Αρχαία ελληνική δραματουργία.

Δημοσίευσηἀπό ΜΠΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ » Σάβ 09/02/2008 18:18

Το δράμα που περισσότερο απο οποιοδήποτε άλλο άσκησε επίδραση στήν παγκόσμια λογοτεχνία , η Μήδεια, στήν πρώτη παράστασή του, το 431 π.Χ, κατατάχθηκε στήν τρίτη θέση από τους κριτές του αγώνα. Η θεματική αφετηρία ήταν δοσμένη σε ένα παλιό λατρευτικό μύθο. Από αυτόν ήταν γνωστός ένας φόνος ακούσιος που είχε διαπράξει η Μήδεια, καθώς προσπαθούσε να κάνει τα παιδιά της αθάνατα στον κορινθιακό ναο της Ήρας Ακραίας.
(πηγή:Η τραγική ποίηση των αρχαίων Ελλήνων, τόμος Β΄ALBIN LESKY)

Συνοπτικά ο μύθος της Μήδειας, όπως τον παραδίδει ο Ευριπίδης έχει ως εξής:

Ο Ιάσων με τους Αργοναύτες πάνε στην Κολχίδα του Αιήτη, για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Η Μήδεια ερωτεύεται παράφορα τον Ιάσονα, προδίδει τον πατέρα της και βοηθάει τον Ιάσονα να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας και φεύγει με τους Αργοναύτες.
Ο Αιήτης τους κυνηγά, κι αυτή σφάζει τον αδερφό της Άψυρτο για να γλιτώσουν.
Ο Ιάσων και η Μήδεια πάνε στην Ιωλκό. Εκεί η Μήδεια σκοτώνει με δόλο τον βασιλιά Πελία και κυνηγημένοι, φεύγουν στην Κόρινθο.
Βασιλιάς εκεί είναι ο Κρέων. Ο Ιάσων ερωτεύεται την κόρη του Κρέοντα, εγκαταλείπει την Μήδεια και την παντρεύεται. Η Μήδεια βαθιά πληγωμένη, γεμάτη μίσος, κλαίει και οδύρεται και ψάχνει τρόπο να εκδικηθεί.
Ο Κρέων, που φοβάται μήπως η Μήδεια απ' την ζήλια της τους κάνει κακό, αποφασίζει να την εξορίσει μαζί με τα παιδιά της. Η Μήδεια τον πείθει να την αφήσει να μείνει μόνο μία ημέρα.
Έρχεται ο Ιάσων και προσπαθεί να την πείσει πως ό,τι έκανε το' κανε για το καλό όλων. Να φύγουν απ' την φτώχεια.Της προσφέρει χρήματα για το ταξίδι. Η Μήδεια τον διώχνει έξαλλη.
Συλλαμβάνει τότε το σχέδιο να τον εκδικηθεί. Να σκοτώσει τον Κρέοντα και την κόρη του.
Έρχεται ο βασιλιάς Αιγέας και της προσφέρει την προστασία του να την δεχτεί στο παλάτι του στην Αθήνα.
Τότε η Μήδεια καλεί τον Ιάσονα και του λέει πως δίκιο είχε που παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά, έχει μετανοιώσει για ό,τι είπε και θέλει να της στείλει πανάκριβα δώρα με τα παιδιά της, για να της ζητήσουν να μην εξοριστούν κι αυτά μαζί με την μάνα τους. Ο Ιάσων δέχεται χαρούμενος.
Τα παιδιά πάνε τα ποτισμένα με δηλητήριο δώρα στην πριγκίπισσα, αυτή τα δέχεται καί βρίσκει φρικτό θάνατο καθώς και ο πατέρας της, ο Κρέων, που προσπαθεί να την σώσει.
Όταν τα παιδιά γυρίζουν πίσω, η Μήδεια για να εκδικηθεί ακόμα περισσότερο τον Ιάσονα που την πρόδωσε, σκοτώνει τα ίδια της τα παιδιά, με τα ίδια της τα χέρια.
Ο παππούς της Ήλιος, της στέλνει φτερωτό άρμα να την παραλάβει και να την πάει στην Αθήνα.ΜΠΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 

Ἐπιστροφὴ στην ΛογοτεχνίαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron