Περί του μακεδονικού στρατού

Συζήτηση περὶ Μυθολογίας - Ἱστορίας

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 00:37

Περί του Μακεδονικού στρατού.


Ιστορική προσέγγισις

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές ο στρατός που δημιούργησε ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδών (γεννήθηκε το 383 ή το 382 π.Χ. και βασίλεψε το διάστημα 359 - 336 π.Χ.), και εξέλιξε ο υιός του Αλέξανδρος Γ’ ο Μέγιστος των Ελλήνων (ο οποίος γεννήθηκε το 356 και βασίλεψε το διάστημα 336 - 323 π.Χ.) ήταν ο καλύτερος στρατός που παρουσιάστηκε μέχρι την εμφάνιση των πυροβόλων όπλων.

Μπορούσε να νικήσει οποιονδήποτε στρατό εμφανίστηκε κατά την διάρκεια των 18 περίπου επόμενων αιώνων, μέχρι δηλαδή την εμφάνιση των πυροβόλων όπλων.

Ο στρατός που δημιούργησε ο Φίλιππος συνδύαζε την μαχητική επιδεξιότητα και την πειθαρχία των ελληνικών μισθοφορικών στρατών της εποχής, τους οποίους κατέστησε διάσημους ο Ξενοφών στις αφηγήσεις του, με τον πατριωτισμό και την αφοσίωση των ελεύθερων πολιτών – οπλιτών των ελληνικών πόλεων.

Το διάστημα που δημιούργησε ο Φίλιππος βασιζόταν στην συνδυασμένη δράση διαφόρων όπλων (βαρέος ιππικού και πεζικού, ελαφρά οπλισμένων ανδρών), αλλά διέθετε και ένα πλήρες βοηθητικό σώμα που περιελάμβανε μηχανικό, υγειονομικό, στρατοπαιδεία, οικονομικό τμήμα, τμήμα διοικητικής μέριμνας, πολιτική διοίκηση και υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας.

Αποτέλεσε έτσι την πρώτη στρατιωτική δύναμη στην ιστορία που βασίστηκε σε λεπτομερή επιστημονική ανάλυση των δυνατοτήτων και των περιορισμών των ανδρών, των όπλων και του διαθέσιμου εξοπλισμού, στην μελέτη της κατάλληλης οργανωτικής δομής και στην υιοθέτηση αντίστοιχων εντατικών προγραμμάτων εκπαίδευσης.


...συνεχίζεται...
Συνημμένα
FILIPPOS05-s.jpg
Συνημμένη φωτογραφία :
Φίλιππος Β’ ο Μακεδών. Προσωπογραφία από μετάλλιο ρωμαϊκών χρόνων. Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη
FILIPPOS05-s.jpg (79.25 KiB) 2248 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 00:43

Φάλαγγα των πεζέταιρων

Ήταν η κύρια δύναμη του πεζικού. Ο κύριος οπλισμός ήταν το ακόντιο και κοντό σπαθί.

Έφεραν ελαφριά πανοπλία (συνήθως δερμάτινο θώρακα ενίοτε λινό με μεταλλικές ενισχύσεις σε μορφή φολίδων ή πλακών), κράνος ανοικτού τύπου, και τον “θυρεό” (ασπίδα μικρότερη από την συνηθισμένη, το “όπλον”) διαμέτρου 60 περίπου εκατοστών. Το μήκος του ακοντίου, της σάρισσας, κυμαίνονταν από 4,2 έως 7 μέτρα (ανάλογα με την εποχή και τον ιστορικό που διασώζει την πληροφορία) και αποτελείτο από δύο κομμάτια ξύλου ενωμένα με έναν σιδερένιο κύλινδρο.

Έφερε στο πίσω άκρο της τον σαυρωτήρα (αλλ. σταυρωτήρας ή ουρίαχος ή στύραξ) μεταλλική αιχμή που χρησίμευε για να καρφώνεται στο έδαφος, ως αντίβαρο κατά την μεταφορά του, αλλά και ως εναλλακτική (δεύτερη) αιχμή σε περίπτωση απώλειας της μπροστινής.

Σε συνδυασμό με την μεγάλου μήκους (400 χιλιοστών) αλλά μικρού εκπετάσματος και υψηλής διατρητικής ικανότητος σιδερένια αιχμή της, ήταν ικανή να διατρήσει ασπίδα, θώρακα και σώμα δια μιας.

Η φάλαγγα αναπτύσσονταν σε δεκαπέντε ή δεκαέξι παράλληλες σειρές, από τις οποίες οι πρώτες τέσσερις ή πέντε κρατούσαν με τα δύο χέρια τους την σάρισσα χαμηλά, στο ύψος των γοφών, σχηματίζοντας ένα τείχος από αιχμές, εμποδίζοντας την κατά μέτωπο επίθεση του εχθρού. Οι άνδρες των υπολοίπων σειρών κρατούσαν την σάρισσα υπό μάλης, ακουμπώντας την στον ώμο των ανδρών της μπροστινής σειράς, ώστε να ανακόπτουν την ορμή των βελών και να κρατούν τις δυνάμεις τους για την στιγμή που τις χρειάζονταν.

Για δύο αιώνες καμμιά ανθρώπινη παράταξη δεν μπόρεσε να διασπάσει την μακεδονικού τύπου φάλαγγα με κατά μέτωπο προσβολή.


...συνεχίζεται...


1η συνημμένη φωτογραφία :
Ορειχάλκινη αιχμή βέλους από την Όλυνθο. Στον κυλινδρικό αυλό του φέρει έκτυπη την επιγραφή ΦΙΛΙΠΠΟ (ΦΙΛΙΠΠΟΥ)
Συνημμένα
AIXMH01-s.jpg
AIXMH01-s.jpg (52.73 KiB) 2193 προβολές
FALANX01-s.jpg
2η συνημμένη φωτογραφία :
Μακεδονική Φάλαγξ εφορμά σε τάξη μάχης
STYRAX01-s.jpg
3η συνημμένη φωτογραφία :
Αιχμή και σαυρωτήρ σάρισσας, το όπλο της Μακεδονικής Φάλαγγος
STYRAX01-s.jpg (59.48 KiB) 2185 προβολές
Τελευταία ἐπεξεργασία ἀπὸ ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τὴν Σάβ 19/04/2008 01:05, ἐπεξεργάστηκε 1 φορὰ συνολικά.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 00:46

Υπασπιστές

Το όνομα σημαίνει “ασπιδοφόρος”.

Επρόκειτο για επίλεκτο τμήμα ελαφρού πεζικού οπλισμένο με ασπίδα, δόρυ μικρότερο της σάρισσας, ξίφος μακρύτερο των πεζέταιρων, κράνος ανοικτό ή καυσία και ίσως περικνημίδες.

Ειδικεύονταν σε αγώνα ανοικτής διάταξης ή περιορισμένου χώρου, όπου η μάχη σε παράταξη ήτο αδύνατη και η ατομική πρωτοβουλία και ικανότητες απαραίτητες.


Οπλίτες

Στην στρατιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν είτε Έλληνες μισθοφόροι είτε “εισφορές” των πόλεων του Κοινού των Ελλήνων στην κοινή εκστρατεία. Ήταν αρκετά βαριά οπλισμένοι με δόρυ μικρότερου της σάρισσας και ξίφος στο οποίο ήταν ικανότατοι.

Έφεραν κράνος ανοικτού τύπου, χάλκινο ανάγλυφο “μυώδη” θώρακα, περικνημίδες και, όπως δηλώνει και το όνομά τους, βαριά ασπίδα “όπλον”.


...συνεχίζεται...
Συνημμένα
KNHMIDES01-s.jpg
1η συνημμένη φωτογραφία :
Ορειχάλκινες περικνημίδες από τάφο του Δερβενίου. 330-310 π.Χ.
KNHMIDES01-s.jpg (58.14 KiB) 2250 προβολές
PERIKEFALAIA-s.jpg
2η συνημμένη φωτογραφία :
Χάλκινο σφυρήλατο κράνος από την οικία Η της Βίτσας Ζαγορίου του νομού Ιωαννίνων. Έχει σχήμα φρυγικού σκούφου και διακοσμητικά ανθέμια. Δεύτερο μισό 4ου αι. π.Χ.
PERIKEFALAIA-s.jpg (56.75 KiB) 4240 προβολές
Τελευταία ἐπεξεργασία ἀπὸ ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τὴν Σάβ 19/04/2008 01:06, ἐπεξεργάστηκε 1 φορὰ συνολικά.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 00:49

Ψιλοί

Στην στρατιά που διέβη τον Ελλήσποντο, οι ψιλοί ήταν μισθοφόροι (πελταστές), εισφορές των νοτίων πόλεων της Ελλάδος (άλλη δύναμη πελταστών), ή των βορείων συμμάχων (ακοντιστές) και οργανικό μέρος του Μακεδονικού Στρατού (Μακεδόνες τοξότες) από τις ορεινές και φτωχότερες περιοχές του κράτους και την κατώτερη κοινωνικοοικονομική τάξη.

Χρησίμευαν σε αγώνες δολιοφθοράς, παρενοχλήσεων του εχθρού και στην κάλυψη της παρατάξεως της κύριας δύναμης, ως αμυντικό φράγμα πυρός, αλλά και για την υποστήριξη των δυνάμεων κρούσεως.

Υπήρχαν Μακεδόνες και Κρήτες τοξότες, Αγριάνες (Θράκες) ακοντιστές και πελταστές από την Νότιο Ελλάδα.

Η τακτική χρησιμοποίηση του στρατού αυτού, από ηγέτες της αξίας του Φιλίππου και αργότερα του Αλεξάνδρου, απέδειξε επανειλημμένα την αξία του δόγματος και της οργάνωσής του με τον τρόπο που επιβλήθηκε αποφασιστικά και επανειλημμένα σε πολυαριθμότερους αντιπάλους, στους οποίους προξένησε απώλειες δυσανάλογα βαριές σε σχέση με την αριθμητική του δύναμη και τις δικές του απώλειες.


...συνεχίζεται...1η συνημμένη φωτογραφία :
Δύο ατρακτοειδή βλήματα σφενδόνης από μόλυβδο, με ανάγλυφη επιγραφή του ονόματος του Φιλίππου... Με μήκος 30 χιλιοστών και πλάτος 15, βρέθηκαν στα ερείπια της Ολύνθου, που κατελήφθη από τον βασιλέα των Μακεδόνων, Φίλιππο τον Β’. Φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Συνημμένα
SFENDON001-s.jpg
SFENDON001-s.jpg (49.14 KiB) 2144 προβολές
SAMOTHRAKI11-s.jpg
2η συνημμένη φωτογραφία :
Θραύσμα αλυσιδωτού θώρακος που βρέθηκε στην Αίθουσα των Αναθημάτων του Ιερού της Σαμοθράκης. Ελληνιστική Εποχή
SAMOTHRAKI11-s.jpg (46.92 KiB) 2124 προβολές
PERILAIMION01-s.jpg
3η συνημμένη φωτογραφία :
Δερμάτινο “περιτραχήλιον” θώρακος με επένδυση από χάλκινες επίχρυσες φολίδες. Προέρχεται από τον τάφο Β' του Δερβενίου
PERILAIMION01-s.jpg (61.73 KiB) 2122 προβολές
Τελευταία ἐπεξεργασία ἀπὸ ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τὴν Σάβ 19/04/2008 01:07, ἐπεξεργάστηκε 1 φορὰ συνολικά.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 00:52

Μακεδονικόν Ιππικόν

Εξακριβωμένες πληροφορίες για το Μακεδονικό Ιππικό υπάρχουν μόνο για την περίοδο από τον 5ο αι. π.Χ. και εξής. Ο Φίλιππος το 358 π.Χ. συγκέντρωσε 10.000 πεζούς και 600 Μακεδόνες ιππείς στον πόλεμο κατά των Ιλλυριών... Ο Θεόπομπος αναφέρει ότι “εκείνη την εποχή” ο Φίλιππος διέθετε 800 Εταίρους, εννοώντας πιθανότατα το τέλος της εποχής της βασιλείας του περί το 340 π.Χ.

Ο Αλέξανδρος ο Γ’ (ο Μέγιστος των Ελλήνων) κατά την εκστρατεία του στην Ασία, πήρε μαζί του 1.800 Μακεδόνες ιππείς, αφήνοντας άλλους 1.500 στην Μακεδονία με τον Αντίπατρο.

Οι Εταίροι, λίγοι αριθμητικά στην αρχή, έπρεπε να μάχονται υπό την προσωπική καθοδήγηση του βασιλέως, ως το ιππικό της Βασιλικής Φρουράς... Επί του Αλεξάνδρου του Γ’ σχηματίστηκε η “Βασιλική Ίλη” των Εταίρων, η οποία εκαλείτο μερικές φορές “άγημα”.

Από τα λίγα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, διαπιστώνεται ότι ο Φίλιππος κληροδότησε ένα ιππικό οργανωμένο επάνω σε εδαφικά κριτήρια από όλη την Μακεδονία, καθώς και τις νεοαποκτηθείσες περιοχές της Χαλκιδικής και την Αμφίπολη... Από τις 8 ίλες των 240 ιππέων που πήρε μαζί του ο Αλέξανδρος στην Ασία, γνωρίζουμε τον τόπο καταγωγής των 5 : Βοττιαία, Αμφίπολη, Απολλωνία, Ανθεμούς και Λευγαία (άγνωστη περιοχή ή πόλη).


...συνεχίζεται...
Συνημμένα
IPPIKON01-s.jpg
1η συνημμένη φωτογραφία :
Το Μακεδονικό Ιππικό, η “εταιρική ίππος”, εμφανίζεται ισχυρότατο στα μέσα του Δ’ αι. π.Χ., μετά την αναδιοργάνωσή του από τον Φίλιππο. Στην γραπτή επιτύμβια στήλη της φωτογραφίας παριστάνεται έφιππος πολεμιστής με τον οπλισμό του : δόρυ, θώρακα και ξίφος... Αλεξάνδρεια, Ελληνορωμαϊκό Μουσείο
IPPIKON01-s.jpg (70.46 KiB) 2124 προβολές
IPPIKON02-s.jpg
2η συνημμένη φωτογραφία :
Μακεδών ιππεύς σε φάση συγκρούσεως με πεζό αντίπαλο. Αξιοπρόσεκτη η δορά του ζώου που χρησιμεύει ως “εφίππιον”. Πρόκειται δια σχέδιον από την κατεστραμμένη πλέον τοιχογραφία του λεγόμενου “Τάφου του Κίγχ”, κοντά στην Νάουσαν...
IPPIKON02-s.jpg (67.27 KiB) 2109 προβολές
Τελευταία ἐπεξεργασία ἀπὸ ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τὴν Σάβ 19/04/2008 01:08, ἐπεξεργάστηκε 1 φορὰ συνολικά.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 00:56

...

Η επιτυχία του Μακεδονικού Ιππικού έγκειται στην αριθμητική υπεροχή του και στην άριστη φυσική κατάσταση και εκπαίδευση των ανδρών του... Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του η υιοθέτησις του σφηνοειδούς σχηματισμού – ο οποίος εχρησιμοποιείτο από τους Σκύθες και τους Θράκες – αρχικά από τον Φίλιππο στην μάχη κατά των Ιλλυριών...

Έδιδε την δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης του ίλαρχου από όλους τους ιππείς διότι ευρίσκετο στην κορυφή της σφήνας, επιτρέποντας την διενέργειαν κυκλωτικών κινήσεων...

Τον σφηνοειδή σχηματισμό εφήρμοσε ο Αλέξανδρος στην Ασία ως αποτελεσματικότερο του Μακεδονικού τετραγώνου... Τα δόρατα των Μακεδόνων ιππέων ήταν κατασκευασμένα από ξύλο κρανιάς, κατά πολύ ανθεκτικότερα από τα αντίστοιχα των Περσών...


...συνεχίζεται...
Συνημμένα
PAGGAION08-s.jpg
1η συνημμένη φωτογραφία :
... Μα ποιοί νομίζανε πως ήταν όλοι αυτοί που έπαιρναν την μακεδονική ξυλεία κι έφτιαχναν πλοία, καταπέλτες, τίμιο ξύλο, κουτάλια, κουπιά, καθίσματα, φτυάρες, κουμπιά, χειρολαβές, σεντούκια, δίσκους κι άλλα που η φαντασία νέμεται ;

Απλό. Ήταν οι ίδιοι που αντραλίζονταν στους νοτιάδες του Στρυμονικού Κόλπου έως την εκβολή του Έβρου και ανύψωναν πύργους, πυργάκια, κάστρα, μπεντένια, τείχη, κιστέρνες, πολεμίστρες, κλοιούς και άλλα που η φαντασία νέμεται...

Παγγαίον (από το Φωτογραφικό Οδοιπορικό : «ΓΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»)
PAGGAION08-s.jpg (67.27 KiB) 2100 προβολές
SARKOFAG01-s.jpg
2η συνημμένη φωτογραφία :
Λεπτομέρεια από την λεγόμενη “Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου” η οποία βρέθηκε στην Σιδώνα... Αναπαρίσταται Μακεδών ιππέας να μάχεται Πέρση. Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως. Διαφάνεια Ε. Ε. Τζάχου 1990
SARKOFAG01-s.jpg (58.71 KiB) 2082 προβολές
Τελευταία ἐπεξεργασία ἀπὸ ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τὴν Σάβ 19/04/2008 01:08, ἐπεξεργάστηκε 1 φορὰ συνολικά.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 00:59

Πολιορκητικαί μηχαναί

Οι καταπέλτες είναι πολεμικά μηχανήματα της κατηγορίας των “αφετηρίων οργάνων”, ικανό να εκτοξεύει μεγάλα βέλη, ακόντια και αργότερα και πέτρες, σε απόσταση μεγάλη και με ισχυρότατη διατρητική δύναμη...

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης διασώζει την πληροφορία ότι ο αρχαιότερος τύπος καταπέλτη ήταν ο “Γαστραφέτης”, ο οποίος επινοήθηκε γύρω στο 400 π.Χ. από μηχανικούς του Διονυσίου του Α’ και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία κατά των Καρχηδονίων στην πολιορκία της Μοτύης.

Επρόκειτο δια μεγάλο Παλίντονον Τόξον, τοποθετημένο σε ειδική ξύλινη βάση και μπορούσε να κινείται οριζοντίως και καθέτως... Με ένα σύστημα μοχλών και στροφάλου επέτρεπε το τέντωμα της χορδής και με την απελευθέρωση της σκανδάλης εκτοξεύονταν το βέλος, με βεληνεκές τα 250 περίπου μέτρα...


...συνεχίζεται...
Συνημμένα
MOTYH02-s.jpg
1η συνημμένη φωτογραφία :
Σικελία, τα τείχη στην Μοτύη, ελληνοκαρχηδονική πόλη στην νησίδα Μότσια (San Pantaleo). Με περίμετρο 2 χιλιομέτρων, και στο μέσο μιας ρηχής λίμνης, ενώνονταν με την απέναντι στεριά με ένα πρόσχωμα μήκους περίπου 1.200 μ. Παρόλο που το πρόσχωμα αυτό καταστράφηκε από τους υπερασπιστές της Μοτύης, ο Τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος κατασκεύασε καινούργιο για να την προσεγγίσει ο στρατός και οι πολιορκητικές μηχανές (397 π.Χ.). Το ίδιο θα κάνει και ο Αλέξανδρος το 332 π.Χ., στην πολιορκία της Τύρου
MOTYH01-s.jpg
2η συνημμένη φωτογραφία :
Σικελία, τα τείχη στην Μοτύη. Τέμπερα με ακρυλικό σε ξύλο, 35 x 50 εκ. Έργο του ζωγράφου Αλέκου Λεβίδη, από το Ημερολόγιο του έτους 2000 του Ομίλου Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ
MOTYH01-s.jpg (81.14 KiB) 2064 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 01:03

...

Παρόμοιος στην λειτουργία ήταν και ο “Πετροβόλος Καταπέλτης”, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τους Φωκαείς εναντίον των Μακεδόνων το 353 π.Χ. Η αποτελεσματικότητα του όπλου αυτού φαίνεται να εντυπωσίασε τον Φίλιππο ο οποίος αποφάσισε την υιοθέτηση και την βελτίωσή του...

Οι Μακεδόνες μηχανικοί εφηύραν έναν ισχυρότερο τύπο “Οξυβελούς Καταπέλτη”, όπου οι “τόνοι” (χορδές από τένοντες τυλιγμένες σε ξύλινο πλαίσιο) αντικαθιστούσαν το παλίντονο τόξο. Επρόκειτο για τον “Καταπέλτη Μακεδονικό”, έργο του μηχανικού Πολυείδους του Θεσσαλού.

Από τον μεγάλο αριθμό βελών που ευρέθησαν στην περιοχή της (αρχαίας) Ολύνθου, συμπεραίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά την πολιορκία της πόλεως το 348 π.Χ.

Στην κυρίως Ελλάδα συνδυασμός καταπέλτη και κινητών πύργων (Ελεπόλεις) χρησιμοποιήθηκαν από τον Φίλιππο.

Σταθμό στην εξέλιξη των πολιορκητικών μηχανημάτων απετέλεσε ο πύργος που χρησιμοποίησε ο Φίλιππος το 340 π.Χ. στην πολιορκία της Περίνθου και του Βυζαντίου. Είχε ύψος 35 - 40 μ. καί ήταν εξοπλισμένος με κριούς, καταπέλτες καί πετροβόλα μηχανήματα. Εκτιμώντας όμως την “αντικειμενική αξία” των πολεμικών επιχειρήσεων στις δύο αυτές τελευταίες περιπτώσεις, ο Φίλιππος προτίμησε να συνθηκολογήσει με τις πόλεις παρά να θυσιάσει τους άνδρες του... Παρόμοια πλωτά συγκροτήματα συνέβαλαν στην καταστροφή των τειχών στο νότιο άκρο της Τύρου, επιτυγχάνοντας την επίσπευση της εκπορθήσεώς της από τον Αλέξανδρο...

Αυτό έγινε δυνατό με την χρήση των λιθοβόλων μηχανισμών των πλωτών πύργων, οι δοκιμαστικές βολές των οποίων φανέρωσαν τα ευαίσθητα σημεία των τειχών, τα οποία κατόπιν προσέβαλαν επιτυχώς...

Το τέλος της πολιορκίας επήλθε με την αξιοποίηση της “Επιβάθρας”, μιας θωρακισμένης κινητής γέφυρας η οποία χρησίμευσε πρώτα στην αποβίβαση μονάδος εφόδου πεζοναυτών (!) υπό τον Άδμητο και αγήματος υπασπιστών υπό τον Αλέξανδρο, και κατόπιν στην προώθηση μιας βαρύτατα οπλισμένης Τάξης Φάλαγγος υπό τον Κοίνο.


Την πτώση της Τύρου ακολούθησαν σφοδρές οδομαχίες και μια άνευ προηγουμένου σφαγή (με τους νεκρούς να ανέρχονται σε τουλάχιστον 8.000) ως αντίποινα, καθώς οι Τύριοι είχαν διαπράξει την Ύβριν της εκτελέσεως των αιχμαλώτων που είχαν συλλάβει κατά την διάρκεια της πρώτης φάσεως της πολιορκίας, και μάλιστα στις επάλξεις των τειχών, εξαγριώνοντας τους Έλληνες πολιορκητές...


...συνεχίζεται...
Συνημμένα
KATAPELT02-s.jpg
1η συνημμένη φωτογραφία :
Πετροβόλος καταπέλτης με σύστημα τόνων

1. Τράπεζα
2. Βάσις
3. Διτρόχιον
4. Χειρ
5. Διώστρα
6. Σχαστηρία
7. Στυλίσκος ή Κίων
8. Σκέλη
9. Κιλλίβας
10. Στρόφαλος
11. Σκυτάλη
12. Επιζυγίδες
13. Κλιμακίς
KATAPELT02-s.jpg (78.71 KiB) 2135 προβολές
KATAPELT01-s.jpg
2η συνημμένη φωτογραφία :
Οξυβελής καταπέλτης με σύστημα τόνων


1. Τράπεζα
2. Βάσις
3. Διτρόχιον
4. Χειρ
5. Διώστρα
6. Σχαστηρία
7. Στυλίσκος ή Κίων
8. Σκέλη
9. Κιλλίβας
10. Αναπαυστηρία
11. Στρόφαλος
12. Σκυτάλη
13. Επιζυγίδες
14. Κλιμακίς
KATAPELT01-s.jpg (79.87 KiB) 2071 προβολές
ELEPOLIS01-s.jpg
3η συνημμένη φωτογραφία :
Σχεδιαστική απεικόνισις ζεύξης τριήρεων για την μεταφορά πολιορκητικού πύργου...
ELEPOLIS01-s.jpg (66.67 KiB) 2059 προβολές
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 01:13

ΣΥΝΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ Α' ΦΑΣΙ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ


Α. ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ

• Σωματοφύλακες.
• Οι «αμφί αυτόν εταίροι».
• Βασιλικοί παίδες.
• Μάντεις (Πράνιχος, Αρίστανδρος).
• Βασιλική γραμματεία (ο αρχιγραμματεύς, ο επιστολογράφος, ο υπομνηματογράφος, επιστολείς ή γραμματοφόροι, γαζοφύλαξ).
• Προσωπικό της Αυλής του Βασιλέως.


Β. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

• Πρέσβεις και Άγγελοι (αρχιπρεσβευτής, πρεσβευταί αυτοκράτορες, περί σπονδών).
• Ξένοι (πρόξενοι και ιδιόξενοι).
• Διπλωματικοί υπάλληλοι.
• Βοηθητικό προσωπικό.


Γ. ΠΕΖΙΚΟΝ

I. ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
α) Φάλαγξ πεζεταίρων
6 τάξεις – σύνολον 9.000 άνδρες.
Πρώτη τάξις (Ελιμιώτις) – Ταξίαρχος : Κοινός ο Πολεμοκράτους.
Δευτέρα τάξις (Τυμφαία) – Ταξίαρχος : Φίλιππος ο Αμύντα.
Τρίτη τάξις (Ορέστις) – Ταξίαρχος : Περδίκας ο Ορόντου.
Τετάρτη τάξις – Ταξίαρχος : Κρατερός ο Αλεξάνδρου.
Πέμπτη τάξις – Ταξίαρχος : Αμύντας ο Ανδρομένους.
Έκτη τάξις – Ταξίαρχος : Μέλαγρος ο Νεοπτολέμου.
β) Υπασπισταί ή Αργυρασπίδες
Τρεις χιλιαρχίες με αρχηγό τον Νικάνορα του Παρμενίωνος.
Η πρώτη χιλιαρχία ονομάζετο και «Άγημα Βασιλικόν» ή απλώς «Άγημα».
γ) Τοξόται
Πεντακόσιοι άνδρες με τοξάρχη τον Κλέαρχο.

II. ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ
Επτά χιλιάδες οπλίται, εκ των οποίων 700 Αθηναίοι, με στρατηγό τον Αντίγονο του Φιλίππου.

III. ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ
Πέντε χιλιάδες (5.000) άνδρες με αρχηγό τον Μένανδρο. Έλληνες οπλίται και πελτασταί (Αιτωλοί, Ακαρνάνες, Μικρασιάται και Κρήτες τοξόται).

IV. ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ
Επτά χιλιάδες άνδρες, επικεφαλής των οποίων ήτο ο «των Θρακών στρατηγός» Πτολεμαίος (Θράκες, Τριβαλλοί, Ιλλυριοί και 500 Αγριάνες ακοντισταί με αρχηγό τον Άτταλο).


Δ. ΙΠΠΙΚΟΝ

I) ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
α) Εταίροι
8 Ίλες – σύνολο 1800 άνδρες – Ιππάρχης : Φιλώτας ο Παρμενίωνος.
Πρώτη Ίλη (Βασιλική) – Ιλάρχης : Κλείτος ο Μέλας.
Δευτέρα Ίλη (Αμφιπόλεως) – Ιλάρχης : Σώπολις ο Ερμοδώρου.
Τρίτη Ίλη (Βοττιαίας) – Ίλάρχης : Ηρακλείδης ο Αντιόχου.
Τετάρτη Ίλη (Ανθεμούντος) – Ίλάρχης : Περοίδας ο Μενεσθέως.
Πέμπτη Ίλη (Απολλωνίας) – Ίλάρχης : Σωκράτης.
Έκτη Ίλη (Λευγαίας) – Ίλάρχης : Παντορδάνος ο Κλεάνδρου.
Έβδόμη Ίλη (Αμυνταίας) – Ίλάρχης : ο Ηγέλοχος.
Ογδόη Ίλη (Φιλίππων) – Ίλάρχης : ο Ηφαιστίων.
β) Πρόδρομοι ή Σαρισσοφόροι
Τέσσερις Ίλες (σύνολον 600 άνδρες) – Αρχηγός : Αμύντας ο Αρραβαίου.

II) ΘΕΣΣΑΛΟΙ
1.800 Ιππείς
Ιππάρχης : Κάλας ο Αρπάλου.

III) ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
600 από το Αργος, την Αχαΐα και την Κόρινθο.
Ίππάρχης : Φίλιππος ο Μενελάου.

IV) ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΟΝΕΣ
900 άνδρες εκ των οποίων 600 Θράκες και 300 Παίονες.
Αρχηγός : Αγάθων ο Τυρίμμου.


Ε. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

I... ΣΩΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
α) Μηχανοποιοί
Διάδης, Χαρίας.
β) Χειροτέχναι
Σκαπανείς, γεφυροποιοί κ.λπ.
γ) Μηχανικά μέσα
Βλητικές μηχανές, Ακροβολισμοί, Πετροβόλοι.
δ) Πολιορκητικά μέσα
Κλίμακες, Επίβαθρα, Πύργοι, Κριοί, Χωστρίδες.

II... ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Μέσα μεταφορών (υποζύγια, άμαξες, σκευοφόρα).

III... ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ
α) Ταχυδρόμοι
Πεζοί και έφιπποι.
β) Οπτικά σήματα
Από κορυφές λόφων κ.λπ.

IV... ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ
Βηματισταί και άλλοι επιφορτισμένοι με συλλογή πληροφοριών.

V... ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΙΑΤΡΟΙ (Φίλιππος ο Ακαρνάν, Γλαυκίας, Ιπποκράτης, Κριτόβουλος, Κριτόδημος, Δράκων).

VI... ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Υπεύθυνη για τους μισθούς του στρατεύματος.

VII... ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ
Υπεύθυνη για τα συσσίτια.


ΣΤ. ΝΑΥΤΙΚΟΝ

Το ελληνικό ναυτικό αποτελείτο από 160 πολεμικά πλοία εκ των οποίων τα 20 ήσαν αθηναϊκά. Υπήρχαν και πολλά άλλα μεταγωγικά, των οποίων αγνοείται ο ακριβής αριθμός. Ναύαρχος ο Νικάνωρ.


Ζ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

I) ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
Καλλισθένης, Ανάξαρχος ο Αβδηρίτης, Πύρρων ο σκεπτικός, Αισχρίων ο Σάμιος.

II) ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ
Αναξιμένης ο Αριστοκλέους, Μαρσύας, Κλείταρχος.

III) ΠΟΙΗΤΑΙ
Άγις ο Αργείος, Χοιρίλος, Πύθων ο Κατανεύς.

IV) ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ
Νέαρχος ο Κρής, Ανδροσθένης, Ξενοκράτης, Αριστόβουλος Αριστοβούλου.

V) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Δεινοκράτης ο Ρόδιος (ο όποιος έκτισε την Αλεξάνδρεια της Αίγύπτου).

VI) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Διάδης ο Θεσσαλός, Χαρίας.

VII) ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΑΙ
Γοργός ο Ιάσιος.


Η. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΑΙ

I... ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ
α) Τραγωδοί
Αθηνόδωρος, Αριστόκριτος, Θεσσαλός.
β) Κωμικοί
Ομάς Λύκωνος.

II... ΚΙΘΑΡΩΔΟΙ
Αριστόνικος, Αριστοκράτης, Ηράκλειτος.

III... ΨΙΛΟΚΙΘΑΡΙΣΤΑΙ
Αριστώνυμος, Αθηνόδωρος, Κρατίνος.

IV... ΑΥΛΗΤΑΙ
Εύιος, Διονύσιος, Υπέρβολος.

V... ΟΡΧΗΣΤΑΙ


...συνεχίζεται...
Συνημμένα
ASPIDION01-s.jpg
1η συνημμένη φωτογραφία :
Το άστρο, έμβλημα της Μακεδονικής Δυναστείας επί ασπιδίου, από τον Μακεδονικό τάφο της Κατερίνης
ASPIDION01-s.jpg (64.59 KiB) 2041 προβολές
ALEXANDROS24.jpg
2η συνημμένη φωτογραφία :
Αλέξανδρος Γ’ ο Μέγιστος των Ελλήνων με ηράκλεια λεοντή δηλωτική της καταγωγής του. Προσωπογραφία από χρυσό μετάλλιο ρωμαϊκών χρόνων. Βερολίνο, Αρχαιολογικό Μουσείο
ALEXANDROS24.jpg (82.63 KiB) 2028 προβολές
Τελευταία ἐπεξεργασία ἀπὸ ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τὴν Σάβ 19/04/2008 01:48, ἐπεξεργάστηκε 1 φορὰ συνολικά.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Περί του μακεδονικού στρατού

Δημοσίευσηἀπό ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ » Σάβ 19/04/2008 01:17

ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Γ' (300 - 160 π.Χ.)

“Όταν οι διαδεχθέντες τον Αλέξανδρον, αποθανόντα, στρατηγοί του διενεμήθησαν την Αυτοκρατορίαν, αι μεταξύ των διαφοραί ερρυθμίσθησαν εις το πεδίον της μάχης της Ίψου (ή Ιψού) (301 π.Χ.), καθ’ ην ανεμετρήθησαν από της μίας πλευράς ο Αντίγονος μετά του υιού του Δημητρίου, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει το βαρύ ιππικόν του Αλεξάνδρου, και από της άλλης πλευράς οι Κάσσανδρος, Λυσίμαχος, Πτολεμαίος και προπαντός ο Σέλευκος, κληρονόμος του ανατολικού πεζικού.

Η υπόθεσις έλαβεν όλως διαφορετικήν τροπήν από την επί Υδάσπους λόγω σφάλματος του Δημητρίου, διοικούντος το βαρύ ιππικόν. Και εις αμφότερα τα στρατόπεδα, αι βαρείαι φάλαγγες ετάχθησαν αντιμέτωποι αλλήλων· οι ελέφαντες του Σελεύκου καλύπτουν το πεζικόν του Συνασπισμού, εις δε την παράταξιν του Αντιγόνου το βαρύ ιππικόν είναι τεταγμένον εις το αριστερόν υπό τας διαταγάς του Δημητρίου.

Κατ’ αρχάς, όπως θα είχεν ενεργήσει και ο Αλέξανδρος, το βαρύ ιππικόν προσβάλλει το αντίπαλον άκρον δεξιόν, το υπερκερά και το ανατρέπει, πλην επιδίδεται εις την καταδίωξιν των διαλελυμένων στοιχείων του. Ο Σέλευκος Νικάτωρ αδιαφορεί δια το ατύχημα τούτο, προσβάλλει με τα άθικτα στοιχεία του και συντρίβει το πεζικόν του Αντιγόνου, το οποίον είχεν υπερβολικώς συμπαγή σχηματισμόν, δια να δυνηθή να διοχετεύση τους ελέφαντας. Το ιππικόν του Δημητρίου αποσύρεται.

Το μακεδονικόν ιππικόν δεν επρόκειτο πλέον να ανορθωθή έπειτα από την ήτταν ταύτην. Έφθινεν, απώλεσε το επιθετικόν πνεύμα, δεν εξετέλεσε πλέον επελάσεις μέχρι εσχάτων. Αντιθέτως, αι φάλαγγες κατέστησαν ακόμη πυκνότεραι και η θωράκισης του οπλίτου έτεινε προς την αύξησιν.

Η εξέλιξις της ελληνικής Τακτικής θα περατωθή μέσα εις το σύστημα και εις την οστεοποίησιν· αι φάλαγγες θα καταρρεύσουν εις Κυνός Κεφαλάς (197 π.Χ.) και εις Πίδναν (168 π.Χ.) προ των ρωμαϊκών λεγεώνων, έχουσαι την μετρίαν υποστήριξιν ενός ιππικού το οποίον δεν τολμά πλέον να επιτεθή. Το μόνον απόκτημα το οποίον θα διατηρηθή αμετάβλητον, χωρίς παρακλίσεις, θα είναι η χρήσις ελαφρών στρατευμάτων δια την ασφάλειαν.

Κατ’ αυτόν τον χρόνον η τακτική επινοητικότης εγκατέλειψε την Ελλάδα δια να μεταπηδήση εις τους Καρχηδονίους με τους Έλληνας μισθοφόρους, τους οποίους θα νικήση κατόπιν η Ρώμη.

Εις την Ανατολήν, η κατάληξις θα είναι περισσότερον ολεθρία και αι ρωμαϊκαί εκστρατείαι εναντίον του Μιθριδάτου (Ορχομενός και Χαιρώνεια το 86 π.Χ., Ρύνδαξ το 73 π.Χ.) θα προσφέρουν, εις τας ευκάμπτους επιθέσεις των λεγεώνων, πεζικά τόσον βαρέα ώστε ο κατ’ αυτών ελιγμός να αποτελή παιγνίδι δι’ αυτάς.”Συνημμένες φωτογραφίες :
Μοντέλο πολεμικού ελέφαντα του στρατού των Σελευκιδών κατά την μάχη της Μαγνησίας (190 π.Χ.). Στα 54 χιλιοστά (Κλίμαξ : 1/32)

Ο εικονιζόμενος πολεμικός ελέφαντας, ο οποίος είναι αφρικανικός, βασίστηκε σε ένα αγαλματίδιο της Συλλογής "Greau". Είναι δημιουργία του γνωστού γλύπτη Ιωάννη Καρούση, ο οποίος ειδικεύεται στα ελληνικά θέματα και αποδίδει πιστά το "άρμα μάχης" της αρχαιότητος. Ο ελέφαντας φέρει πανοπλία και λοφίο στο κεφάλι (το οποίο αποτελεί δάνειο από ανάλογη εξάρτηση ιππήλατων αρμάτων), ενώ τα αυτιά του είναι βαμμένα κόκκινα, προσδίδοντάς του ακόμη πιο τρομακτική όψη. Πάνω στον ξύλινο πύργο, ο οποίος είναι στερεωμένος γύρω από το στήθος, την κοιλιά και την ουρά του ελέφαντα, βρίσκονται τρεις πολεμιστές : ένας σαρισσοφόρος, ένας δορυφόρος και ένας τοξότης, οι οποίοι φέρουν τον τυπικό οπλισμό και θωράκιση της Ελληνιστικής Εποχής. Τα κράνη των στρατιωτών, οι πλάκες θωράκισης και οι φολίδες του ελέφαντα είναι κατασκευασμένες από ορείχαλκο. Τα λοφία και τα χιτώνια των στρατιωτών έχουν ερυθρό χρώμα, ενώ οι θώρακες είναι χρώματος μεταλλικού σκούρου γκρι. Την αμυντική θωράκιση του πύργου ενισχύουν δύο ορειχάλκινες ασπίδες, μία σε κάθε πλευρά...συνεχίζεται...
Συνημμένα
ELEFAS01-new-s.jpg
ELEFAS02-s.jpg
ELEFAS03-s.jpg
ELEFAS03-s.jpg (88.54 KiB) 1989 προβολές
Τελευταία ἐπεξεργασία ἀπὸ ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τὴν Σάβ 19/04/2008 01:46, ἐπεξεργάστηκε 1 φορὰ συνολικά.
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Παλαιό μέλος
Παλαιό μέλος
 
Δημοσ.: 1372
Ἐγγραφή: Πέμ 17/01/2002 02:28
Τοποθεσία: ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΣ

Ἑπόμενο

Ἐπιστροφὴ στην Μυθολογία - ἹστορίαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron