα οποία ο αμερικανικός στρατός ψέκαζε τα δάση κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ), ή η αυξητική ορμόνη των βοοειδών (απαγορευμένη πλέον στην Ευρώπη), επικίνδυνη για τα ζώα και τους ανθρώπους. Σήμερα ωστόσο η Monsanto εμφανίζεται ως μια επιχείρηση των «επιστημών της ζωής», αφοσιωμένη στα πλεονεκτήματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Με τους διαγονιδιακούς σπόρους που έχει αναπτύξει, ισχυρίζεται ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο και να μειώσει την επιβάρυνση στο περιβάλλον, για το καλό της ανθρωπότητας. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εταιρείας που, ενώ τόσα χρόνια αδιαφορούσε για τις συνέπειες των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, ξαφνικά θέλει να εμφανίζεται σαν ανθρωπιστική οργάνωση;
Το βιβλίο της Marie-Monique Robin, καρπός πολύχρονης έρευνας στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και την Ασία, που βασίζεται σε ανέκδοτα ντοκουμέντα, σε μαρτυρίες θυμάτων, επιστημόνων και πολιτικών, ανασυνθέτει την ιστορία και τη δράση μιας βιομηχανικής αυτοκρατορίας η οποία, στηριζόμενη σε ψευδείς εκθέσεις, στη διαπλοκή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε πιέσεις και απόπειρες διαφθοράς, έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός σπόρων στον κόσμο. Και αποκαλύπτει, κυρίως, το ρόλο που διαδραμάτισε η Monsanto σε μια εντυπωσιακή αλληλουχία ενεργειών η οποία επέτρεψε τελικά την παγκόσμια εξάπλωση των καλλιεργειών ΓΤΟ, χωρίς κανέναν ουσιώδη έλεγχο των επιπτώσεών τους στη φύση και την ανθρώπινη υγεία, σε πλανητική κλίμακα.


Εκδώσεις Πάπυρος

http://www.papyrosonline.gr/frontoffice ... 8&cnode=68
"Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν»..

ΟΜΗΡΟΣ Ιλιάδα, Ζ 208
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ
Μάκιστος
 
Δημοσ.: 1595
Ἐγγραφή: Πέμ 10/03/2005 15:24
Τοποθεσία: Ν38 36' 41" Ε23 31' 18"

Monsanto

Δημοσίευσηἀπό ΦΟΥΡΑΚΗΣ ΤΑΛΩΣ » Τρί 05/11/2013 21:44

Στην απαγόρευση της εμπορίας σπόρων υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση MON810, της Monsanto, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – απόφαση που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων απαγορεύσεων στηριζόμενων στην Οδηγία 2002/53 του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δεν έχουν θέση στην ελληνική γη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σύμφωνα με την τεκμηρίωση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείο η απαγόρευση κρίθηκε απαραίτητη για την αποφυγή άμεσου κινδύνου για το περιβάλλον αλλά και ενδεχόμενων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο στην τεκμηρίωση σημειώνεται ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα διερευνά ακόμη κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων.

Σημειώνεται ότι βάσει των συμπερασμάτων του διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματιών Μελισσοκόμων, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της καθώς δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί η καθαρότητά τους, λόγω προσμίξεων με γενετικά τροποποιημένη γύρη.

Επιτέλους έγινε κάτι θετικό, υπήρξε μια πρώτη επίσημη αντίσταση στη Monsanto και στα μεταλλαγμένα προϊόντα της. Ακόμα όμως έχουν πολλά να γίνουν.Πηγή: http://www.ygeianews.gr/node/4054#.UnkBZtIQIAc.facebook
Τα γαλόνια όπως έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης τα παίρνεις στη μάχη.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΦΟΥΡΑΚΗΣ ΤΑΛΩΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 513
Ἐγγραφή: Παρ 30/11/2001 20:38
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Monsanto

Δημοσίευσηἀπό ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ » Παρ 21/02/2014 09:22

Ουκρανία: Ο ρόλος της Monsanto και του G. Soros στην εξέγερση (Upd)
Εἰκόνα

Πολλά είναι τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν αναφορικά με τις γενεσιουργές αιτίες της πρωτοφανούς κρίσης στην Ουκρανία η οποία λίγο απέχει από ένα εμφύλιο πόλεμο με όλα τα μέσα. Η πιο «δημοφιλής» αιτία φαίνεται να είναι αυτή της γεωπολιτικής σύγκρουσης της ΕΕ και των ΗΠΑ από τη μια με τη Ρωσία από την άλλη με τη Δύση να επιχειρεί να θέσει υπο τον έλεγχό της τη χώρα.

Και αυτό θα μπορούσε να ήταν σωστό αλλά ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα δύο από τους παράγοντες που έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία της υφιστάμενης κατάστασης στην Ουκρανία είναι η εταιρεία παραγωγής μεταλλαγμένων τροφίμων Monsanto και ο «ευεργέτης» των σχολείων σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη και Κοζάνη πολυεκατομμυριούχος George Soros.

Η απόφαση που έγινε η αιτία για την εκδήλωση των πρώτων διαδηλώσεων στην Ουκρανία ήταν αυτή του προέδρου της χώρας Viktor Yanukovych ο οποίος διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την σταδιακή ένταξη της χώρας στην Ένωση όταν διαπίστωσε πως η παρούσα θέση της Ουκρανίας ως ο «σιτοβολώνας» της Ανατ. Ευρώπης θα τίθετο υπό κίνδυνο εάν οι Βρυξέλες προχωρούσαν σε «παράδοση» των εκτάσεων της χώρας στον κολοσσό μεταλλαγμένων προϊόντων Monsanto. Παράλληλα η Ρωσία έβλεπε μια συμφωνία με την Ε.Ε. ως απειλή για τη δική της οικονομική επιβίωση.

Το 2013 η Monsanto αποφασίζει την ατασκευή μιας μεγάλης παραγωγικής μονάδας καλλιέργειας καλαμποκιού στην Ουκρανία. Η μονάδα αυτή θα κάλυπτε τόσο την εσωτερική κατανάλωση της Ουκρανίας όσο και τις εξαγωγές.

Η "εισβολή" της Monsanto στην αγορά της Ουκρανίας θα ήταν καθοριστικής σημασίας και για τις διαπραγματεύσεις του Κιέβου με την Ε.Ε.

Όπως είχε ανακοινωθεί αυτή θα έμπαινε σε λειτουργία το 2015 ενώ η εταιρεία τον Αύγουστο του 2013 βρισκόταν στη διαδικασία εξεύρεσης εκτάσεων για την τεράστια επένδυσή της με επίκεντρο την πόλη Vinnytsya. (η πόλη αυτή έγινε αργότερα επίκεντρο ταραχών με διαδηλωτές να επιχειρούν να καταλάβουν αστυνομικούς σταθμούς).

Βέβαια η μονάδα θα ήταν στην αρχή όχι για μεταλλαγμένους σπόρους καλαμποκιού αλλά για συμβατικούς όπως είχαν πει και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της Mosanto.

Το πρόβλημα ξεκινά όμως από το Αύγουστο του 2013 όταν οι υπεύθυνοι της Monsanto άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι συναντούν σημαντικά προσκόμματα στην κατασκευή του εργοστασίου στην Vinnytsya σε σημείο που σήμερα όπως εξηγεί σε συνέντευξή της στο περιοδικό Forbes η υπεύθυνη τεχνολογίας της Mosanto για την Ουκρανία και την Ρωσία Elena Fomina να μην υφίσταται πλέον συμφωνία για την κατασκευή του. «Νομίζαμε άλλα, αλλά η Ουκρανία δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη περίπτωση», τόνισε στην συνέντευξη της.

Παρά το γεγονός ότι η Monsanto εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία καλλιεργώντας εκτάσεις σύντομα ανακάλυψε ότι δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει το εργοστάσιό της εκεί, εξαιτίας προβλημάτων που σχετίζονται με την απροθυμία των ουκρανικών αρχών να τους βοηθήσουν. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. φαίνεται πως αποτέλεσε παράλληλα την αιτία για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων για την ανατροπή του Viktor Yanukovych.

Παράλληλα όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα τόσο ο George Soros όσο και ο Gene Sharp ιδρυτής του Albert Einstein Institution είχαν μεγάλα σχέδια και συμφέροντα από την συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε. τα οποία τορπιλίστηκαν. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα ήταν η εφαρμογή μιας διαδικασίας δημιουργίας των συνθηκών ενός εμφυλίου.

Ο καθοριστικός ρόλος του G. Soros στην «εξέγερση»

O George Soros – τα ιδρύματα του οποίου όπως το «Solidarity Now», θεωρείται από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη ότι «βοηθούν τις κοινωνίες να αναλάβουν μέρος της ευθύνης τους»(!)- ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 2008 όταν η τότε πρόεδρος της χώρας Yulia Tymoshenko είχε δηλώσει ότι είναι «ο οικονομικός της σύμβουλος».

Ο Soros από το 2008 μέχρι to 2010 είχε αναλάβει να χρηματοδοτήσει 868 προγράμματα στην Ουκρανία –παρόμοιας φύσης με τα σχολεία και τη θέρμανση στην Ελλάδα- συνολικού ύψους 10 εκατ. $. Παράλληλα είχε δημιουργήσει τρία ιδρύματα. Ένα κέντρο «ιατρικής περίθαλψης και βιοτεχνολογίας», ένα ταμείο το «Αναγέννηση» τις δραστηριότητες του οποίου ο Yanukovych διέκοψε το περασμένο Νοέμβριο και φυσικά σε αγαστή συνεργασία με την Monsanto είχε ιδρύσει «το εργαστήριο για την προώθηση/αλλαγή νομοθετικών ρυθμίσεων»(!) ("Лаборатория законодательных инициатив")

Αυτό γιατί η ουκρανική νομοθεσία εμπόδιζε στην Monsanto να υφαρπάξει τεράστιες εκτάσεις γης από έτσι ώστε να παράγει τα προϊόντα της,. Έτσι ο πανούργος Soros φρόντισε να φτιάξει ένα ίδρυμα για την αλλαγή της νομοθεσίας!

Η προφητική δήλωση του Oleksandr Yefremov

Στις 14/4 του 2011 ο πρόεδρος του κόμματος των Περιφερειών στην ουκρανική βουλή (Verkhovna Rada) Oleksandr Yefremov έχοντας αντιληφθεί το βρώμικο ρόλο του G. Soros (αυτού που δήμαρχοι όπως ο Καμίνης και ο Μπουτάρης δέχονται την βοήθειά του!) είχε δηλώσει:

«Ο Soros έχει χρηματοδοτήσει κάποιους ανθρώπους στην Ουκρανία για να ανατρέψουν την κυβέρνηση όπως γίνεται στις χώρες της Αφρικής. Είναι σίγουρο ότι ο Soros προετοιμάζει ένα σενάριο τύπου «Λιβύης» για την Ουκρανία»!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
"πως τόσος πόνος, τόση ζωή πήγαν στην άβυσσο για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη."
Γ.Σεφέρης
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Μέλος
Μέλος
 
Δημοσ.: 188
Ἐγγραφή: Παρ 05/11/2010 18:22
Τοποθεσία: ΑΤΤΙΚΗ

Monsanto

Δημοσίευσηἀπό ΦΟΥΡΑΚΗΣ ΤΑΛΩΣ » Τετ 08/03/2017 00:43

«Πόλεμος» για το βαμβάκι στην Ινδία -Οι γεωργοί απέρριψαν τους σπόρους της MonsantoΣε ένα μικροσκοπικό χωριό στην καρδιά της ζώνης βαμβακοκαλλιέργειας στη βόρεια Ινδία, ο Ραμαντίπ Μαν φύτευε τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους βαμβακιού Bt της κολοσσιαίας εταιρείας Monsanto για πάνω από δέκα χρόνια.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν πέρσι όταν οι καλλιέργειες προσβλήθηκαν από μια επιδημία υλέμυας, μιας άσπρης μύγας της οποίας οι προνύμφες τρέφονται από τον βαμβακόσπορο.

Ο Μαν μπορεί τώρα να καυχιέται ότι στο αγρόκτημά του, 101 στρεμμάτων, στην περιφέρεια Μπατίντα της ομόσπονδης πολιτείας Παντζάμπ, έχει "ντέσι", ή αυτόχθονους θάμνους βαμβακιού οι οποίοι εγγυώνται καλές σοδειές και αντίσταση κατά των ζιζανίων με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό των σπόρων της Μονσάντο. Ο Μαν δεν είναι ο μόνος.

Χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές σε όλη τη βόρεια Ινδία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα βαμβακιού στον κόσμο, έχουν αντικαταστήσει τις καλλιέργειές τους με την νέα ινδική ποικιλία, ένα πρόβλημα για την τεράστια εταιρεία σπόρων Μονσάντο στην πιο σημαντική αγορά βάμβακος που έχει εκτός της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Η ινδική κυβέρνηση προωθεί ενεργά τους νέους εγχώριους σπόρους, έχοντας ήδη φτάσει στην κορυφή της κλίμακας τιμών και δικαιωμάτων που πληρώνει στη μεγαλύτερη εταιρεία σπόρων παγκόσμια. "Παρά την επίθεση της υλέμυας, οι αγρότες στη βόρεια Ινδία εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το βαμβάκι, αλλά μεταπηδούν στην παραλλαγή ντέσι", είπε ο επίτροπος της κλωστοϋφαντουργίας της Ινδίας Καβίτα Γκούπτα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι περιοχές που έχουν στραφεί στους γηγενείς σπόρους φτάνουν συνολικά τα 722.800 στρέμματα στη βόρεια Ινδία, από τα 30.000 που ήταν πέρσι. Αυτό αποτελεί ακόμα μικρό ποσοστό όλων των καλλιεργειών βάμβακος, καθώς οι περισσότεροι γεωργοί στις κύριες ομόσπονδες πολιτείες παραγωγής Γκουτζαράτ και Μαχαράστρα παραμένουν πιστοί στο γενετικά μεταλλαγμένο βαμβάκι της Μονσάντο, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Ινδίας ως παγκόσμιου παραγωγού βαμβακιού.

Επίσης, η επίδραση της υλέμυας, η οποία διαδίδεται ιδιαίτερα σε ξηρά κλίματα, μπορεί να μην είναι τόσο έντονη φέτος, καθώς η βροχόπτωση των μουσώνων αναμένεται να είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περσινή έκταση της επιδημίας υποβοηθήθηκε από τις δύο συνεχόμενες εποχές ξηρασίας στη χώρα.

Ο νέος σπόρος ωστόσο αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Μονσάντο, η οποία φέτος αντιμετώπισε μια μείωση της τάξης του 10% περίπου σε καλλιέργειες στην Ινδία φέτος καθώς οι γεωργοί άλλαξαν τις καλλιέργειές τους μετά την επιδημία υλέμυας σε καλλιέργεια όσπριων και φακής.

Η εταιρεία, η οποία πούλησε πέρσι περίπου 41 εκατομμύρια πακέτα του σπόρου Bt στην Ινδία, θα μπορούσε να χάσει μέχρι και 67 εκατομμύρια ευρώ (75 εκατ. δολάρια) από μειωμένες πωλήσεις και την απότομη μείωση δικαιωμάτων στην εταιρεία που επέβαλε η κυβέρνηση νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Ο Κέσαβ Ρατζ Κράνθι, επικεφαλής του Κεντρικού Ινστιτούτου Έρευνας Βάμβακος, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας, είπε ότι σε τρία με τέσσερα χρόνια οι γεωργοί της Ινδίας θα έχουν στραφεί στην σπορά της εγχώριας παραλλαγής, που προάγει το Ινστιτούτο. Η σπορά δέκα στρεμμάτων με τον ινδικό σπόρο κοστίζει λιγότερο από το μισό των 1.072 ευρώ που πληρώνουν για τους σπόρους Bt, είπε.

Αντίθετα από τους σπόρους της Μονσάντο, οι νέοι σπόροι επιτρέπουν στους γεωργούς την αποθήκευσή τους και τη χρήση τους την επόμενη χρονιά, αντί της νέας αγοράς κάθε χρόνο.

Στην Ινδία, πάνω από 90% των σπόρων βάμβακος που πωλούνται ανά έτος προέρχονται από τη Μονσάντο.

Όταν εμφανίστηκε η υλέμυα, γεωργοί όπως ο Μαν άκουσαν την συμβουλή του υπουργείου Γεωργίας της Ινδίας και κρατικών γεωργικών πανεπιστημίων και στράφηκαν στους εγχώριους σπόρους, προτιμώντας τον εγχώριο σπόρο, για να πολεμήσουν την επιδημία.

"Η μόνη άλλη επιλογή που είχαμε φέτος είναι να ξαναφυτέψουμε το βαμβάκι Bt ξανά ή να αφήσουμε τη γη σε αγρανάπαυση. Και οι δύο επιλογές ήταν οικονομικά επικίνδυνες, και για να αποφύγουμε το ρίσκο αποφασίσαμε να φυτέψουμε την ντέσι (γηγενή παραλλαγή)", είπε.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/281463/po ... s-monsanto
Τα γαλόνια όπως έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης τα παίρνεις στη μάχη.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΦΟΥΡΑΚΗΣ ΤΑΛΩΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 513
Ἐγγραφή: Παρ 30/11/2001 20:38
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ


Ἐπιστροφὴ στην Μυστικὲς καὶ Φανερὲς ὈργανώσειςΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron