ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ » Σάβ 07/07/2007 15:21

Ας γελάσουμε καί λίγο.
Δωμάτιο με θέα,τουαλέτα 19 εκατ. δολαρίων για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Τουαλέτα χωρίς παράθυρο, αλλά με μοναδική θέα.
Στο Διάστημα, το κόστος μιας τουαλέτας είναι πραγματικά αστρονομικό. Η NASA συμφώνησε να πληρώσει στη Ρωσία 19 εκατ. δολάρια για τη νέα τουαλέτα που θα εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η ειδική τουαλέτα που λειτουργεί σήμερα στο ρωσικό τμήμα του τροχιακού συγκροτήματος δεν θα αρκεί μετά το 2009, όταν το μόνιμο πλήρωμα του σταθμού αυξηθεί από τα τρία στα έξι άτομα. Το νέο σύστημα θα εγκατασταθεί το 2008 στο αμερικανικό τμήμα του ISS.

Το κόστος ακούγεται υπερβολικά υψηλό, ωστόσο η NASΑ θα χρειαζόταν ακόμα μεγαλύτερα ποσά αν προτιμούσε να αναπτύξει το σύστημα μόνη της. «Είναι σαν να χτίζεις ένα δημοτικό ιατρικό κέντρο στη Γη», δήλωσε η εκπρόσωπος της NASA Λινέτ Μάντισον, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το κονδύλι.

Η διαστημική τουαλέτα θα θυμίζει τις τουαλέτες στη Γη, θα είναι όμως εφοδιασμένη με λουριά για τα πόδια και μπάρες που συγκρατούν τους γλουτούς, ώστε οι αστροναύτες να μην φεύγουν από το ειδικό κάθισμα. Τα απόβλητα απορροφώνται στη λεκάνη με αντλία.

Για την ούρηση, κάθε αστροναύτης θα χρησιμοποιεί τη δική του ατομική χοάνη, την οποία θα συνδέει με τον σωλήνα που οδηγεί στην κεντρική δεξαμενή.

Σε αντίθεση με το υπάρχον σύστημα, η νέα τουαλέτα θα διοχετεύει τα ούρα σε σύστημα ανακύκλωσης που παράγει πόσιμο νερό. Σήμερα, οι αστροναύτες συγκεντρώνουν τα ούρα σε ένα ρωσικό σκάφος φορτίου που αποσυνδέεται από τον σταθμό και καίγεται στη γήινη ατμόσφαιρα.

Το σύστημα των 19 εκατ. δολαρίων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συμβολαίου 46 εκατ. δολαρίων που υπέγραψε η NASA με τη ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία RSC Energia. H συμφωνία περιλαμβάνει ακόμα την ανάπτυξη νέου λογισμικού για την απογραφή των υλικών του σταθμού, μια αεραντλία, καθώς και ένα υποσύστημα που επιτρέπει στον σταθμό να υποδέχεται τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

http://www.youtube.com/watch?v=HUe2HcFUPSo
Συνημμένα
post-23-10887-814950_b.jpg
post-23-10887-814950_b.jpg (0 Bytes) 160 προβολές
Πραγματικα, για χαρη των μετεχοντων, των υποκειμενων της μεθεξης, τα ασωματα φαινονται υπο μορφη σωματικη οταν εμφανιζονται στον αιθερα να εχουν διαστασεις.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 649
Ἐγγραφή: Τρί 19/06/2007 17:41

Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση: Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 0 ἐπισκέπτες

cron