ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ...

Θέματα ποὺ δὲν ἀνήκουν σὲ μία ἐκ τῶν ἀνωτέρω ἐπιστημονικῶν κατηγοριῶν

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ...

Δημοσίευσηἀπό ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ » Τετ 25/03/2009 01:45

Άνθρωποι υπό μορφή ψηφιακών πληροφοριών.

Θεωρητικά,είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες οι οποίες συγκροτούν τον άνθρωπο και να αποθηκευτούν σε υπολογιστή.Υποστηρικτής αυτής της ιδέας είναι ο Raymond Kurzweil που εκτιμά ότι το 2020 ακόμη και οι προσωπικοί υπολογιστές θα έχουν ξεπεράσει σε υπολογιστική δύναμη τον ανθρώπινο εγκέφαλο.Μία δεκαετία αργότερα θα διαθέτουμε την τεχνολογία να κάνουμε σάρωση στον εγκέφαλό μας εισάγοντας νανορομπότ στο αίμα.Τα ρομπότ θα φτάνουν σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου και θα καταγράφουν νευρικά κύτταρα,συνάψεις κτλ.Μετά την σάρωση,τα ρομπότ θα διαβιβάζουν ασύρματα τις πληροφορίες σε υπολογιστή που θα κατασκευάζει ακριβές αντίγραφο του εγκεφάλου.Με τον τρόπο αυτό,όλες οι νοητικές ικανότητες του ανθρώπου θα μπορούν να ταξιδεύουν στο διάστημα και όταν το ταξίδι φτάνει στο τέρμα του θα κατασκευάζεται με βάση αυτά τα δεδομένα ένα νέο σώμα.Έτσι,θα γλιτώνουμε από την κοσμική ακτινοβολία που σήμερα καθιστά αδύνατα τα μεγάλα ταξίδια στο διάστημα για οποιοδήποτε έμβιο όν.
Η λύση αυτή έχει προταθεί από το διάσημο φυσικό και συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur Clarke στο βιβλίο του "ραντεβού με τον Ράμα".Στο βιβλίο αυτό οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι ένα ξένο διαστημόπλοιο ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα.Το εξετάζουν και διαπιστώνουν ότι είναι τεράστιο -50 χιλιόμετρα- αλλά μοιάζει άδειο.Στην πορεία συνειδητοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει.Οι επιβάτες είναι κρυμμένοι με την μορφή ψηφιακών δεδομένων σε υπολογιστές.Ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του διαστημόπλοιου προορίζεται να δημιουργήσει ξανά τα εξωγήινα όντα όταν το διαστημόπλοιο φτάσει στον προορισμό του.

Οι ιδέες αυτές δεν είναι βέβαια δυνατόν να υλοποιηθούν με την σημερινή τεχνολογία,έχουν όμως ενδιαφέρον.Θα είναι πρακτικά πολύ πιο εύκολο να στείλουμε στο διάστημα πληροφορίες που να ορίζουν τί είναι ο άνθρωπος παρά να πάμε εμείς οι ίδιοι.Γλιτώνουμε από πολλά προβλήματα όπως το να διατηρηθούμε στη ζωή κατά την διαδρομή ή πώς θα προστατευτούμε από την ακτινοβολία.Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις αποστάσεις και η διάρκεια των ταξιδιών κι έτσι και οι αποστολές στο γαλαξία μας ή σε άλλους γαλαξίες θα είναι πιο εφικτές.
Εκτός από την τεχνολογία που θα δίνει την δυνατότητα οι πληροφορίες που υπάρχουν στον άνθρωπο να καταγράφονται με σάρωση,θα απαιτηθεί και αλματώδης πρόοδος στην τεχνολογία των ρομπότ που θα αναλάβουν να αναδημιουργήσουν τους ανθρώπους.Πέρα από τις προσαρμογές που θα χρειαστούν προκειμένου να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε μακρινά ταξίδια στο διάστημα θα πρέπει επίσης να αποδεχτούμε ότι αν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα,θα έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικούς ανθρώπινους πολιτισμούς.Έναν γήινο και έναν διαστημικό.Και αυτό συνεπάγεται νέες προκλήσεις για την ανθρωπότητα...

πηγή: περιοδικό Science and Illustrated,τεύχος Ιανουαρίου 2009,σελ. 85.
Όταν δεν υπάρχει γύρω μας τίποτα αληθινό, πώς να υποψιαστούμε ότι όλα είναι ψεύτικα;
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
Αστερίων
 
Δημοσ.: 2320
Ἐγγραφή: Τετ 29/03/2006 19:02
Τοποθεσία: Π Ο Λ Ι Τ Ε Ι Α

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ...

Δημοσίευσηἀπό ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ » Δευ 30/03/2009 16:29

Ο Άρθουρ Κλάρκ (Arthur Clarke) πράγματι έχει προτείνει αρκετές πρωτοπόρες λύσεις για την εποχή του. Η ιδέα που περιγράφεται παραπάνω δείχνει σαφώς μια διαφορετική οπτική στη λύση του προβλήματος της εξερεύνησης του διαστήματος. Η αξία της φυσικά δεν μηδενίζεται από το γεγονός ότι στην πορεία που περιγράφει ο Κούρζβεηλ (Raymond Kurzweil) δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν μια παράμετρος. Τα μη υλικά μέρη του ανθρώπου.
Αν και θεωρητικά το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντιγραφεί, το αντίτυπο δεν θα είναι άνθρωπος αν παραμένει αντίγραφο μόνο ως ύλη. Με λίγα λόγια, αν ο άνθρωπος έχει και μη υλικά συστατικά, είτε αυτά είναι ζωή, ψυχή, νους, κλπ, είτε είναι κάτι άλλο. Η επιστήμη σήμερα έχει προχωρήσει αρκετά στην μελέτη της ύλης, δεν έχει όμως ακόμα αποδεχθεί την ύπαρξη μη υλικών μερών του ανθρώπου. Ακόμα και αν το κάνει όμως, δεν μπορεί να τα μελετήσει τόσο εύκολα όπως θα μελετήσει τους νευρώνες ενός εγκεφάλου με χρήση νανορομπότ.
Η ζωή ίσως να είναι ανεξάρτητη από την ύλη, οπότε θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να την εμφυσήσει στο αντίγραφο του ανθρωπίνου σώματος. Ίσως όμως να πρέπει να «μεταφερθεί» ή να δημιουργηθεί. Αντίστοιχες σκέψεις μπορούν να γίνουν και για άλλα μη υλικά μέρη του ανθρώπου, αν φυσικά η επιστήμη κρίνει ότι υπάρχουν.
Η σημερινή επιστήμη μιλά για περισσότερες από τρεις διαστάσεις, αλλά στην πράξη έχει μελετήσει ικανοποιητικά μόνο το υλικό μέρος των τριών, μη γνωρίζοντας αν η ύλη έχει υπόσταση στις υπόλοιπες διαστάσεις ή είναι ανεξάρτητη.
Η προαναφερθείσα θεωρία είναι για κάποιους μια πολύ καλή ιδέα για ένα όμορφο και σαγηνευτικό μυθιστόρημα. Για κάποιους άλλους, ευτυχώς, ανοίγει νέους δρόμους στην επιστήμη.

Θα δούμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 677
Ἐγγραφή: Σάβ 06/11/2004 15:09
Τοποθεσία: Κρήτη

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ...

Δημοσίευσηἀπό ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΕΤΡΟΣ » Πέμ 30/07/2009 21:27

Αυτο που περιγραφει ο Μάριος μου φαινεται σαν σεναριο θριλερ!!!
Διόνυσος
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 517
Ἐγγραφή: Τρί 27/03/2007 18:24
Τοποθεσία: Λάρισα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ...

Δημοσίευσηἀπό ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΕΤΡΟΣ » Κυρ 30/08/2009 23:15

Τεκνο Διος-γης και εναστρου ουρανου!
Διόνυσος
Ἀντιπροσωπευτικὸ εἰκονίδιο μέλους
ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
Ενεργό μέλος
Ενεργό μέλος
 
Δημοσ.: 517
Ἐγγραφή: Τρί 27/03/2007 18:24
Τοποθεσία: Λάρισα


Ἐπιστροφὴ στην Ἄλλα ἐπιστημονικὰ θέματαΠαρόντες

Παρόντες σὲ αὐτὴ τὴν Δ. Συζήτηση: Δεν ὑπάρχουν ἐγγεγραμμένα μέλη καὶ 0 ἐπισκέπτες

cron