Κιβωτός του Νώε

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

Δημοσίευσηἀπό ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ » Τετ 27/02/2008 11:43

Όσλο
Μια υπόγεια εγκατάσταση ύψιστης ασφάλειας, μέσα στην οποία θα αποθηκευτούν σπόροι από όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες του κόσμου, ως παρακαταθήκη για την περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής, εγκαινιάστηκε την Τρίτη στα νησιά Σφάλμπαρντ της Αρκτικής, 1.500 χλμ από το Βόρειο Πόλο.

«Είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα» δήλωσε εγκαινιάζοντας την εγκατάσταση ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ. «Είναι η Κιβωτός του Νώε που θα διασφαλίσει τη βιολογική ποικιλότητα για τις επερχόμενες γενιές» είπε.

Μεταξύ των δεκάδων προσκεκλημένων που συγκεντρώθηκαν στην κιβωτό, 130 μέτρα μέσα στην πλαγιά ενός παγωμένου βουνού. ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ουανγκάρι Ματάι από την Κένυα.

Δείγματα από 4,5 εκατ. ποικιλίες φυτών που προσφέρουν τροφή στον άνθρωπο μπορούν τώρα να αποθηκευτούν μέσα σε τρεις τσιμεντένιους θαλάμους, που βρίσκονται στην άκρη μιας σήραγγας 120 μέτρων. Ο χώρος είναι αρκετός, δεδομένου ότι το σύνολο των καλλιεργούμενων ποικιλιών εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει τα τρία εκατομμμύρια.

Ισχυρά κλιματιστικά συστήματα διατηρούν τη θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου, στην οποία οι σπόροι μπορούν να διατηρηθούν έως και πάνω από μια χιλιετία.

Η Κιβωτός, διαβεβαίωσαν οι κατασκευαστές, είναι σχεδιασμένη να αντέχει ακόμα και χτύπημα με πυρηνικά όπλα και θα παραμείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας όσο και αν χειροτερέψει η παγκόσμια θέρμανση.

Μόνο η είσοδος της εγκατάστασης είναι ορατή από την επιφάνεια, φτιαγμένη από μέταλλο και τσιμέντο. Είναι διακοσμημένη με μεταλλικά στοιχεία και καθρέπτες, που δημιουργούν ιριδισμούς ορατούς από χιλιόμετρα μακριά.

Η εγκατάσταση θα ελέγχεται με τηλεχειρισμό από τη Νορβηγία, η οποία κάλυψε το κόστος των έξι εκατ. δολαρίων για την κατασκευή του.

Τη συλλογή των δειγμάτων αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών, με έδρα τη Ρώμη, ενώ στους φορείς που μετέχουν περιλαμβάνεται και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Τα πρώτα δείγματα που πέρασαν από το κόκκινο χαλί των εγκαινίων, σφραγισμένα σε υδατοστεγείς φακέλους, ήταν σπόροι διαφορετικών ποικιλιών ρυζιού από 104 χώρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Διάβασα,Κατάλαβα,Αρνήθηκα
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 587
Ἐγγραφή: Δευ 24/02/2003 22:51
Τοποθεσία: Σαλαμίνα

Δημοσίευσηἀπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ » Τετ 27/02/2008 19:05

Κάποιοι έχουν μια αποθήκη με σπόρους (έστω όχι υβρίδια).

Καποιοι προωθούν την διάδοση των υβριδίων, και την σταδιακή εκτόπιση από τις καλιέργειες των κανονικών σπόρων.

Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι γύρη από γεννετικώς τροποποιημένους σπόρους (το υβρίδιο σαν λέξη δεν αρέσει γιατί τους θυμίζει ότι είναι ύβρις) μπορεί να μεταλλάξει την παραγωγή από τα κανονικά φυτά, και η παραγωγή να είναι γεννετικώς τροποποιημενη.

Κάποιοι τονίζουν ότι τα υβρίδια παράγουν στείρους σπόρους.

Κάποιοι τονίζουν ότι η τροποποίηση στο DNA μπορεί να έχει μη ελεγχόμενα αποτελέσματα.


Γιατί έχω την αίσθηση ότι η "κιβωτός" αυτή έχει σχέση με τα υβρίδια; Διαδίδεται η καλλιέργεια των υβριδίων, η γύρη επηρεάζει και τα υπόλοιπα φυτά, οι κανονικοί σπόροι εξαφανίζονται από την επιφάνεια της γης, και κάποιοι έχουν μια αποθήκη με τους κανονικους σπόρους, και τους πωλούν σε όποια τιμή θέλουν.

Απόσπασμα
«Είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα» δήλωσε εγκαινιάζοντας την εγκατάσταση ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ. «Είναι η Κιβωτός του Νώε που θα διασφαλίσει τη βιολογική ποικιλότητα για τις επερχόμενες γενιές» είπε.


Άραγε είναι ασφαλιστική δικλείδα για το καλό των επόμενων γεννεών, ή για την εκμεττάλευσή τους;

Όποιος ελέγχει το πετρέλαιο έχει ένα καλό χαρτί. όποιος όμως έλέγχει το πόσιμο νερό και τους σπόρους έχει το καλύτερο.

ΑλέξανδροςΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 677
Ἐγγραφή: Σάβ 06/11/2004 15:09
Τοποθεσία: Κρήτη

Δημοσίευσηἀπό ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΣΑ » Τετ 27/02/2008 19:45

Συμφωνώ μαζί σου.Η ιστορία μας έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι αυτοί που κρατάνε τους "άσσους στο χέρι",τους χρησιμοποιούν όχι για το καλό της ανθρωπότητας,αλλά για την εξασφάλιση της εξουσίας τους προς την ανθρωπότητα.
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΣΑ
Μέλος
Μέλος
 
Δημοσ.: 121
Ἐγγραφή: Κυρ 09/12/2007 18:18


Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση: Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 0 ἐπισκέπτες

cron