ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΩΝ

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Σάβ 23/07/2005 15:05

Τα ανθρωπόμορφα ρομπότ βρίσκονται υπό διαρκή εξέλιξη. Οι εταιρείες θεωρούν ότι τους εξασφαλίζουν δημοσιότητα και προσβλέπουν στη δημιουργία μιας νέας αγοράς;

Το 2000 η Honda παρουσίασε τον Αsimo, το παιδί-ρομπότ της. Η απάντηση ήρθε από τη Sony, το 2003, με τον QRIO (προφέρεται κιου-ριο). Τώρα, οι ιαπωνικές βιομηχανίες ανταγωνίζονται ή μία την άλλη για το ποια θα κατασκευάσει το πιο προηγμένο ανθρωποειδές. Τελευταία, στο παιχνίδι μπήκε και η Ν. Κορέα. Ο Dan Kara της συμβουλευτικής εταιρείας Robotics Trends εξηγεί ότι οι εταιρείες έχουν πάρει την υπόθεση στα σοβαρά: «Εχουν επιλέξει συνειδητά να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση». Ο ανταγωνισμός, η τεχνολογική ανάπτυξη, το κυνήγι της δημοσιότητας, το ενδιαφέρον για τις ανθρωπόμορφες μηχανές και η δυναμική μιας νέας αγοράς οδήγησαν όλα στη δημιουργία μιας νέας γενιάς ρομπότ.

Φυσικά, η ιδέα μιας ανθρωπόμορφης μηχανής δεν είναι καινούργια. Τα πρώτα ανθρωποειδή γεννήθηκαν από τη φαντασία του Τσέχου συγγραφέα Karl Capek, στο έργο «Τα Παγκόσμια Ρομπότ του Rossum». Η λέξη ρομπότ προέρχεται από την τσέχικη λέξη «robota», που σημαίνει σκλαβιά. Από τότε, τα ρομπότ αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για το Χόλιγουντ. Οι μορφές τους ποικίλλουν, από την False Maria του Fritz Lang στο αριστουργηματικό «Metropolis» και το C-3PO του «Πόλεμου των Αστρων» μέχρι τον αδίστακτο δολοφόνο του «Εξολοθρευτή». Τα ανθρωποειδή έχουν γίνει κομμάτι της συλλογικής μας συνείδησης, σκιαγραφώντας την εικόνα μας για το μέλλον.

Οι βιομηχανικοί κολοσσοί της Ιαπωνίας ξοδεύουν δισεκατομμύρια γιεν για να υλοποιήσουν αυτό το όραμα. Τα ανθρωποειδή τους αποτελούν εντυπωσιακό επίτευγμα της μηχανικής: ο Asimo της Honda περπατούσε τόσο φυσικά, που το λευκό του περίβλημα έμοιαζε να εσωκλείει έναν πραγματικό άνθρωπο. Η Honda εργάζεται ακόμη πάνω στο ρομπότ της, με σκοπό να γίνει γρηγορότερο, πιο φιλικό και πιο ευκίνητο. Τον περασμένο Οκτώβρη, στο Robot Hall of Fame του Πίτσμπουργκ, ο Asimo ανέβηκε μόνος του στη σκηνή για να παραλάβει μια πλακέτα.

Ο QRIO της Sony είναι μικρότερος και θυμίζει περισσότερο παιχνίδι. Περπατάει, αναγνωρίζει συγκεκριμένες φωνητικές εντολές και μπορεί να κινηθεί αυτόνομα. Αν πέσει, σηκώνεται και συνεχίζει τη διαδρομή του. Ακόμα, μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με το Ιnternet και να αναμεταδώσει τις εικόνες που βλέπουν οι κάμερες των ματιών του. Το 2003, η Sony παρουσίασε μια εξελιγμένη εκδοχή του QRIO, που μπορούσε να τρέχει. Η απάντηση της Honda ήλθε τον περασμένο Δεκέμβρη, με έναν Asimo που τρέχει με διπλάσια ταχύτητα.

Το 2004, η Toyota παρουσίασε τη δική της οικογένεια ρομπότ, τα Partner. Κάποιο από αυτά μπορεί να παίξει τρομπέτα. Διαθέτει δάχτυλα, μηχανικούς πνεύμονες και τεχνητά χείλη. Η εταιρεία φιλοδοξεί να εισαγάγει το ρομπότ στην αγορά μέχρι το 2010.

Ανθρωποειδή ρομπότ έχουν κατασκευάσει και άλλες εταιρείες, όπως οι Futjitsu, Sanyo, Hitachi, Mitsubishi και Epson. Τα περισσότερα από αυτά περπατούν και αναγνωρίζουν απλές φωνητικές εντολές. Η ιαπωνική κατασκευαστική Kamada δημιούργησε το HRP-2, ένα ρομπότ που μπορεί να τοποθετεί το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, σαν να περπατάει πάνω σε μια σανίδα. Το ρομπότ κατασκευάστηκε για να μεταφέρει ελαφρά φορτία στις οικοδομές. Πρόσφατα, στο παιχνίδι μπήκε και η Ν. Κορέα. Το Advanced Institute of Science and Technology κατασκεύασε το Hubo, ένα ανθρωποειδές ρομπότ σε μέγεθος παιδιού. Επίσης, οι φήμες θέλουν και τη νοτιοκορεάτικη Samsung να εργάζεται πάνω στο δικό της ρομπότ.

Τα ανθρωποειδή πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα ανάμεσα στις μηχανές. Τα περισσότερα ρομπότ δεν διαθέτουν πρόσωπο, πόδια ή φωνή. Προορίζονται για να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες σε εργοστάσια. Είναι μηχανές που κατασκευάζουν μηχανές. Οπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Εθνη, οι παραγγελίες για εργοστασιακά ρομπότ παρουσίασαν αύξηση 18% στο πρώτο εξάμηνο του 2004. Ισως στο προσεχές μέλλον οι πωλήσεις των οικιακών ρομπότ να ξεπεράσουν το ποσοστό αυτό. Τέτοιου είδους ρομπότ, όπως οι μηχανές κουρέματος γκαζόν ή οι ηλεκτρικές σκούπες με αυτόματη πλοήγηση, σημειώνουν πολύ υψηλές πωλήσεις. Κανένα από αυτά, όμως, δεν είναι ανθρωπόμορφο.

Ο καθηγητής Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon Hans Moravec, αναφέρει: «Το ανθρωποειδές σχήμα αποτελεί ένα εξελικτικό ατύχημα. Το αναπαράγουμε σε μηχανές περισσότερο για λόγους διαφήμισης, παρά σωστής μηχανικής». Επίσης τονίζει ότι, παρά την ταχεία εξέλιξη της ρομποτικής, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε ότι υπάρχουν ρομπότ που μπορούν πραγματικά να μιμηθούν τις ανθρώπινες ικανότητες. «Μια κυλινδρική μηχανή με τρεις βραχίονες, που μπορεί να συρθεί σε σκάλες και αναδιπλώνεται όταν δεν χρησιμοποιείται, θα ήταν ίσως πολύ πιο πρακτική από ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ», εξηγεί.

Μελλοντικά, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως οικιακοί βοηθοί. Στην περίπτωση αυτή, δεδομένου ότι τα σπίτια έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους, το ανθρώπινο ίσως είναι όντως το ιδανικό σχήμα. «Εμείς οι άνθρωποι, διαμορφώνουμε το περιβάλλον μας έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη φυσιολογία μας», παρατηρεί ο Jeffrey Smith της Honda. «Ως εκ τούτου, το ανθρωποειδές σχήμα αποτελεί μια πολύ πρακτική λύση».

Οι κατασκευαστές των ρομπότ αναμένουν μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ρομπότ- οικιακών βοηθών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. «Στο μέλλον, ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι θα υπερβαίνει κατά πολύ τα άτομα που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες», αναφέρει ο κ. Smith. «Θεωρώ ότι αυτός θα είναι ο πρωταρχικός σκοπός των ρομπότ. Οταν το κόστος τους μειωθεί στο επίπεδο των τιμών των αυτοκινήτων, θα αρχίσουν να μπαίνουν στα σπίτια». Την ίδια άποψη υιοθετεί και ο Hideki Komiyama της Sony. «Τα ρομπότ θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας», υποστηρίζει. «Θα είναι τόσο κοινά, όσο τα κινητά τηλέφωνα».

Ισως το όραμα μιας μαζικής αγοράς ανθρωποειδών ρομπότ να μην υλοποιηθεί ποτέ. Εστω κι έτσι, υπάρχει ένα ακόμη καλός λόγος για να κατασκευάζονται: επειδή είναι δύσκολο. Τα ανθρωποειδή αποτελούν για τις εταιρείες έμβλημα τεχνολογικής υπεροχής. Επιπλέον, επωφελούνται από τις τεχνολογικές καινοτομίες που προκύπτουν από την κατασκευή τους. Για να φτάσουν στη Σελήνη, οι άνθρωποι επιτέλεσαν τεχνολογικά επιτεύγματα άνευ προηγουμένου, τα οποία εφαρμόστηκαν και σε άσχετους τομείς. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ανθρωποειδών: οι εταιρίες θεωρούν ότι η επίτευξη του φαινομενικά ακατόρθωτου θα τις ωφελήσει σημαντικά σε πολλούς τομείς. Οπως φαίνεται, η επέλαση των ανθρωποειδών θα συνεχιστεί.


http://economist.kathimerini.gr/4dcgi....6#topup
πρώην μέλος
 

Δημοσίευσηἀπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ » Δευ 25/07/2005 00:04

Μία μόνο παρατήρηση. Η ιδέα της ανθρωπόμορφης μηχανής δεν είναι του Τσέχου που αναφέρεται στο άρθρο. Ο Όμηρος αναφέρει γυναικόμορφες μηχανές που κατασκέυασε ο Ήφαιστος για να τον βοηθούν.

Άγνοια ή σκοπιμότητα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 677
Ἐγγραφή: Σάβ 06/11/2004 15:09
Τοποθεσία: Κρήτη

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Τετ 27/07/2005 02:11

Χρησιμοποιούνται ήδη στα αγγλικά νοσοκομεία

Ρομπότ - γιατροί
25/7/2005 1:49:00 μμ

Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

Οι εφαρμογές των ρομπότ όλο και πληθαίνουν στην ιατρική. Ήδη σε δύο Αγγλικά νοσοκομεία δοκιμάζονται ρομπότ με τα οποία είναι δυνατό να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις. Ένα άλλο είδος ρομπότ χρησιμοποιείται για επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή όταν ο γιατρός δεν μπορεί να παρευρεθεί. Πιο συγκεκριμένα ένας ασθενής στο Londons Guys Hospital του Λονδίνου υποβλήθηκε πρόσφατα σε μια χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρών που πραγματοποιήθηκε από ένα ρομπότ ενώ ο γιατρός παρακολουθούσε τη διαδικασία από απόσταση και είχε δυνατότητα παρέμβασης. Το ρομπότ Dα Vinci έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για να αφαιρέσει κύστες και για να διορθώσει προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Ο κ. Prokar Dasgupta, ουρολόγος, εκπρόσωπος Τύπου του νοσοκομείου, είπε: "Η αφαίρεση ενός νεφρού μεταμόσχευσης είναι μια δύσκολη επέμβαση καθώς πρέπει να υπάρχει φροντίδα για τον ανεφοδιασμό του αίματος στο όργανο" και πρόσθεσε: "Αυτό που έχουμε επιτύχει είναι ένα σημαντικό βήμα που υποβάλλεται ακόμα στην επιστημονική αξιολόγηση."

Το άλλο είδος ρομπότ που χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο ST Mary, για επικοινωνία γιατρού-ασθενή, στοχεύει στη βοήθεια των γιατρών να δουν και να θεραπεύσουν τους ασθενείς όταν δεν μπορούν να είναι στη κλινική.

Ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο για να ελέγξει το ρομπότ και έτσι μπορεί να δει τον ασθενή, τα ιστορικό του και οποιαδήποτε αποτελέσματα της δοκιμής από μακριά. Ο ασθενής βλέπει την εικόνα του γιατρού στο πρόσωπο του ρομπότ και μπορούν να έχουν επικοινωνία μεταξύ τους.

"Τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τους γιατρούς" ανέφερε, ο Parv Sains, που είναι χειρουργικός, ειδικός γραμματέας στο ST Mary, "αλλά αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα στο έργο μας".


http://news.ert.gr/newsDetails.asp?ID=153494
πρώην μέλος
 

Δημοσίευσηἀπό ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ » Τετ 27/07/2005 23:48

Την πιο «ανθρώπινη» γυναίκα-ρομπότ παρουσίασαν επιστήμονες στην ΙαπωνίαΤόκιο


Ιάπωνες επιστήμονες τέλεσαν τα... αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδροειδούς που προσεγγίζει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη μορφή.

Το ρομπότ είναι «γένους» θηλυκού· έχει ελαστική σιλικόνη και όχι σκληρό πλαστικό για δέρμα, κουνά τα βλέφαρα, ενώ δίνει ακόμη και την εντύπωση ότι αναπνέει...


Μεγάλος αριθμός αισθητήρων και μοτέρ δίνουν τη δυνατότητα στο ανδροειδές που ονομάζεται Repliee Q1 να στρέφει το κεφάλι, να κουνά τα χέρια και να αντιδρά με τρόπο σχεδόν ανθρώπινο.

Ο καθηγητής Χιρόσι Ισιγκούρι του Πανεπιστημίου της Οσάκα αναφέρει ότι θα έλθει η ημέρα που τα ρομπότ θα μας ξεγελούν, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως είναι άνθρωποι.

Το BBC επισημαίνει ότι η Repliee Q1 δεν μοιάζει με κανένα άλλο ρομπότ, εξαιρουμένων όσων έχουν παρουσιαστεί στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Σχεδιάστηκε να μοιάζει με άνθρωπο και μολονότι προς το παρόν έχει τη δυνατότητα μόνο να κάθεται, διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό για να της επιτραπεί ακόμη και να κινείται σαν άνθρωπος.

Πριν από την Repliee Q1 ο καθηγητής Χιρόσι Ισιγκούρι είχε κατασκευάσει τη Repliee R1, ένα ανδροειδές που είχε την εμφάνιση εντός πεντάχρονου κοριτσιού από την Ιαπωνία.

news.in.gr
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Νεοεισερχόμενος
 
Δημοσ.: 47
Ἐγγραφή: Σάβ 12/06/2004 22:36

Δημοσίευσηἀπό ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ » Τετ 27/07/2005 23:50

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Νεοεισερχόμενος
 
Δημοσ.: 47
Ἐγγραφή: Σάβ 12/06/2004 22:36

Δημοσίευσηἀπό ΠΑΛΙΒΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ » Πέμ 28/07/2005 09:12

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 2005 ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΑΛΛΑΚΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΙΟ EXTREME
ΠΑΛΙΒΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Νεοεισερχόμενος
 
Δημοσ.: 19
Ἐγγραφή: Πέμ 08/01/2004 13:13

Δημοσίευσηἀπό ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ » Παρ 29/07/2005 15:57

Σχεδιάστηκε ρομπότ το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί

Ένα νέο ρομπότ μπορεί να αυτοαναπαρογεται με τον ίδιο τρόπο που ορισμένοι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν νο αναπαραχθούν μέσω της κλωνοποίησης του εαυτού τους.
Ο Χοντ Λίπσον, μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε αυτό το νέο ρομπότ Πίοτευει ακράδαντα ότι θα έρθει η μέρα που τα μηχανήματα θα αυτοσχεδιάζονται ως μία μορφή «τεχνητής ζωής».

Το μυστικό της αυτοαναπαραγωγής των ρομπότ βρίσκεται μέσα σε μοριοκύβους, οι οποίοι περιέχουν ειδικό μηχανισμό αλλά και ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Καθένας από τους μοριοκΰβους έχει μία σειρά ηλεκτρομαγνητών πάνω στις έξι επιφάνειες του, πράγμα που του επιτρέπει να προσκολλάται σε κάποιον άλλο κύβο ή αντίθετα να αποσπάται, ανάλογα με τις οδηγίες που του δίνει ο υπολογιστής, χτίζοντας έτσι το μηχάνημα. Ο καθηγητής Λίπσον επισημαίνει πως το αυτοαναπαραγομενο ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει προς το παρόν μόνο μέσα στο εργαστήριο. Προσθέτει ωστόσο πως, τουλάχιστον θεωρητικά, θα μπορούσε να γίνει προσαρμογή του σχεδιασμού του, ώστε να μπορεί να γίνει εφικτή η αυτοαναπαραγωγή του ρομπότ στο διάστημα ή σε κάποιο άλλο δύσκολο περιβάλλον, όπου απαιτείται τα ρομπότ να λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να είναι δυνατή η συντήρηση τους από ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Νεοεισερχόμενος
 
Δημοσ.: 47
Ἐγγραφή: Σάβ 12/06/2004 22:36

Δημοσίευσηἀπό ΔΟΞΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ » Δευ 01/08/2005 19:34

ΜΗΠΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ; ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΝΗ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ;;; ??? ??? ???
ΔΟΞΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Νεοεισερχόμενος
 
Δημοσ.: 39
Ἐγγραφή: Τετ 09/06/2004 20:09

Δημοσίευσηἀπό ΓΟΥΛΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ » Παρ 09/09/2005 23:12

Η ταινία <<I, Robot>> είναι πιστεύω αρκετά προφητική για το συγκεκριμένο θέμα.
ΓΟΥΛΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 

Δημοσίευσηἀπό ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ » Σάβ 22/10/2005 04:33

Πιο ανθρώπινα ρομπότ από τους Κινέζους

Μέχρι τώρα έμοιαζαν μόνο στην όψη με τους ανθρώπους, πολύ σύντομα, όμως, φαίνεται πως τα ρομπότ θα αποκτήσουν και ανθρώπινες αισθήσεις. Μια ομάδα ερευνητών...από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο δημιούργησαν ένα είδος ηλεκτρονικής μεμβράνης η οποία θα λειτουργεί για αυτά, περίπου όπως το ανθρώπινο δέρμα. Θα μπορούν δηλαδή να αντιλαμβάνονται το ζεστό, το κρύο, αλλά και την άσκηση υπερβολικής πίεσης.

Στην πολύ αυτή ελαστική μεμβράνη , η οποία θα μπορούσε ακόμη και να περιβάλει το κέλυφος ενός αυγού χωρίς να το σπάσει, έχει ενσωματωθεί δύο πλέγματα από δύο τρανζίστορ, εκ των οποίων το ένα μετρά την πίεση και το άλλο τη θερμοκρασία. Για την καταγραφή τόσο των ερεθισμάτων όσο και των μεταβολών δύο καλώδια εισάγονται σε καθένα από τα πλέγματα. Η κατασκευή κάθε πλέγματος γίνεται ξεχωριστά και στη συνέχεια ενώνονται, ώστε να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό δέρμα.

Η απόσταση των αισθητήρων σε κάθε πλέγμα φτάνει το πολύ τα τέσσερα εκατοστά, ενώ η αντοχή τους στη θερμοκρασία και την πίεση εξετάζονται ακόμα. Ωστόσο, ο επικεφαλής των ερευνών Tokao Someya, δηλώνει πως προτεραιότητα της ομάδας του αυτή τη στιγμή αποτελεί η εξέλιξη της εφεύρεσης, ώστε να μπορεί να καλύψει ολόκληρο το σώμα των ρομπότ.

Φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον

Το e-skin έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου. Ο ειδικός στη ρομποτική Max Lungarellam, που εργάζεται επίσης στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο χαρακτηρίζει τη δουλειά του Someya και της ομάδας του εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη.

Ωστόσο εξέφρασε το φόβο, ότι πιθανόν η λειτουργία του e-skin μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρομαγνητικά προβλήματα στο ρομπότ.

Από την πλευρά τους οι δημιουργοί του αποκλείουν αυτό ενδεχόμενο.

Μάλιστα, υποστηρίζουν, ότι η εφεύρεσή τους θα έχει δυνατότητες μεγαλύτερες κι από εκείνες του ανθρωπίνου δέρματος.

Σύμφωνα με του ερευνητές, το μελλοντικό μοντέλο του e-skin θα μπορεί να περιέχει αισθητήρες φωτός, υγρασίας, δύναμης και υπερήχων.
"Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν»..

ΟΜΗΡΟΣ Ιλιάδα, Ζ 208
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΧΑΒΟΥΤΣΑΣ ΒΛΑΣΗΣ
Μάκιστος
 
Δημοσ.: 1595
Ἐγγραφή: Πέμ 10/03/2005 15:24
Τοποθεσία: Ν38 36' 41" Ε23 31' 18"

Ἑπόμενο

Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση: Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 0 ἐπισκέπτες

cron