Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα;

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό ΓΟΥΛΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ » Πέμ 28/09/2006 19:42

Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα;Η γνωστή τηλεοπτική σειρά Star Trek ήταν ο προάγγελος πραγματικών επιστημονικών εξελίξεων. Κι ενώ για πολλούς επιστήμονες η επιστημονική φαντασία είναι λάθος, οι ίδιοι παραδέχονται ότι αποτελεί την πηγή έμπνευσής τους.

Η Dr Djoymi Baker από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, φανατική οπαδός της σειράς, παρακολούθησε περισσότερα από 700 επεισόδια τους προγράμματος ως μέρος της διδακτορικής διατριβής της.

Η Baker, ειδικός σε θέματα μέσων μαζικής επικοινωνίας και του πολιτισμού που αυτά προάγουν, υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες συχνά απορρίπτουν την επιστημονική φαντασία καθώς θεωρούν ότι είναι λάθος.

Η ίδια όμως πιστεύει ότι η επιστημονική φαντασία μπορεί να προδιαγράψει ή να επηρεάσει σημαντικά τις επιστημονικές εξελίξεις, και προσθέτει ότι το κοινό παρακολουθεί περισσότερο την επιστημονική φαντασία παρά την «επιστημονική πραγματικότητα».

"Επειδή το Star Trek παιζόταν στην τηλεόραση για πολλές δεκαετίες, είχε μεγάλο αντίκτυπο στην αντίληψη του κόσμου για το διάστημα και για όλα αυτά που θα μπορούσε να πετύχει η επιστήμη στο μέλλον."

"Πολλοί από τους αστροναύτες της NASA αναφέρουν το Strar Trek ως την πηγή έμπνευσής τους ενώ για άλλους επιστήμονες, η σειρά αποτέλεσε έμπνευση για την δημιουργία νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων," σχολιάζει η Baker.Για παράδειγμα, η πρώτη αποστολή της NASA στο διάστημα το 1977 ονομάστηκε Enterprise έπειτα από μια καμπάνια των οπαδών της τηλεοπτικής σειράς.

Η Baker επίσης υπογραμμίζει ότι η επίδραση του Star Trek φαίνεται ακόμα και σε καινούριες μεθόδους της ιατρικής και φαρμακολογίας, στα μικροτσίπ των υπολογιστών αλλά ακόμα και στις αυτοματοποιημένες πόρτες και στα κινητά τηλέφωνα.

Έχοντας ως έμπνευση τη διάσημη πλέον ατάκα της σειράς "beam me up Scotty" (με αυτή την ατάκα ο Captain Kirk έδινε εντολή στον Scotty να τον διακτινίσει) επιστήμονες άρχισαν να πειραματίζονται με της αποσύνθεση και επανασύνθεση του ήλιου και την «κλωνοποίηση» ακτινών λέιζερ.

"Δεν μπορούν βέβαια ακόμα να διακτινίσουν κάποιον αλλά κάνουν πολλά πειράματα πάνω σε αυτή τη βάση με σκοπό να το πετύχουν," λέει η Baker.

Κι ενώ το Star Trek περιέγραφε τη ζωή στο μέλλον, είχε επίσης μια παράξενη προ-Κοπερνίκεια τάση να τοποθετεί τους ανθρώπους στο κέντρο του σύμπαντος.


Επιστροφή στο μέλλον
Σύμφωνα με την Baker, ακόμα και τώρα, σε μια εποχή που το διάστημα δεν φαίνεται πια τόσο μακρινό και που η NASA έχει ήδη κερδίσει την αναγνώριση του κοινού για τα έργα της, το Star Trek εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα γοητευτικό.

"Στους επιστήμονες συχνά δεν αρέσει η επιστημονική φαντασία γιατί πιστεύουν ότι παρουσιάζει λανθασμένες πληροφορίες και δημιουργεί εντυπώσεις, από την άλλη μεριά όμως αποτελεί γι αυτούς πολλές φορές έμπνευση," σχολιάζει η Baker.

"Ενώ η NASA αγωνίζεται να πραγματοποιήσει νέες αποστολές και να οδηγηθεί σε νέες ανακαλύψεις, η επιστημονική φαντασία μας δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα στο διάστημα, όχι μόνο ως προς την εξερεύνηση αλλά και ως προς το είδος της φυλής που θέλουμε να ανήκουμε και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα."

Όπως υποστηρίζει η Baker, το Star Trek όχι μόνο προσβλέπει στο τεχνολογικό μέλλον αλλά συχνά επανέρχεται στο ηρωικό παρελθόν αρχαίων μύθων όπως είναι η Οδύσσεια του Ομήρου.


Στη σειρά συναντάμε στο διάστημα μυθικές φιγούρες όπως οι Αμαζόνες, ο θεός Απόλλωνας και οι σειρήνες της ομηρικής παράδοσης αλλά και θεματολογία που βασίζεται στις γενναίες περιπέτειες και εξερευνήσεις που χαρακτηρίζουν την κλασική μυθολογία.

"Η μυθολογία εμπλέκεται συχνά στη θεματολογία τηλεοπτικών σειρών επιστημονικής φαντασίας. Όπως ακριβώς συναντάμε παράξενα όντα σε αρχαίους μύθους, έτσι συναντάμε παράξενα όντα στο μακρινό διάστημα," σχολιάζει η Baker.

Τηλεοπτικά προγράμματα όπως το Star Trek ήταν επίσης κάτι σαν παρακλάδι των κινηματογραφικών υπερπαραγωγών τύπου Μπεν Χουρ, της δεκαετίας του 50 και 60.

"Οι τηλεοπτικές παραγωγές, ωστόσο, περιορίζονταν από σφιχτούς προϋπολογισμούς και έτσι λογικά δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ανάλογο θέαμα," εξηγεί η Baker.

"Έτσι βλέπουμε ότι ο μύθος εμπλέκεται σε ένα άλλο είδος θεάματος και αυτό με τη σειρά του στην επιστημονική φαντασία. Σε αυτή την περίπτωση, αντί να ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, τρέχουμε με μεγάλες ταχύτητες προς το μέλλον."

ABC news


Πηγή:http://news.pathfinder.gr/periscopio/344578.html
ΓΟΥΛΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 

Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση: Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 0 ἐπισκέπτες

cron