ΕΜΜΕΣΗ "ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ" ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Δευ 16/05/2005 20:44

Μπέρμιγχαμ


Το ecstasy και ορισμένα αντικαταθλιπτικά όπως το Prozac ενδέχεται να μπλοκάρουν την ανάπτυξη κάποιων καρκίνων, δείχνει βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο δοκιμαστικό σωλήνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένα παράγωγμα αμφεταμινών, όπως το ecstasy και χάπια για το αδυνάτισμα, σταμάτησαν την ανάπτυξη στα μισά δείγματα λεμφώματος (καρκίνου των λευκών αιμοσφαιρίων, όπως η λευχαιμία).

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι φάρμακα σαν το Prozac είναι αποτελεσματικά στο να σκοτώνουν αυτούς τους τύπους καρκινικών κυττάρων, καθώς αυτά τα αντικαταθλιπτικά κυκλοφορούν ευρέως και έχουν εντυπωσιακό ιστορικό ασφάλειας» σχολιάζει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο καθηγητής Τζον Γκόρντον, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι το ectasy δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε φαρμακευτικές θεραπείες, καθώς η αντικαρκινική του δράση εμφανίζεται σε συγκεντρώσεις τόσο υψηλές ώστε θα σκότωναν τον ασθενή.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση FASEB, έδειξε ότι στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων υπάρχει ένας υποδοχέας για τη μεταφορά του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Το Prozac (φλουοξετίνη, στην Ελλάδα κυκλοφορεί ως Ladose) και το ecstasy δρουν σε παρόμοιους υποδοχείς στον εγκέφαλο.

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχει δείξει ότι το Prozac είναι αποτελεσματικό στην καταστροφή κυττάρων από το λέμφωμα του Μπούρκιτ, έναν συχνό τύπο καρκίνου σε παιδιά της Αφρικής.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=622901&lngDtrID=252
πρώην μέλος
 

Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση: Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 0 ἐπισκέπτες

cron