Ακόμη και τα μωρά ξεχωρίζουν τους καλούς από τους

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ » Τρί 19/02/2008 00:02

The Guardian

Ακόμα και βρέφη έξι μηνών μπορούν να ξεχωρίσουν τους καλούς από τους κακούς ανθρώπους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης, κατά την οποία τα μωρά κλήθηκαν να παρατηρήσουν μαριονέτες που βοηθούσαν τις άλλες ή παρέμεναν αδιάφορες.

Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι πρόσφατα ότι η ικανότητα κοινωνικών κρίσεων εμφανίζεται ταυτόχρονα με τον λόγο σε ηλικία περίπου δεκαοκτώ μηνών έως δύο ετών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας υποδεικνύουν ότι η δυνατότητα ηθικής κρίσης είναι εγγενής, όχι επίκτητη, και συνεπώς δεν τη μαθαίνουμε από τους γονείς μας.

«Εδώ βλέπουμε ένα από τα συστατικά στοιχεία που απαιτεί το εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα ηθικών κρίσεων» λέει η καθηγήτρια Κάρεν Γουίν, ψυχολόγος του πανεπιστημίου Γέιλ, η οποία συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Τι διάλεξαν

Ειδικότερα, η ομάδα μελέτησε τις αντιδράσεις βρεφών ηλικίας έξι και δέκα μηνών. Οι επιστήμονες τα έβαλαν να παρακολουθήσουν ιστοριούλες που αφορούσαν έναν ορειβάτη που προσπαθούσε να αναρριχηθεί σε έναν λόφο. Οι μαριονέτες είτε βοηθούσαν στην προσπάθειά του τον «πρωταγωνιστή» της ιστορίας (μια στρογγυλή μαριονέτα με μάτια) είτε τον εμπόδιζαν.

Η τρίγωνη μαριονέτα βοηθούσε τον «ορειβάτη», ενώ το τετράγωνη τον εμπόδιζε. Τα μωρά κλήθηκαν να αποφασίσουν ποιο παιχνίδι ήθελαν να κρατήσουν στα χέρια. Δεκατέσσερα από τα δεκαέξι μωρά ηλικίας δέκα μηνών και όλα τα βρέφη των έξι μηνών διάλεξαν το τριγωνικό παιχνίδι. Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η δρ Γουίν πιστεύει ότι η εγγενής μας αίσθηση σχετικά με το ποιος ακολουθεί τους κοινωνικούς κανόνες και ποιος όχι είναι εξαιρετικά ωφέλιμη ικανότητα για την εξελικτική μας πορεία και την ανάπτυξη της κοινωνικότητας. Είναι, ωστόσο, εκπληκτικό ότι τόσο μικρά βρέφη μπορούν να διακρίνουν το καλό από το κακό.

kathimerini.gr
Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-11-07
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 677
Ἐγγραφή: Σάβ 06/11/2004 15:09
Τοποθεσία: Κρήτη

Δημοσίευσηἀπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ » Τρί 19/02/2008 00:24

Τελευταία σε άρθρα που αναφέρονται σε επιστημονικά πειράματακαι παρατηρώ ότι το πείραμα δεν έχει γίνει σε σωστές βάσεις. Μπορεί βέβαια οι (σημαντικές) λεπτομέρειες ενός πειράματος να μην αναφέρθηκαν στο άρθρο μιας απλής εφημερίδας ενώ πράγματι να τις είχαν λάβει υπόψιν τους οι επιστήμονες. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Μπορούμε όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διαβάζουμε τέτοια άρθρα.

Το παραπάνω άρθρο περιγράφει ένα πείραμα όπου η τριγωνική μαριονέτα είναι η "καλή" και επειδή τα βρέφη την πήραν στα χέρια τους το συμπέρασμα είναι ότι τα βρέφη ξεχωρίζουν το καλό από το κακό.

Άραγε σκέφτηκε κανένας ότι τα βρέφη μπορεί απλά να προτιμούν το τριγωνικό σχήμα, και να μην το συσχέτισαν με την ιστοριούλα που τους πρόβαλαν; Άραγε έγινε αντίστοιχο πείραμα όπου η τριγωνική μαριονέτα ήταν η "κακιά" της παρέας ώστε να φανεί αν τα βρέφη επέλεξαν σύμφωνα με την ιστορία που προβλήθηκε ή με άλλα στοιχεία; Άραγε το πείραμα σε βρέφη δεκαέξι μηνών δείχνει ότι η κρίση αυτή είναι εγγενής και όχι ότι οι γονείς τα έχουν ήδη "προγραμματίσει"; Οι γονείς άλλωστε από τη στιγμή που γεννιούνται τα βρέφη με τα παραμύθια που τους λένε, και τον χρωμματισμό της φωνής απέναντι στο καλό και στο κακό τα επηρεάζουν ανάλογα.

Απλές σκέψεις, που γεννούν περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντούν.
Αλέξανδρος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 677
Ἐγγραφή: Σάβ 06/11/2004 15:09
Τοποθεσία: Κρήτη


Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση: Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 0 ἐπισκέπτες

cron