ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ

Δημοσίευσηἀπό ΦΑΛΑΝΘΟΣ » Τρί 23/04/2002 09:37

ΜΗΠΩΣ Ο ΕΛΛΗΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΝΑΙ Ο ΠΕΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ????????


ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ..........

ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Μέλος
Μέλος
 
Δημοσ.: 170
Ἐγγραφή: Κυρ 17/02/2002 01:53

Δημοσίευσηἀπό ΚΥΔΩΝΙΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ » Τρί 23/04/2002 12:55

Quote
Απόσπασμα μηνύματος του: ABRONYXOS στις 12:41 πμ on 19 Απρ 2002
Αγαπητέ Πελασγέ,

ο ανδρόγυνος του Πλάτωνος ανήκει στο Χρυσούν ή στο Αργυρούν γένος;


Πολύ καλή η ερώτησή σου Δήμητρα.
Η απάντηση όμως δεν είναι εύκολη.

Αναφέρεται στο Συμπόσιο του Πλάτωνος (μέσω του Αριστοφάνη) ότι ο «Ανδρόγυνος» ανήκει σε γένος ανθρώπων («γένη τά τών άνθρώπων»).

Συγκεκριμένα : «Πρώτον μέν γάρ τρία ήν τα γένη τά τών άνθρώπων, ούχ ώσπερ νύν δύο, άρρεν καί θύλη, αλλά και τρίτον προσήν κοινόν όν αμφότερον τούτων, ού νύν όνομα λοιπόν, αυτό δε ηφάνισται ‘ άνδόγυνον γάρ έν τότε μέν ήν καί είδος καί όνομα έξ άμφοτέρων κοινόν τού τέ άρρένος καί θήλεως...» (Πλάτωνος Συμπόσιο XIV)

Τώρα ο Ησίοδος αναφέρει ώς «μέροπες ανθρώπους» τους του Χρυσού, Χάλκινου και Σιδηρού γένους.
[αναφέρει «χρυσέων μέν πρώτιστα γένος μερόπων άνθρώπων..» (Εργα και Ημέραι στ. 109)
«.. άλλο γένος μερόπων άνθρώπων χάλκειον ποιήσ’...» (στ. 143-44) και
«Ζεύς δ’ όλέσει καί τούτο γένος μερόπων άνθρώπων..» (αναφέρεται στο Σιδηρούν στ. 180)]

Για το Αργυρό τους αναφέρει απλώς ώς δεύτερο γένος, κατώτερο από το χρυσό «γένος πολύ χειρότερον μετόπισθεν..» και δεν κάνει αναφορά για το Αργυρό ώς «μέροπες άνθρωποι» ή κάτι τέτοιο.
Μία άλλη περιγραφή για αυτό το γένος υπάρχει στην συνέχεια της περιγραφής του Αργυρού που αφορά την κατάληξη του. Αφού τους «κάλυψε η γαία» αποκαλούνται «ύποχθόνιοι μάκαρες θνητοί», αλλά και πάλι δεν τους αναφέρει ως "άνθρωποι" (ή "μέροπες άνθρωποι" ).

Αν όμως δεχτούμε αυτό που αναφέρεται στο Συμπόσιο ότι «Πρώτον μέν γάρ τρία ήν τα γένη τά τών άνθρώπων...» τότε μάλλον από το «πρώτον» δείχνει να αναφέρεται στο χρυσό γένος.
(Η απόδοση στην νεοτέρα Ελληνική στην έκδοση του Ζαχαρόπουλου γράφει για το σχετικό εδάφιο : Στα πρώτα - πρώτα τ’ ανθρώπινα γένη που λέτε ήτανε τρία, κι όχι, όπως τώρα, δύο... κλπ).

Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε με βεβαιότητα, γιατί ο Ησίοδος μας δίδει περιορισμένες περιγραφές των γενών, για να μπορούσαμε να κάνουμε σύγκριση με αυτό που αναφέρεται στο Συμπόσιο.

Κάποια ιδέα;

Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΚΥΔΩΝΙΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τακτικό μέλος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσ.: 336
Ἐγγραφή: Τετ 10/10/2001 05:57

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Τρί 23/04/2002 15:39

Quote
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ...ΞΕΠΗΔΑ ΤΟ ΠΥΡ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΙΘΕΡΑΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ...ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΝΟ-ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΝΕΥΜΑ


Αγαπητέ καρμανορ, επιπλέον λόγια, όπως και το βαρύ μέρος της ψυχής, ειναι εμπόδια στο να δεις κατευθείαν τα παραπάνω…

Έβγα ψυχή….. φως να μπει…. *(Εν Ζωή)


ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΕΛΑΣΓΕ….

Μέσα στο συμπόσιο δίνονται αρκετά κλειδιά περί ψυχής, και όπως γνωρίζεις η ψυχή προέχει του γένους όπως το πνεύμα της ψυχής… Ο Πλάτωνας συνήθιζε να εμπλουτίζει τους διάλογους του με μεταφυσικές ένδειξεις, προετοιμάζοντας κάποιο έδαφος στους μεταγενέστερους. Πίστευε πώς θα ενδιαφερόντουσαν πρωτίστως να καταλάβουν τους εαυτούς τους, και μετά να περάσουν στα επουράνια μυστήρια. Δυστυχώς οι άνθρωποι έπιασαν τα επουράνια και άφησαν τους εαυτούς τους…
*(Μην γράψετε παράλληλα γίνονται… και τέτοια, σας παρακαλώ…είναι για παιδιά)

Η Εξακρίβωση του χρυσού, αργύρου, η ότι θέλεις γένους, το πολύ να προσθέσει ένα κρίκο στη ματαιοδοξία των ανθρώπων…
Το να καταλάβουμε γιατί ο δαίμονας του δεν τον άφηνε να κάνει τίποτα το κακό…. (επομένως ήταν πάντα κοντά στο πνεύμα) πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο, αν φυσικά μιλάμε περί αυτογνωσίας.

Μήπως δεν λέει το μυστικό προς το τέλος?

Ανά πάσα στιγμή, αναρωτιέμαι αν ότι πράττω… είναι σωστό.

(Διορθώθηκε από PLATO στις 6:43 πμ on 23 Απρ 2002)

πρώην μέλος
 

Δημοσίευσηἀπό ΦΑΛΑΝΘΟΣ » Τετ 24/04/2002 08:01

ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΠΛΑΤΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΙΝΑΙ 40 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ Η ΨΥΧΗ?

ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Μέλος
Μέλος
 
Δημοσ.: 170
Ἐγγραφή: Κυρ 17/02/2002 01:53

Δημοσίευσηἀπό ΦΑΛΑΝΘΟΣ » Πέμ 25/04/2002 10:25

Η ΨΥ-7-ΧΗ ΠΟΤΕ ΦΕΥΓΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΑΙΟ ΤΟΥΤΟ ΚΟΣΜΟ?
ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Μέλος
Μέλος
 
Δημοσ.: 170
Ἐγγραφή: Κυρ 17/02/2002 01:53

Δημοσίευσηἀπό ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ » Πέμ 25/04/2002 11:02

40 ΜΕΡΕΣ ΘΕΛΕΙ Η ΨΥΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ''ΚΡΙΣΗΣ'' ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Η ΨΥΧΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ Η' ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ''ΚΑΠΟΥ''.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ''ΣΗΜΕΙΟ'' ΤΟΥ ΑΔΗ ΟΠΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΘΑ ΡΙΧΤΕΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ Η ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ Η' ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΩΝ ΠΛΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΡΩΕΣ.
ΠΑΝΤΩΣ Η ΨΥΧΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΛΗ....ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ.
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τακτικό μέλος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσ.: 319
Ἐγγραφή: Πέμ 10/01/2002 22:24

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Πέμ 25/04/2002 20:03

Αγαπητέ Φαλανθε…

Βλέποντας πως ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για τα μυστήρια, και μιας και σε άλλο σου Τοπικ βλέπω το πόσο ο (χριστιαν-ΙΣΜΟΣ) κυλάει στις φλέβες σου, θα προσπαθήσω να σου απαντήσω..χριστιανικά. Πριν χρόνια, έκανα περιοδεία ΕΝ ΨΥΧΗ, και πέρασα ένα φεγγάρι στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. Ο Πάτερ ΠΑΙΣΣΙΟΣ με λιτότατη κατοικία και τροφή, με προσευχές, σαλμούς, και άγιες γραφές στο μικρό τραπεζάκι, ΜΑΚΡΙΑ από μεσιτοπαραδισοσφετεριστές, παραπονιόταν για το τι ψυχή θα παρέδιδε…υπάρχουν τώρα και στα βιβλία….(του)

Στο Μέγιστης Λαύρας δε, αν ακόμα υπάρχει ο ΑΓΝΟΣ….. (ΕΒΛΕΠΕ, δεν ξέρω κατά πόσο είναι διατεθειμένος να μιλήσει)…ήταν στην ίδια συχνότητα!

Δεν είπε αυτά που βρίσκουμε γραμμένα….. μήτε ότι αρεσκόμαστε να ακούμε…..

Βλέπεις Φαλανθε……. θέλουμε να μάθουμε τι ΘΑ μας συμβεί….όχι το τι ΜΑΣ συμβαίνει ΤΩΡΑ!

πρώην μέλος
 

Δημοσίευσηἀπό ΦΑΛΑΝΘΟΣ » Παρ 26/04/2002 12:11

ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ......
ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΩΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑ.....

ΓΙΝΕ ΛΙΓΟ ΛΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ ΠΛΑΤΟ.......ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΙΣΙΟΥ......

ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Μέλος
Μέλος
 
Δημοσ.: 170
Ἐγγραφή: Κυρ 17/02/2002 01:53

Δημοσίευσηἀπό πρώην μέλος » Παρ 26/04/2002 23:13

Φαλανθε….

Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία και η οικονομική ευχέρεια κατά το παρελθόν, επισκέφτηκα και έζησα αρκετό καιρό σε διάφορα μέρη. Έτσι παράλληλα με ότι είχα διαβάσει η σκεφτεί για τις διάφορες θρησκείες, φιλοσοφίες, και γενικά κουλτούρες, μπόρεσα να τa δω και να τa ζήσω κάπως καλλίτερα.

Περιμένοντας το καραβάκι στην Ουρανουπολι, καλοκαίρι τότε, (ξέρεις οι γυναίκες μιας και δεν μπορούν να μπουν εκεί μέσα….απολαμβάνουν τον ΗΛΙΟ, κάπου εκεί κοντά, με λίγα….πολύ λίγα ρούχα….) έτσι σαν έφτασε το καραβάκι, παρατήρησα το πόσο τα μάτια των καλόγερων πήγαιναν προς τα εκεί. Μιας και από φύση είμαι περίεργος, (τάση προς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παντός τύπου, χαρακτηριστικό ΕΛΛΗΝΩΝ, σπάνιο είδος, τείνων προς εξαφάνιση ) αντί να ζητήσω την ευλογία και κάνα συχωροχάρτι, ρώτησα αρκετούς να δω αν οι ίδιοι είχαν καταφέρει κάτι με τις αχαλίνωτες ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ….

Απάντηση. Τι λες παιδί μου……Ίσως…. ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ.....

Τώρα επιθυμία δεν είναι μόνο το sex, το φαγητό, το μεγάλο σπίτι, το καλλίτερο αυτοκίνητο, το να γίνεις βουλευτής, υπουργός, δεσπότης, πρόεδρος… και δεν ξέρω τι…μα και το να θέλεις να πας στον παράδεισο….. σαν έμαθες για αυτόν.

Η ΚΑΘΑΡΣΗ Φαλανθε είναι κάτι άλλο. Για να γίνει χρειάζεται πρώτα να αντιληφτείς την κίνηση της επιθυμίας, να πας πιο γρήγορα από αυτή, με αλλά λόγια πιο γρήγορα από τις ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΟΥ.

Βλέπεις το να στερήσεις τα μάτια από τη γυναικεία ομορφιά, (Άγιο Όρος) δεν πάει να πει πως έχεις καταλάβει τι είναι αυτή η κίνηση, που έχει να κάνει με ότι λέει ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ για το ΦΩΣ έξω από τις σπηλιά, η αλλιώς με τη ΣΦΑΙΡΙΚΗ κίνηση της ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ. Αυτή δεν γίνεται εμπόδιο στην Υλική απολαβή, ούτε την φοβάται, μιας και ανά πάσα στιγμή είναι ελεύτερη...

Το φως των άλλων, όσο ΔΥΝΑΤΟ και αν είναι…. ΔΑΝΙΚΟ πάντα είναι.

Με ΥΓΕΙΑ Φαλανθε…

πρώην μέλος
 

Δημοσίευσηἀπό ΦΑΛΑΝΘΟΣ » Κυρ 28/04/2002 04:10

ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ Η ΜΕΛΕΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΠΛΑΤΟ……….
ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΕΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ?

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΟΓΕΡΩΝ?
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ……….

ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΕΣ……..ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΤΡΑΠΟ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ, ΤΕΜΑΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΕΙΤΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ…….ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗΣ……..ΝΑΙ, ΝΑΙ! ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟ…….

ΔΙΟΤΙ Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΚΑΘΕ ΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΘΕ Α-ΛΗΘΕΙΑΣ ΑΕΝΑΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ……

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΙ.[ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ...... ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΨΥΧΩΝ =ΠΝΕΥΜΑ..]
ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ…..


ΤΕΛΟΣ….Ότι ΓΡΑΦΩ ΦΙΛΕ ΠΛΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΨΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΩΣΤΗ ΑΛΛΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΗ…….ΑΠΛΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΩ

ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ…………ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ………

(Διορθώθηκε από FALANTHOS στις 4:53 μμ on 28 Απρ 2002)

ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Μέλος
Μέλος
 
Δημοσ.: 170
Ἐγγραφή: Κυρ 17/02/2002 01:53

ΠροηγούμενηἙπόμενο

Ἐπιστροφὴ στην ΦιλοσοφίαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση : Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 1 ἐπισκέπτης

cron